Майка от Абланица с покъртително писмо!

„Положението в Самораново е потресаващо и страшно, до четвъртък бях там, двустранна пневмония мори хората, 6 тоалетни на 120 човека, 2 душа за къпане, вода няма, на втория етаж  топла вода  не е инсталирана. Тоалетната се чисти с кофа и вода от бидон. ! Как ще спрат заразата ?!, казва лишеният от свобода Николай Б. от Благоевград  ..

Час след като публикувахме писмото на Михаела от Симитли, чийто съпруг излежава присъда в затворническото общежитие в Самораново, още три писма пристигнаха на редакционната ни поща. Михаела панически разказа, че Ковид 19 вървула в общежитието, хората умират, изнасят ги в чували и не се вземат никакви мерки. Няма изолация, няма спазване на мерките, болни и здрави са на едно място. Младата жена проплака:

Мъжът ми също може да умре там, а имаме 4 годишно дете. След Михаела ни писа  мъж, лишен от свобода. Ето какво каза той:

Добър ден! Пиша Ви във връзка с  изявлението на Михаела. Аз до четвъртък бях там и наистина е много по- потресаващо и страшно, отколкото човек може си помисли. От понеделник официално в ЗООТ Самораново влезна не „КОВИД-19″, а двустранна бронхопневмония.

Никой от така наречената администрация не каза официално, че има ковид 19. Съобщиха, само, че се намираме в условия на пандемия и ни изолираха по възможно най тъпия начин, просто да отбият номер, не да спрат заразата. Изолацията беше най- малкото нещо.

До четвъртък официално бяха 4-има, други 5 щяха да ги карат на тестване и им казаха, че тяхното спално е под карантина. Но ако се направи на всички тест резултатите ще са над 40 % положителни. Ще стане страшно, ако не се вземат спешни мерки “ Отделно оставиха ни 6 тоалетни, 2 душа, вода няма. Преди да ни изолират ни питаха в кои стаи да ни сложат.

Към 17 часа в понеделник ни преместиха в разни стаи с хлебарки и дървеници, които нощно време ни лазят по главите.  Пълна мизерия, подиграваха  ни се, че са ни  като домашни любимци, буквално ни разказаха играта. Там е шуробаджанащина ,има един фелшер ,който е   пиян всяка сряда и ни лекува с аналгин и аспирин ,казва. Николай Б. от Благоевград, който в четвъртък  /26 ноември/ е излязъл на свобода…

Малко по- късно получихме писмо и от майка на затворник от село Абланица. Ето какво пише тя :

Пиша Ви по повод статията на госпожата за затворниците в Самораново. Синът ми също излежава присъда там, но за щастие в момента той е на Паничище като охрана на вилата към затвора.

Ходила съм на свиждане в Самораново и ви уверявам, че там не е утайката на обществото там са млади деца, кое за отнета книжка, или за няколко милиграма канабис.

Те са нечии синове, съпрузи и бащи и не заслужават такова отношение от страна на държавата. Нямам предвид работещи и охраняващи там, те също като нас са с вързани ръце и не по-малко застрашени от пандемията. В  същото време истинските престъпници са на свобода, необезпокоявани и защитени.

Не напразно г-н Гешев каза, че затворите са пълни с неплатежоспособни хора. Аз лично относно ситуацията със сина ми писах до Президента, но ми беше отговорено в два реда от някоя секретарка“На този етап няма основателна причина за помилване“каква е основателната причина за тях може би смърт?, пише Ф. Ушева

Ще препратим писмата до директора на затвора в Бобовдол, както и нашите въпроси около ситуацията в общежитието.  Трябва ли да си мислим, че вътре е място, където се случват ужасни неща,а уж е място ,където хората трябва да се възпитат и научат да търсят „правия път“ . Непростимо да се  подценява и неглижира човешкия живот, затова ще проследим какво ще направят затворническите власти, за да спрат разпостранението на вируса сред лишените от свобода. Очаквайте подробности.

П. Георгиева

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене