Депутатът от ГЕРБ д-р Александров: Не приемаме критики за състоянието на здравната система от депутати, които доскоро публично пренебрегваха мерките срещу вируса

Командироване на лекари от други области, в които няма риск за здравната система. Финансови и морални стимули вместо мобилизация за лекарите от доболничната помощ, които да се включат с дежурства в лечебните заведения с болни с коронавирус. Това е един от вариантите, които се обсъждат в Комисията по здравеопазване в НС, съобщи народният представител д-р Александър Александров. Той увери, че законодателната и изпълнителната власт не са преставали да работят върху различни предложения за привличане на медици в болниците, които се задъхват от недостиг на персонал. Депутатът направи коментар в отговор на призива на директора на МБАЛ „Рахила Ангелова“, който настоява държавата да намери механизъм, с който да осигури лекари в болничните заведения. Д-р Александров напомни, че с приетите в петък промени в Закона за здравето се облекчават както пациентите, така и различни нива на здравната система. Отпада задължителното болнично лечение в случай на заразяване с коронавирус. Пациентите с леки симптоми ще се лекуват вкъщи, където ще се чувстват много по-комфортно, а в болница ще постъпват само хората с усложнения.

Д-р Александров подчерта, че законодателите не са имали предвид да намалят натиска върху здравната система, а да спазят конституционните права на пациентите. Поставянето под карантина ще може да става по телефона или по електронен път като така ще се облекчи работата на регионалните здравни инспекции. Акцент в гласуваните текстове е възможността, предоставена на здравния министър, в извънредно положение или извънредна епидемична обстановка да налага забрана за износа на лекарства, за да се гарантират количествата за нуждите на българските граждани. Народният представител за пореден път призова гражданите да спазват наложените противоепидемични мерки и да прекратят социалните контакти при съмнения за коронавирус. Той категорично се противопостави на опитите да се внушава, че в здравната система цари „хаос“, особено ако упреците идват от хора, включително депутати, които доскоро са пренебрегвали публично опасността от разпространението на Covid – 19.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене