Connect with us

Новини

Ежегодният иновационен лагер в НПГ „Д.Талев“ и тази година даде актуални предприемачески идеи, свързани с темата Covid 19 (ВИДЕО)

Published

on

Ежегодният иновационен лагер в НПГ „Д.Талев“, осъществяван съвместно с Джуниър Ачийвмънт в Седмицата на предприемачеството, тази година се проведе в тематичната рамка на световната тема – Covid 19.  Предизвикателството за участниците в състезателния формат бе, като имат предвид пандемичната обстановка, ежедневието на работа и учене от вкъщи, да анализират предимствата и недостатъците на престоя в дома и да помислят предприемчиво какво могат да създадат или стартират от вкъщи. Задачата за младите предприемачи  бе, като работят само от вкъщи,  да създадат продукт или услуга, която  е иновативна и  създава добавена стойност за хората.

Учениците от професионално направление „Икономика и туризъм“ се впуснаха в предизвикателството с желание и хъс, спазвайки всички противоепидемологични мерки. Прилагайки принципа на „учене чрез правене”, те развиха своите умения за междуличностна комуникация и решаване на проблеми, усвоиха умения за работа под напрежение и в много кратки срокове.

Участниците бяха разделени в пет отбора, непосредствено преди старта на събитието, а учители ментори, професионалисти в предприемаческото мислене от НПГ „Димитър Талев“, подпомагаха работата им. В края на деня всеки екип презентира пред жури своята идея. След дълго събеседване журито в състав: Галена Велева- председател на Обществения съвет при НПГ, Мария Георгиева – директор на Неврокопската професионална гимназия , Васил Араткъков – помощник – директор  – класираха идеите.

Фаворит  в представените проектни задачи бе отбор „3D – Карантина без притеснение“, представляван от Димитър Гърков /11а/, Димитър Камишев /11а/ и Димитър Москов /11б/, който се фокусира върху услуга на локално ниво. Отборът представи сайт за поръчки на хранителни продукти, лекарства, гозби и др., предназначен за  местното население, което е под карантина. Идеята на отбора предвижда и възможността за дарение на част от печалбата в подкрепа на лекарите, борещи се на първа линия с коронавируса. Ментор на отбора бе г-жа Мариана Керезиева.

Екипът, заел второто място, бе в състав Гергана Бисерова /10а/, Елис Пачеджиева /11е/ и Фитие Краболи /11е/ с ментор г-жа Дафина Петакова.  Идеята на отбора е Click and get – платформа, чрез която с „един клик“ да се достигне до голямо разнообразие на продукти и услуги.

Третото място бе за отбор „Online аптека“, в състав Теодор Въжаров /10б/, Анна Бакърова /10б/ и Джесика Кьойбашиева /11е/, чиято идея бе свързана с доставка на медикаменти по домовете, включващи и групи от обществото, пряко засегнати от бързо разпространяващия се вирус. Ментор на отбора бе д-р Георги Четрафилов.

Всички участници получиха сертификати за участие, а отличилите се с призови места – и  символични награди. Тази година публиката също избра „свой любимец“. Това бе отборът „3D”. Идеите на младите предприемачи са абсолютно приложими в реални ситуации и могат да бъдат осъществени в близко бъдеще.

Иновационният лагер в НПГ „Д. Талев“ за поредна година доказа своята актуалност и бе прекрасна илюстрация на реципрочността, която съществува между професионалните компетентности, придобивани в училище и действителността, в която живеем, и която можем да променяме чрез знания и умения.

Новини

Благоевградският шеф на най-голямата Югозападна медия Топ Преса си поръча класически Chevrolet Monte Carlo от САЩ

Published

on

Методи Байрактарски – зам.-председател на редакционния съвет на Топ Преса сподели в личният си профил във Фейсбук, че очаква  страхотен класически автомобил.

Ето какво написа той:

Chevrolet Monte Carlo!!!!
Единствената несбъдната (засега) мечта!!!
И щото пък нали съм с претенции, държа да бъде Landau…
Чакам включване от САЩ и Канада!!!
Издирва се най-доброто!!!!
Позвънихме на Байрактарски, за да научим подробности за уникалното возило, ето какво сподели специално за читателите на Топ Преса!
– От миналото лято приятели се оглеждат, за добър екземпляр… За мен е важно да е от 1973, 1974 или 1975 година. Разликата е малка, почти невидима, но това е колата която искам. Monte Carlo-то е с двигател 5.7 L – V8. Да ще харчи много, данъка ще е доста… Но както казва един приятел: Мерак, цена няма.  В България мисля, че има само една, тя е в Дупница и е от 1973 год.

Chevrolet Monte Carlo – 1973

Chevrolet Monte Carlo – 1974

Chevrolet Monte Carlo – 1975

 

Continue Reading

Новини

Иззеха 1418 картини от Васил Божков, сред тях шедьоври на Майстора и Нерон

Published

on

Продължават действията на Специализирана прокуратура по разследването по досъдебно производство, по което обвиняеми са и Васил Божков и жената до него – Елена Динева.

В хода на извършените претърсвания в жилище и други помещения в сграда на бул. „Васил Левски“№ 79, ползвани от двамата, са иззети 1418 картини и 45 графики. Сред произведенията на изкуството са и такива на известни български творци като Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Генко Генков, Константин Щъркелов, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев и др.

Иззетите художествени творби са предадени за съхранение на Националната художествена галерия при спазване на утвърдените правила и осигурена охрана от органите на МВР.

През 2020 г. от сградата на ул.“Васил Левски“ № 79, както и от офис на ул. „Московска“ № 43, бяха иззети и предадени за съхранение в Националния исторически музей и 6 778 бр. предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности.

С разрешение на наблюдаващите прокурори по делото, съгласно чл. 198 от НПК, предоставяме снимки на част от иззетите веществени доказателства, представляващи произведения на изкуството – картини и графики

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ

tempobet

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al