Бивши възпитаници на ПМГ и ЕГ с призив към управниците: Открийте спешно пункт за кръвна плазма!

Отворено писмо изпратиха до областния управител на Пиринско и до 14-те кметове на общини в региона бивши възпитаници на Природо-математическата гимназия и на Езиковата гимназия в Благоевград. Те настояват управниците да направят всичко възможно, за да разреши здравното министерство откриването на временен пункт за даряване на реконвалесцентна плазма. Това ще помогне в битката с коронавируса и ще спаси човешки животи. Центърът да е част от отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ-Благоевград до отпадане на необходимостта, предлагат инициаторите.

„Загубиха се стотици животи, загубихме десетки лекари, учители, свещеници, майки и бащи. Човешкият живот е безценен, свещен, не може и не бива администрацията и бюрокрацията да стоят пред него. Ситуацията в страната ни е извънредна, затова трябва да се действа извънредно, само и единствено в името на ЖИВОТА. Нека всички заедно дадем онази глътка въздух, от която така силно се нуждаят медиците ни и онзи лъч надежда, от който се нуждаем всички ние, пациентите”, пишат в писмото си бившите възпитаници на елитните гимназии.

Те са готови да съберат и средства за закупуване на апарат за даряване на кръвна плазма, но първо трябва да се решат административно нещата. А това зависи от местната и държавната власт. Няма време за губене и трябва да се действа бързо, за да има такъв жизненоважен пункт в Благоевград

„Ние също ще бъдем отговорни, като обединени ще направим своето финансово дарение за закупуване на необходимата апаратура. Всичко това се прави, за да се спасят повече безценни човешки животи”, заяви Цветана Цървишка, която е сред инициаторите на тази идея.

В Благоевград има Кръвен център, който обаче не отговаря на изискванията на Здравното министерство за разкриване на такава дейност. Затова бившите възпитаници на двете гимназии настояват представителите на местната и държавната власт да обединят усилия и да отстранят административните пречки за създаване на пункт за извличане на кръвна плазма. Той ще обслужва болните в цялата област, освен това ще улесни хората, преборили опасния вирус, да даряват кръвна плазма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене