/Видео/ На пресконференция днес: Парламентарният шеф Андон Тодоров и съветниците Кирил Илиев, Исмет Узунов, д-р П. Янкулски и Г. Корчев: Следващият бюджет на община Благоевград ще бъде разпределен по начина, по който иска ОбС

Следващият бюджет на община Благоевград ще бъде разпределен по начина, по които иска ОбС. Това заяви парламентарния шеф в Благоевград Андон Тодоров по време на пресконференция днес, заедно с общински съветници от различни партии и формации.

Те представиха Програма с приоритети на община Благоевград за срока на мандата 2019-2023 година като изтъкнаха,че в нея са набелязани най-важните проблеми за решаване по отделни сектори.

Андон Тодоров подробно обясни за заложените в програмата стратегически цели, свързани с бизнеса, науката и различни теми. Той обясни,че има много оплаквания, че преписките се бавят с 1-2 месеца по различни причини и този проблем трябва да се реши бързо. Изтъкна ,че сайтът на общината е стар и не е динамичен и има нужда от обновяване.

Предвижда се през сайта на ОбС да се излъчват онлайн заседанията и всички да са запознати с взетите решения.

Тодоров обясни,че по темата екология нищо не е заложено до сега и предлага да се възстановят оранжериите и разсадниците на „Биострой“, за да не се изразходват средства. Той предлага създаване на общинско дружество „Озеленяване“, което да бъде отделно от дружеството за сметосъбирането, и в него да се включи зоопаркът, приютът за кучета и др.

Андон Тодоров има и много идеи ,свързани с териториалното устройство и развитие, проекти за т.нар. умни градове, създаване на район с районен кмет, подобно на София, за облекчаване на работата. Той припомни и за ремонта на ул.“Промишлена“, която трябва да се заложи в програмата за следващата година.

Съветникът Кирил Илиев изтъкна, че работата на съветниците е да помагат на хората, за това приемат предложения и сигнали и ги оформят в закоов ред и ги представят за разглеждане.

„Документът, който днес виждаме е общ документ на всички групи в ОбС, нищо, че не присъстват днес. Ще се опитаме да видите в следващите бюджети да видите много от проблемите решени. Той няма да остане само с пожелателен характер“, каза Илиев.

Той обясни,че Общият устройствен план е остарял и трябва да бъде актуализиран, отправи предложения за благоустрояването на града, облекчаването на трафика и др.

„ За да се намалят примерно тапите, когато се образуват при движение е необходимо да се започне ремонт на улица „Промишлена“, в Старо Струмско останаха много улици недовършени , в „Грамада“ остана една основната – „Зеленка“, с нея ще се облекчи трафика да не е натоварен.
Ул.“ Коста Босилков“ не е асфалтирана, често има аварии.

Призовавам гражданите, когато има обществени обсъждания да присъстват. Целта ни в ОбС е да може да достигнем до хората. Ако някой не е достигнал до нас може да ни потърси и ще се отзовем.

Силно се надявам те да вземат тези добри идеи. Някак си остава убеждението, че нещата се решават от един човек. За това ние като Общински съвет ще изпълняваме това, което ни дава право по закон“, каза Илиев.

Съветникът Исмет Узунов призова гражданите, когато имат предложения да им сигнализират като може да бъдат и устно.

„Правим в момента предложения, свързани с проектиране и изграждане на ул. „Орфей“ в Еленово, където няма тротоари, пътищата са черни, а там живеят над 300 души. Ремонт на улица „Орион“ , където няма никакво осветление, там преминават над 200 деца от двете училища и често има инциденти“, каза Узунов и допълни, че на ул. „Атон“ трябва да се изгради ограничител на скоростта.

Той допълни,че кметствата нямат интернет по селата, нямат технически сътрудник.

Съветникът д-р Павлин Янкулски даде предложения свързани с културата и туризма и подчерта,че ние вече живеем в модерна дигитална, а не аналогова среда.

Предложенията му са свързани с популяризиране на Историческия музей, осигуряване на дигитални книги, велотуризъм, създаване на ботаническа градина и др.

Съветникът Георги Корчев пък запозна с приоритетите по темата за социалната дейност, грижата за хора с ТЕЛК на 70%, предоставяне на безплатна сестринска грижа на тези хора от групата да могат да разчитат на една такава здравна помощ у дома, осигуряване на общински жилища за медицинските лица. Според него в клубовете за пенсионери трябва да се осигури безплатна кабелна с телевизия, вестници.

Исмет Узунов обясни,че колежката му Мария Гошева е мед. сестра и в момента, когато е свободна ходи с още две колежки и прави на хората пср тестове, без да получава никакви пари, абсолютна доброволческа дейност.

Андон Тодоров даде пример, че само срещу 5-10 хил. лв, с камера може да се реши проблема с паркирането в болницата и подчерта,че е добре да се облагороди пространството в болницата, да се поставят тротоари.

Исмет Узунов запозна и за пречките свързани с апаратурата за кръвна плазма. „Касае се за човешки ресурс, обучение на персонал, административна са в момента пречките. Машината е намерена, има възможност да се закупи. Трябва да има човешки ресурс“, каза Узунов.

На въпрос за новата заповед на министъра на здравеопазването Кирил Илиев отговори,че ще се съобразят с нея.

„Нашият Консултативен съвет е създаден , защото хората очакваха нещо да се предприеме от ОбС. Ако преди месеци беше направен този кабинет, нямаше сега да има толкова заразен мед. персонал.

Хората , които сега висят пред РЗИ- мръзнат с температура, а не може ли във фоайето на зала „Яворов“ да се определи място и хората да стоят на 1,5м и да изчакват.

Създадохме този Консултативен съвет, търсиме решение, хората после ще кажат във вас беше силата, а вие нищо не направихте. Не искаме да има конфронтация, надяваме се да се вземат поне една част от идеите и да се работи ефективно“, каза Илиев.

На въпрос от къде ще дойдат средства за направените предложения, Андон Тодоров отговори, че община Благоевград има близо 26 милиона лв. собствени приходи и с тази програма кметската администрация трябва да ги разпредели по приоритети и парите трябва да се пренасочат правилно за точните места.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене