Църква „Св. Екатерина“ край Разлог

В България има само три църкви, посветени и носещи името на Св. Екатерина – предвестницата на зимата. Най-стара е църквата „Св. Екатерина” край Разлог. За нея има сведения, че е градена още в началото на 14 век. Интересен факт според археолозите е, че мястото е било свещено още по времето на траките. Там са открити останки от тракийско светилище. Интересната история на църквата и днес привлича много туристи в района.

Click to enlarge image p193njp06p10hog911g1ckm3162i6.jpgClick to enlarge image p193njp06p10hog911g1ckm3162i6.jpg

Църквата Света Екатерина е призната за паметник на културата. Намира се в местността „Катарино”, на 7км западно от Разлог и се числи към неврокопската епархия. Тя е една от историческите забележителности, с които е известен градът и околностите му. Строена е в началото на османското поробване на България. Няколко години след като е била построена, красивата църква, която според някои е изпълнявала само функцията на параклис, е била разрушена и от нея не е останало почти нищо. Въпреки това тя е била възродена,  реставрирана е изцяло и днес туристите могат да я видят такава, каквато е била, когато е била издигната от местните майстори зидари, на които е помагало цялото население. Мястото, където се издига църквата, е в местност, която преди векове е била място за почитане на божества от траките.

http://www.destinationrazlog.com/media/k2/galleries/95/p193njp703p2c1dlb15qg1pq6ka8.JPG

Църквата носи името на християнската светица и мъченица света Екатерина. Затова празникът на църквата е на 24 ноември, когато се почита паметта на светицата. На този празник е традиция жените да не пипат остри предмети, тъй като се смята, че ако се порежат в този ден, раната не заздравява. Света Екатерина е светица, която помага при болести, най-вече на децата. Светицата помага на девойките да открият избраника си.

http://www.destinationrazlog.com/media/k2/galleries/95/p193njp703s731pk91estdvp1e2a7.JPG

Районът около Разлог е известен с многото старинни църкви – тук са намерени останки от църква, известна като Писаната, от църквата Света Троица, църквата Свети Илия, както и Бялата църква.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене