Д-р Цветозар Балабанов – лекарят, който знае формулата на красотата

На доктор Цветозар Балабанов естетичната медицина просто му отива. Като магьосник с кадифена ръкавица той разгадава тайните кодове на красотата и ги прилага в работата си.

И това е съвсем закономерно, защото вече шест години младият специалист демонстрира изтънчения си усет към симетрията и хармонията в човешкото лице и тяло.

Афинитетът към красивото Балабанов открива още съвсем млад, когато избира да учи дентална медицина, но се увлича особено по естетичната стоматология – най-трудният и динамично развиващ се дял от стоматологията. С диплома в ръка зъболекарят започва работа в родния Благоевград, но така и не успява да  избяга от предизвикателството да създава красота.

И вероятно това е причината, лека-полека и съвсем неусетно, да се ориентира изцяло към естетичната медицина.

„Това се оказа другата ми голяма любов, редом със стоматологията. И както се случва често в живота – човек трябва да избере. Времето също ми помогна да направя този избор, най-вече заради стотиците доволни пациенти, които не спират да се връщат при мен“, казва д-р Цветозар Балабанов.

Преминал през десетки семинари, конгреси и обучения по естетична медицина в цял свят, младият доктор си спомня, че е първият в Югозапада, който се осмелява да предлага подобни  процедури.

„Когато реших да се фокусирам върху естетичните процедури, в България нямаше повече от двайсет човека, които да ги практикуват. В Югозапада аз бях първият и заедно с един мой колега от Пловдив сме „виновниците“ тези процедури да се популяризират толкова много“, спомня си благоевградският ваятел на красотата.

Балабанов и колегата му от Пловдив разбиват тогавашния монопол в тази сфера с маркетинг, реклама и правят така че процедурите да станат по-достъпни като цени. Ноухауто на амбициозния благоевградски специалист проработва и скоро той става най-търсеният лекар по естетична медицина. Разбира се, към това се прибавя и невероятният му усет към красивото и умението му да работи с любяв и знания при десетките услуги и възможности, които предлага в своя Естетичен център.

Днес д-р Цветозар Балабанов има пациенти от цяла България. В голямата си част часовете му са запълнени с хора от столицата, и не само, защото младият лекар всеки месец приема и в морския ни курорт Свети Влас, където работи в една от най-утвърдените клиники по естетична медицина у нас.

Където и да е на работа, най-търсеният специалист по красота може да бъде открит просто с едно позвъняване по телефона. Фактът, че може да бъде открит по всяко време на личния си джиесем, показва колко непринуден и естествен в общуването и с приятели, и с пациенти е той.

За да бъде конкурентен, Цветозар Балабанов непрекъснато посещава обучителните семинари в Европа, за да прилага и в своя естетичен център последните иновации в света на красотата. Затова смята, че пациентите трябва много внимателно да избират на кого да се доверят, когато  решат да се подложат на естетична корекция.

„Всеки, който избира да се подложи на някаква корекция при немедицинско лице, трябва да знае, че поема риск. Не е добре да се правят подобни процедури във фризьорски салони или в салони за красота. Това са инвазивни терапии с прекъсване целостта на кожата и не е окей да правиш процедура на лицето, а до теб някой да си прави педикюр, например. Да не говорим за козметички, които започват да правят различни процедури след няколко изгледани клипчета в youtube“, предупреждава Балабанов.

Той дава един много лесен за изпълнение съвет към всички, които търсят на кого да се доверят, когато решат да се подложат на подобни процедури.

„България е малка и тук много лесно може да разбереш кой какъв специалист е. Пишеш в Гугъл името на някой специалист и там всичко можеш да разбереш. Първите имена в естетичната медицина у нас се знаят, така че не е нужно кой знае какво лутане, за да направиш правилния избор“, подчертава благоевградският лекар.

Колкото и да не иска да коментира тази тема, Балабанов все пак признава, че е затрупан с пациенти, които идват при него за докорекции, които понякога са животозастрашаващи.

„Спасявам хората от какви ли не глупости. И винаги питам тези жени какво са очаквали, когато са се доверили на козметичка. Имал съм случай на жена, която е позволила на немедицинско лице да й запълва така наречената „долина на сълзата“, която е сред най-трудните и деликатни за работа зони в човешкото лице. Какво очакват тези жени – да отидат при козметик, да ги инжектират и да си тръгнат!? Това е много болна тема“, казва Цветозар Балабанов.

Затова той съветва всички да се доверяват само на хора с медицинско образование. У нас в университетите няма специалност „Естетична медицина“ и всички умения и квалификации се придобиват само от извъндипломното обучение. Но тук е най-важният момент – до такива обучения се допускат само хора с медицинско образование. „Тоест, тези, които се занимават с естетична медицина и нямат медицинско образование, са се самообразовали по клипчета от youtube и всеки, който избира техните услуги, поема риск“, категоричен е благоевградският лекар.

На въпрос защо напоследък станаха толкова популярни естетичните корекции у нас, Балабанов е категоричен, че в  това няма нищо необичайно. Откакто свят светува, стремежът към красота е част от живота на хората. Тези процедури са естествена част от живота на европейките и съвсем обичайно е и в нас да придобият популярност.

„Хората видяха, че не е нещо страшно, не е болезнено, а и не е толкова скъпо. Освен това, българките винаги са обръщали особено внимание на външния си вид, напоследък стават все по-смели и в избора на различни видове корекции. Почти всяка жена търси услугите на естетичната медицина, дали по-малко инвазивно или повече“, казва Балабанов.

Той признава, че и в тази сфера има мода и модни течения. Преди години бумът бе при извайването на устните, после вълната премина през оформянето на скулите, сега пък е много модерно да се подчертават брадичките. Ботоксът е златната среда и любима процедура на благоевградския специалист по красота. Той е убеден, че няма друго средство, което да релаксира мускулатурата и да действа като превенция срещу образуването на бръчки и задълбочаване на вече появили се.

„За момента това е най-доброто средство в борбата с ранното остаряване. И тук искам до подчертая нещо, което много хора бъркат – ботоксът е много по-безопасен, говорим при правилно инжектиране, отколкото хиалуроновата киселина. Тоест не може да запуши кръвоносни съдове, не могат да станат тромбози и прочие. А от хиалурона, ако не е поставен правилно, може да стане усложнение“, казва Балабанов.

Освен жени услугите на естетичната медицина напоследък търсят и много мъже. Силният пол залага на много фини корекции с ботокс, както и на леки попълвания на бръчки с хиалуронова киселина. Тези корекции обаче остават незабележими, тъй като мъжката кожа на лицето е много по-груба и плътна, в сравнение с тази при дамите. „Българските мъже са преди всичко мъже, дори и когато търсят естетични процедури“, категоричен е д-р Цветозар Балабанов.

Дамите са далеч по-смели в стремежа си да бъдат съвършени. Според благоевградския ваятел на женската красота, суетата е относително понятие. „Виждал съм хора с перфектни зъби и сбръчкани лица, както и обратното – лице с попълнени бръчки и без нито един зъб в устата. Всичко е въпрос на гледна точка и на собствено усещане. Ако си купуваш хубави дрехи, ти пак си суетен“, смята той и допълва, че трябва да се търси баланс във всичко.

Балабанов е убеден, че естетичната медицина не познава граници, напротив, науката се развива много динамично и достига невиждани иновации и върхове. Напоследък в научните среди се набляга изключително на материалите, които се прилагат в естетичните корекции. Затова в основните суровини, с които се работи, като ботоксът и хиалуроновата киселина, се добавят все по-ценни за човека вещества, каквито са пептидите, например.

„Сега са особено популярни хиалуроновите киселини с добавени пептиди. Това означава, че при инжектиране на хиалурона, пептидите се свързват с определени рецептори, едните дават сигнали организмът да не го разгражда, а другите дават сигнали да започне производството на собствен колаген. Което означава, че с една инжекция комбинираме три неща с три ползи“, обяснява докторът.

За да гарантира най-доброто за всеки пациент, Цветозар Балабанов винаги дава своето мнение каква трябва да бъде корекцията за един човек, така че да не се получи обратният ефект. За жалост, понякога дамите не се съобразяват с лекарската преценка и затова често се преминава границата на естетичното. Но въпреки всичко благоевградският доктор е много внимателен в насоките, които дава, защото е наясно, че красотата е относителна и различна за всеки. „За мен една дама може да е перфектна, но ако тя е се харесва, никой няма право да я ограничава в стремежа й да се чувства окей“, смята той.

В своята работа обаче лекарят се води от един основен принцип – да запази индивидуалността на лицето и корекциите да са толкова добре направени, че цялостното излъчване да бъде напълно естествено.

За д-р Цветозар Балабанов най-голямото удовлетворение са усмивките на доволните пациенти, а те не са никак малко. Всъщност на благоевградския ваятел на женско съвършенство естетичната медицина наистина му се отдава. Прави го леко, уверено, със сърце и усмивка. И със самочувствие, разбира се, защото в своята област просто е най-добрият. А това не е негово твърдение, а на неговите многобройни пациенти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене