Connect with us

Таблоид

ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ КОРОНАКРИЗАТА! 20% е сривът на хотелиерския бизнес в Пиринско

Published

on

С близо 20% по-малко хотелски легла са работили в Благоевградска област през септември в сравнение със същия месец на 2019 г., с толкова е намален и броят на нощувките. Тези странични последствия от коронакризата извади вчера благоевградската шефка на националната статистика Емилия Илиева.

По данните на НСИ през септември 2020 г. в област Благоевград са функционирали 153 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, хижи и къщи за гости, броят на стаите в тях е 5044, а на леглата – 11 036. В сравнение със септември 2019 г. общият брой на функциониралите през периода места за настаняване намалява с 16.8%, а на леглата – с 19.4%. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през септември 2020 г., е 71 143, или с 19.3% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Над 90% от реализираните нощувки в областта са тези от български граждани.

Пренощувалите лица в местата за настаняване през септември 2020 г. са по-малко с 22.6% в сравнение със същия месец на предходната година и достигат 33 530 броя. От всички пренощували 93.9% са българи, които са реализирали средно по 2.1 нощувки, а чуждите граждани са реализирали по 2.5 нощувки.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване в област Благоевград през септември 2020 г. е 21.7%, като спрямо септември 2019 г. намалява с 0.6 процентни пункта. Приходите от нощувки през септември 2020 г. достигат 3480.5 хил. лв., или с 18.2% по-малко в сравнение със септември 2019 г. Регистриран е спад на приходите от нощувки от чужди граждани със 76.2%, докато приходите от нощувки от български граждани бележат слабо увеличение с 4.2%.

Advertisement
loading...
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Таблоид

Скандал! Пациент с двустранна бронхопневмония чака с часове за прием в болница в Благоевград

Published

on

Опериран наскоро пациент с двустранна бронхопневмония беше принуден да чака с часове между двете болници в Благоевград, без да го приемат. 64-годишният мъж е с отрицателен бърз тест, но със заключение от рентгенолога, че става въпрос за COVID-19.

Лечебните заведение – държавно и частно, започват задочен спор коя болница трябва да приеме пациента.

Съпругата на Георги – Стефка Маркова обясни, че на мъжа ѝ са направени всички необходими изследвания, за да му бъде оказана лекарска помощ, но с часове не получава такава, въпреки че има затруднено дишане.

„От сутринта сме така. От тая болница в оная, от оная в тая. Ето, правихме сутринта бърз тест – отрицателен. От „Пулс“ не искат да го приемат, трябвало да се приеме тука. Отидохме, човеко се съгласи на скенер, гледа го – с двойна бронхопневмония и каза, че трябва да го приемат тука, това било коронавирус“, обясни жената.

Дъщерята на 64-годишния мъж Кристина Маркова посочи, че 8 или 9 пъти са били препращани от частната „Пулс“ в общинската болница и обратното.

„С влошено дишане, с висока температура до 38,5 градуса, една вечер показа 39,2. Контролира се с антипиретици, с болкоуспокояващи, с парацетамол, с два вида антибиотик, които очевидно нямат никакъв резултат. От тази сутрин човекът е в много тежко, като не може да диша самостоятелно“, допълни Кристина.

Преди десетина дни Георги е опериран от жлъчка. Близките му предполагат, че се е заразил в болницата. Въпреки видимо тежкото му състояние, за да го приемат отново в отделение му поставят условие – PCR тест. „По думите на д-р Касапинов няма как резултатът да стане за часове, а за нас е невъзможно да го оставим да чака утре да го вземат и след 24 ч. да дадат резултат“, посочи дъщерята на пациента.

По-късно Георги е настанен в болница. Други, обаче, останаха да чакат. Като близките на 65-годишна жена, наскоро дошла в България.

„От 3 дена я разкарват от това Спешно в другото, без да я приемат с пневмония, защото няма тест за COVID, отделно има много придружаващи заболявания. Днес ѝ стана теста и казват, че на рентгена били писали, че е с COVID пневмония. Сега на това ли да вярваме, тестът е отрицателен, на кое да вярваме, сега отиваме да докарваме пак жената”, обясни близка на жената./ бТВ

Continue Reading

Таблоид

COVID-19 отмени Старчевата – най-обичания и дълго очакван празник в Разлог

Published

on

Заради разпространението на COVOD-19 Община Разлог реши да отмени най-обичания празник за местните жители – Старчевата. Трудното решение обяви преди минути кметът Красимир Герчев.
“Уведомихме ръководителите на групи, които в голямата си част се съгласиха и приеха решението. За да избегнем струпването на много хора на едно място, което е неизбежно. За да запазим здравето и живота на хората. За да не даваме толкова скъпи жертви… Решението бе трудно, болезнено за всички, които обичаме този празник”, подчерта градоначалникът и припомни, че фестивалът “Старчевата” е оцелял хилядолетия и догодина всички заедно отново ще усетят магията на тази традиция.
“Пожелавам ви здраве, обич в семействата, весели и щастливи празници! Когато сме всички заедно е най-хубаво. А това може да стане като се опазим взаимно”, допълни кметът ан община Разлог.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen