Connect with us

Новини

Жители на Благоевград заплашват с протест, ако бъде наложен локдаун

Published

on

Според местните това би довело до тотален фалит малкия и среден бизнес

Жители на Благоевград готвят протест, ако бъде прието предложението на д-р Павлин Янкулски и колегите му за локдаун на града.

Група жители обявиха, че не са съгласни със затварянето на всички „учреждения“, както е записано в предложението от днешната Комисия за борба с КОВИД-19. Според местните това би довело до тотален фалит малкия и среден бизнес, който и в момента е „на апаратно дишане“.

Предложението на Комисията ще бъде обсъдено в петък на Общинския кризисен щаб, който се състои от 23-ма членове.

„Ако в петък решат да съсипят вече унищожения град, ние излизаме и блокираме Общината и РЗИ, така че да видим дали те ще издържат на локдауна“, заплашиха собственици на търговски обекти.

Те споделиха, че от началото на пандемията имат огромни загуби, а подобно предложение е меко казано цинично, защото противоречи на обещанията на Борисов и управляващото мнозинство, че до толкова крайни мерки няма да се достига.

„Преди празниците, в най-тежките зимни месеци д-р Янкулски решава и е подкрепен от останалите членове на Комисията, че Благоевград трябва да фалира, а нима заразата не се разпространява точно в държавните институции, не в малките обекти, където е практически невъзможно да се струпат хора“, гласи пък коментар в мрежата веднага след оповестяване на решението.

Според жителите на града протест, но не в мирна форма, би бил ясен сигнал, че мерките няма да помогнат заразата да бъде овладяна, но със сигурност биха довършили града.

„Няма гимназисти, няма студенти, няма работа, няма доходи, но има разходи, а Комисията ще плати ли на всички търговски обекти в града за 3-седмичната „отпуска“?“, питат жителите.

Припомняме, че Комисията за борба с COVID-19 към Общинския съвет в Благоевград предлага пълно затваряне на всички учреждения с изключение на аптеки, хранителни магазини, държавни и общински учреждения, бензиностанции и банки.

Срокът на затваряне е три седмици, считано от понеделник /23.11.2020 година/.

Комисията предлага и вечерен час до 20:00 часа за всички ученици до 12. клас.

Сред предложенията е още откриване на триажен кабинет за целия град (колаборация между болниците).

Решенията на комисията ще бъдат изпратени с протокол, като препоръка до Общинския кризисен щаб.

Новини

Обадате му се да почерпи! Председателят на ОБС – Гоце Делчев стана дядо!

Published

on

Димитър Балтаджиев – председател на ОБС – Гоце Делчев стана дядо на малка красива внучка. Чаровната красавица ЯНА плод на любовта на сина му Костадин и очарователната му снаха, проплака днес в родилното отделение на МБАЛ “Иван Скендеров”.

Честито малко съкровище, господин Балтаджиев! По-рядко да плаче, много да се смее, умерено да дивее! Да пращи от здраве, да хапва, да слушка и…да я оставя мама да дядо и баба много да я гушкат!

Честито! Да сте живи и здрави! 

Continue Reading

Новини

До 31 януари 2021 г. пчеларите и стопаните, обработващи площи със земеделски култури, трябва да се регистрират в оповестителната система за пръскания на БАБХ

Published

on

До 31 януари 2021 г. всички пчелари и стопани, обработващи площи със земеделски култури, трябва да се регистрират в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД). Това предвижда Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 13 от 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, публикувана в днешния 101 бр. на Държавен вестник. Платформата се поддържа от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и има за цел да уведомява пчеларите за предстоящи третирания. Регистрацията и използването й е безплатно за всички потребители. Задължително условие е всеки от тях да има валидна електронна поща.
Пчеларите сами ще трябва да въвеждат GPS координатите на пчелина. Това ще става лесно с помощта на геолокация през телефона и въвеждане на данните в системата. В случай на третирания в периода до 28 февруари 2021 г. уведомяването ще се извършва по досегашния ред – лично, чрез кмета на населеното място, който обявява и разпространява информацията чрез местните средства за масово осведомяване и чрез новата електронна платформа.
От 1 март 2021 г. оповестяването ще се извършва само чрез Електронната платформа. В периода от 15 март до 31 май, в празнични и почивни дни, на разположение за приемане на сигнали и извършване на проверки се осигуряват мобилни инспектори и служители от ОДБХ за времето от 8:00-18:00 часа, като по този начин ще се повиши ефективността на официалния контрол. Направена е промяна и в механизма за уведомяване от страна на пчеларите при установяване на подмор или признаци за отравяне на пчели. Жалбата ще се подава до директора на ОД „Земеделие“ незабавно по телефона, не по-късно от първия ден след констатираната смъртност. Променен е и начинът на взимане на проби от пчели и растителност. Те ще се взимат от членове на комисията, която се сформира при постъпил сигнал за подмор. При наличие на пестицидни остатъци в проби от пчели, анализите на растителните проби ще се извършват за сметка на БАБХ.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al