Бившият зам.кмет по културата Хр. Шопова: Свидетели сме на позорно посегателство над емблемата на Благоевград ансамбъл

Бившият зам. кмет по Култура и Хуманитарни дейности  Христина Шопова  направи силно обръщение към ръководството на община Благоевград, в лицето на  сегашния кмет Румен Томов. В поста си  Хр. Шопова се обръща и към творците от ансамбъл „Пирин“ ,  станал обект на безкултурно плячкосване, унижение и грубо вмешателство в работата му.

Припомняме, че общинска управа иска да освободи досегашния хореограф Мирослав Димитров и диригента Стоимен Добрев, помолени в кабинета на Василиса Павлова да депозират оставките си. Начело на ансамбъла е отново Петьо Кръстев, чието назначение извади танцьори и певци на площада в протестно хоро.

ЕТО КАКВО НАПИСА ХРИСТИНА ШОПОВА :   

Свидетели сме на позорно посегателство над емблемата на Благоевград – Ансамбъл „Пирин“! 
Като човек, който 8 години е имал честта да работи с тези невероятни творци, не бих могла да остана безучастна към опитите на определени лица, той да бъде дискредитиран. 

С действията си и своите бездействия, настоящето ръководство на Община Благоевград руши бъдещето на певците и танцьорите, които многократно са прославили не само града ни, а и целия Пирински край. 

Г-н Томов, Ансамбъл „Пирин“ не е разменна монета, която може да служи за постигането на лични интереси! Ансамбъл „Пирин“ е реликва и тя не може да бъде дадена в жертвоприношение, за да бъдат изпълнени  предизборни обещания! 

Днес, отново сме свидетели как настоящите управляващи в Благоевград избират да рушат, вместо да надграждат безценното богатство, което са наследили.     
Г-н Томов, за пореден път Ви призовавам – свалете ръцете си от Ансамбъл „Пирин“! 

Ако не можете да допринесете за нещо, то поне не го съсипвайте! Става въпрос за човешки съдби, съдби на хора, които изцяло са посветили  себе си, живота си, труда си на Ансамбъла. 

Отново ще попитам – знаете ли, че през 2011 година заварихме един ансамбъл, раздиран от интриги и неудовлетвореност, ансамбъл, който изпълняваше репертоар, абсолютно различен от автентичния фолклор за Пиринския край, а по скоро представящ фолклора от Долината на река Места! 

Всичко това бе в резултат от работата на тогавашния артистичен секретар, настоящ експерт от Вашия екип Атанаска Ковачева! Явно сега целите да доведете докрай, сътвореното от нея!   

Директор тогава беше Петьо Кръстев, който отново застана начело, благодарение на Вашата „благословия“. Казвала съм го преди, ще го кажа и сега – качествата на Кръстев като музикант са безспорни, но за съжаление той е много слаб ръководител! 

Питам се колко е трудно да се вслушате в гласа на творците, които са решени да бранят честта и дейността на доказали се имена като хореографът Мирослав Димитров и диригентът Стоимен Добрев. Същите тези хора имат безспорен принос за  възвръщането на славата на Ансамбъл  „Пирин“.   

Г-н Томов, питам се, Вие, който твърдите, че сте израснал  по сцените и с песните на Ансамбъл „Пирин“, спите ли спокойно, когато погубвате същото това творчество… 

И не, г-н Томов, Ансамбъл „Пирин“ не е изпаднал в летаргия и безвремие, има обаче хора, които правят всичко възможно да го поставят в „изкуствена кома“. 
Ансамбъл „Пирин“ е жив! Ансамбъл „Пирин“ ще успее, въпреки опитите да бъде съсипан! 

АНСАМБЪЛ „ПИРИН“ Е МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ! 

Скъпи творци, горе главата! 
Доказали сте, че можете да преодолеете всякакви трудности. 

През 8-те години, в които имах невероятния шанс да работя с Вас, Вие успяхте отново да разгърнете своя потенциал и неведнъж карахте публиката да остава без дъх. Благодарение на Вашия труд и талант, в историята на Благоевград бяха записани славни моменти! Бяха донесени отличия от световни сцени, бяха дадени заявки за бъдещите Ваши успехи! 

Зная, че ще се справите и с несправедливостите, които днес Ви връхлитат с пълна сила! 
Бъдете силни, бъдете себе си! 
Бъдете сигурни, че правдата винаги побеждава! 

#ЗаедноЗаАнсамбълПирин

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене