Д-р Красимир Михайлов: 16 заразени с COVID-19 в ЦСМП-Благоевград, чакаме пробите на още колеги

Д-р Красимир Михайлов е директор на ЦСМП в Благоевградска област. Той е под карантина, тъй като е с коронавирус, но следи дистанционно всеки ден дейността на звеното. В последните дни има много заразени във филиала в Благоевград. С него разговаряме за кадровата криза и за тежката работа на медиците в ЦСМП.

 

Д-р Михайлов, ситуацията във филиала на ЦСМП-Благоевград е много тежка. Има доста заразени служители. Застрашена ли е дейността на звеното?

Ще се справим, колегите са много отговорни и всеотдайни в работата си. Сега чакам последните данни за ситуацията във филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград. По информация от вчера има 16 човека от целия персонал, които са позитивни и са заразени с коронавирусна инфекция. Част от тях са на домашно лечение, а други – в болница. Аз самият също се лекувам вкъщи, тъй като съм с COVID-19. Повечето са шофьори на линейки, но има медицински, сестри, фелдшери и двама лекари.

Вземат ли се мерки за отраничаване на заразата сред вашите служители?

Предприемат се ежедневно мерки за спиране на разпространението на коронавируса. Обстановката в Благоевград обаче е такава, че нашите екипи непрекъснато имат контакт с такива пациенти. Получават се до 90 обаждания на смяна на телефон 112. Нашите служители са хората, които реално достигат до болните вкъщи и извършват транспорта. Знаем, че ковид отделенията в града са запълнени почти на 100%. Цялата тази работа основно се извършва от нашите екипи, така че те са подложени на изключителен риск. Въпреки че спазват всички правила, имат необходимите предпазни средства, в крайна сметка се заразяват.

Ще овладеете ли кадровата криза в благоевградския филиал?

Предприети са нужните мерки, спрени са всички отпуски на нашите служители. Днес подписах договор на човек, който ще е шофьор на линейка. Проведох и разговор с директора на МБАЛ-Благоевград – д-р Огнян Митев, евентуално хора, които работят в болницата, да попълнят транспортния екип в Спешния център, за да се обслужват болните и да няма проблеми с тази дейност. На този етап се справяме с резервите, които имаме. Надявам се позитивните колеги бързо да се излекуват и да се върнат на работа, за да могат да поемат отново своите задължения. Пожелавам на всички бързо оздравяване.

Натовареността е огромна в ЦСМП-Благоевград. Как се справяте?

Колегите от Спешния център поемат и останалата патология, не е само коронавирусът. Те обслужват абсолютно всички спешни случаи – катастрофи, инциденти, спешни състояния – високо кръвно нялагне, инсулт, инфаркт. Те изпълняват своите задължения и допълнително към това работят и с пациенти с коронавирусна инфекция, а това изключително много ги натоварва. Работим в екстремни условия, в условия на пълна мобилизация на всички сили, с които разполагаме. Точната преценка за това дали един пациент се е влошил, дали има нужда от допълнителни изследвания, или да бъде хоспитилизиран, всичко това се върши от спешните медици, от нашите екипи, които отиват на място, правят преглед, измерват сатурация. Много пъти се налага прпомяна в терапията на един пациент, нашите колеги се отзовават и помагат.

Има ли ваши служители, които искат да напуснат заради риска от заразяване и тежката работа вече 8 месеца?

Такава е реалността, тежко е. Има заложени правила за нашата работа и ние ги спазваме. Колегите, които работят в Центъра за спешна медицинска помощ, са отдадени на 100% на каузата да помагат и да лекуват пациентите, без значение с какво заболяване са. Тежко им е, споделят, че е трудно, напрегнато и натоварено. Но чест им прави, че никой досега не е казал, че иска да се оттегли и не иска да работи тази работа. Те обаче се нуждаят от подкрепа и от пациентите, необходимо е разбиране и уважение към техния труд от болните.

Източник: КMETA.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене