Скандал! Германия иска Банско, Боровец и всички ски курорти в Европа да бъдат затворени (поне до януари)

След като навсякъде в Европа, включително и у нас, летният сезон отчете рекорден спад, а до голяма степен той беше подкрепен от по-големият брой българи, почиващи по Черноморието, сега на дневен ред вече е темата как ще се представят зимните курорти през тежката за сектора 2020 година.

Само преди дни ресорният министър Марияна Николова посочи, че секторът ще разчита на българските туристи и за зимния сезон. С обявените нови ограничителни мерки обаче се появиха въпроси около това, че лифтовете по курортите може да се окажат също затворени.

При вчерашният брифинг в Министерски съвет, на който бяха разяснени новите мерки за страната, става ясно, че те ще продължат да работят, а пътуванията няма да бъдат ограничени. Забраняват се само масовите спортни мероприятия и организираните пътувания.

Сега обаче изглежда темата за това дали ще останат отворени ски курорти ще излезе от пределите на страната, след като германският канцлер Ангела Меркел призова те в границите на държавите от Европейския съюз (ЕС) да останат затворени поне до януари.

Според публикации в различни медии става ясно, че тя ще даде начало на серия от преговори с европейските лидери в тази посока с цел разпространението на коронавируса на Стария континент да бъде ограничено.

Засега на тази идея се противопоставя Австрия заради това, че ще бъде необходима допълнителна държавна помощ в подкрепа на бранша, ако курортите останат затворени. Постигането на споразумение в това отношение ще бъде трудно, като се има предвид, че този сегмент на туризма гарантира приходи над 30 милиарда евро за европейските икономики.

„Ние ще се постараем да проведем гласуване в Европа , дали да не затворим всички ски курорти. Както изглежда, особено ако слушаме австрийското мнение, няма да се случи лесно, но можем да опитаме“, посочва Меркел, цитирана от Die Welt.

Какво е значението на зимния туризма за България?

Като цяло туристическият сектор има важно значение за икономиката на страната, като той допринася за около 12% от брутния вътрешен продукт (БВП). На фона на летния туризъм този през зимните месеци все още има относително малък дял. През последните години обаче неговото значение нараства, а курортите у нас привличат повече високоплатежни посетители.

Сезон 2018/2019 година е последният, който не беше засегнат от пандемията. Според данните на ресорното министерство приходите от международен туризъм за този сезон са били в размер на близо 565 милиона евро или с 4,6% повече от резултата за предходния. За същия период страната е била посетена от 1,631 милиона чужденци, като 406 хиляди от тях са нощували в хотели с 4 или 5 звезди.

За периода декември 2019 – март 2020 година посещенията на чуждестранни туристи в българските зимни курорти са се свили с 5,4% до общо 1,542 милиона души в сравнение със същия период на предходния зимен сезон. Приходите са в размер на 457 милиона евро.

От бранша очакват резултатите за тазгодишния сезон да са много по-разочароващи от отчетения лек спад през предходния. Според изчисленията на икономисти спадът на международния туризъм ще бъде в рамките на между 60 и 80%, а загубите в стойностно изражение ще са в размер на около 250 милиона лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене