Дариткова: Липсата на здравна информационна система ни пречи в кризата

Сега не е моментът да говорим за реформи, можем да се връщаме назад и да говорим за много неизпълнени неща, но, ако имахме здравна информационна система, щяхме да избегнем много от проблемите. Това коментира пред БТВ председателят на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова.

„Коя здравна система в Европа беше подготвена за тази криза. Обичаме да повтаряме, че нашата система е нереформирана – вярно е, имаме нужда от реформи и по-добра логистика между различните лечебни заведения, каза тя.

По думите й това, което не било изпълнено от програмата на ГЕРБ досега е именно наличието на единната здравна информационна система. Тя посочи, че именно отсъстващата система е причината пациенти да се тълпят пред лекарските кабинети за рецепти, да бъдат консултирани по телефона и да няма електронни направления.

„Признавам, че не успяхме да реализираме нещо, което получи своята законодателна регламентация преди 3 години всъщност на практика не се състоя“, каза тя.

Според нея здравната система работи в режим на много високи обороти и се надява да не се изтъкват само нелицеприятните примери.

„Моите колеги се борят всекидневно и спасяват хиляди хора. Те работят денонощно и заслужават уважение. Натоварването на системата трябва да позволи да се окаже помощ на всеки пациент. Колегите ми трябва да знаят, че няма как да се справим, ако всеки не поеме своята отговорност – от джипитата до реанимационните отделения“, допълни тя.

По-рано днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев поиска по-строги мерки. Дариткова, обаче, е против „локдаун“, какъвто има вече в голяма част от европейските страни. „Направихме тотално затваряне в началото на епидемията (…) Видяхме, че по този начин не може да бъде категорично и окончателно спряно разпространението на вируса“, отбеляза тя. Според нея „мерките може да станат значително по-силни, когато лечебните заведения не могат да се справят с притока на болни“, което още не се е случило.

Дариткова призова всички да спазват мерките, а медиците – от личните лекари до реанимационните екипи, да си поемат отговорността.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене