Окончателно: Личните лекари ще дават направление за PCR тест при 2 симптома

Дългоочакваният анекс с НЗОК е факт и личните лекари ще могат да издават направление за PCR тест, включително електронен. Това се случи близо девет месец след началото на епидемията от коронавирус и почти месец след афиширания старт на тази процедура, пише Сега.

Първоначално бе обявено, че джипитата ще могат да издават направления от 1 ноември, но тежки първоначални условия от страна на касата забавиха нещата. Сега вече е ясно, че НЗОК ще плаща 60 лв. за тест, а направление ще може да се издава при наличие на поне два от следните симптоми: температура, кашлица, отпадналост, загуба на вкус и/или обоняние, болки в мускулите, болки в гърлото, задух, кислородно насищане на кръвта по-малко от 92%. Очаква се всичко това да стартира в петък след обнародване на промените в Държавен вестник. Няма да се дават направление за хоспитализирани вече пациенти или такива, насочени към лечебно заведение.

Електронното направление за PCR тест ще се ползва от пациента чрез код. Кодът ще му бъде предоставен от личния лекар, който пък ще го взема след заявка до касата. С кода пациентът ще има право да избира лаборатория.

skafeto.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене