Обвиняем за причиняване на смърт на кон в гр. Разлог е предаден на съд

Районна прокуратура – Разлог е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Л.Ц. за извършени от него престъпни деяния: по чл. 216, ал. 1; чл. 325б, ал. 2, вр. ал. 1 и по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 07.04.2018 г. обвиняемият Ц., заедно с неговите роднини, консумирал алкохол. Това започнато около обяд пред дома им на ул. „Изгрев“ в гр. Разлог, а по-късно продължило в питейно заведение в циганската махала.

Около 20 ч. компанията тръгнала да се прибира с лек автомобил. Пред една от къщите на тяхната улица имало завързан за каруца кон – собственост на Д.М. Минавайки покрай него, колата, в която те пътували, го ударила. Без да спира, семейството продължило към дома си. От удара животното не получило сериозно нараняване.

Стопанинът на коня разбрал за инцидента и се обадил по мобилния телефон на братовчеда на обвиняемия А.Ц., като му потърсил сметка. Това го ядосало. След приключване на разговора мъжът взел брадва, а обвиняемият Л.Ц. верижен моторен трион. Двамата се отправили към дома на Д.

Пред входната врата на къщата му обвиняемият стартирал триона и я нарязал на парчета. Стопанинът излязъл навън, за да разбере какво се случва, но бил повален на земята от Л.Ц. и чичо му. Настанало боричкане, при което обвиняемият, с острието на работещия моторен трион, причинил на Д.М. наранявания. Пострадалият успял да се отскубне и да избяга. Тогава Л.Ц. наближил завързания за каруцата кон. Срязал с триона дървената стрелка на нея, а след това разрязал корема на животното. Вследствие на голяма порезно-зееща рана конят паднал на земята. Няколко часа по-късно настъпила смъртта му.

Собственикът на животното Д.М. бил транспортиран до болнично заведение, където му била оказана медицинска помощ. Видно от заключението на назначената по делото съдебномедицинска експертиза той получил множество разкъсно-контузни рани по различни части на тялото. По своите медико-биологични признаци те представляват леки телесни повреди.

В хода на разследването на случая Л.Ц. е бил привлечен към наказателна отговорност за извършените от него престъпления – противозаконно повреждане и унищожаване на чужди вещи, причиняване на смъртта на животното, извършено по особено мъчителен за коня начин и с особена жестокост, и за причиняване на телесните повреди на стопанина му.

До приключване на разследването нанесената на Д.М. вреда в размер на 950 лева не му е възстановена.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене