„Уолт Дисни“ съкращава 32 000 служители през първите шест месеца на 2021 г

Компанията „Уолт Дисни“ (Walt Disney) съобщи, че ще освободи от работа 32 000 свои служители предимно в развлекателните си паркове с оглед на продължителното затваряне на тези развлекателни съоръжения заради коронавирусната пандемия, съобщава бизнес телевизия CNBC.

Тези уволнения включват и обявените през септември съкращения на 28 000 души, се отбелязва в доклада и се добавя, че по-голямата част от намалените работни места ще бъдат от поделението на компанията за паркове за забавления. Причината е затрудненият бизнес заради намалелите клиенти в резултат на пандемията от Covid-19.

Съкращенията ще бъдат направени през първото полугодие на 2021 г., посочи компанията в документи до Комисията за ценните книжа и борси на САЩ.

Главният изпълнителен директор Боб Чапек заяви, че „Дисни“ е трябвало да предприеме „смели, преднамерени стъпки, за да позиционира компанията в посока на по-голям дългосрочен растеж“.

По-рано този месец „Дисни“ обяви, че пуска в принудителен отпуск още работници от тематичния парк в Южна Калифорния, тъй като не е ясно дали щатът ще позволи на развлекателните паркове да отворят отново на фона на втората вълна от коронавирусна пандемия.

Тематичните паркове във Флорида и тези извън САЩ заработиха по-рано през годината, но при строга социална дистанция, тестове и носене на маски.

Дисниленд в Париж пък беше принуден отново да затвори по-рано този месец, когато Франция наложи нови строги ограничителни мерки, за да се справи с втората коронавирусна вълна.

За сега тематичните паркове на компанията в Шанхай, Хонконг и Токио остават отворени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене