Разследват инцидента с посинената Йорданка Кьосева от Дома за хора с деменция в село Падеш

Община Благоевград е започнала проверка във връзка със сигнал за упражнено физическо насилие върху Йорданка Кьосева, потребител на Дома за възрастни хора с деменция в благоевградското село Падеш. Жалбата е подадена от близките на възрастната жена, а именно снаха ѝ Илка Кьосева и внучката ѝ Иванка Кьосева. Родните на потърпевшата подали сигнал, подтикнати от вида на възрастната жена, който и близките ѝ и Христина Попова, главен експерт „Социална политика“ в Община Благоевград, определят като стряскащ. А пред журналисти, за да обясни хронологията на събитията, по-рано днес, излезе самата Христина Попова. Изненадани сме, че едва сега от Общината коментират публично темата, при положение, че още в хода на брифинга стана ясно, че инцидентът е от преди повече от седмица, но за него публично бе оповестено по Nova телевизия тази сутрин.

Хронология на събитията:

На 8 ноември Йорданка Кьосева е приета в Неврологичното отделние на МБАЛ – Благоевград в добро общо състояние, до колкото е възможно при нейното здравословно състояние и множеството придружаващи заболявания, които има.

Лекуващ лекар на Йорданка е д-р Георгиева, която категорично отхвърля версията за физическо насилие, твърди Христина Попова. На 9 ноември близките на Йорданка поддават сигнал за инцидента до Община Благоевград, а кметът инж. Румен Томов назначава проверка по случая, която се очаква да приключи до края на тази седмица.

Целта на разследването е да установи всички факти и обстоятелства около случилото се. Иззети са записи от камерите, които има в Дом „Св. Мина“.

Кадрите не показват агресия, спрямо Йорданка, посочва Христина Попова. От видяното на записите обаче става ясно, че заради заболяванията, които има Йорданка Кьосева многократно е падала от леглото на което спи, както и от някакъв стол, който по време на брифинга не стана ясно какъв е.

На 10 ноември е издадена заповед отделението по Неврология към МБАЛ – Благоевград да бъде преструктурирано в Ковид отделение, което налага Йорданка Кьосева да бъде преместена в болница „Пулс“. Там грижите за нея поема д-р Златкова, която по думите на Христина Попова, също не открива следи от насилие върху възрастната жена.

На 16 ноември, тоест днес, Йорданка Кьосева е изписана от болницата, като по настояване на близките ѝ е върната в дома в село Падеш.

От къде Йорданка е получила травмите, притеснили нейните близки?

Според Христина Попова, главен експерт „Социална политика“ в Община Благоевград, Йорданка Кьосева не помни нищо от инцидента, което е напълно нормално, предвид на това, че същата има деменция. А нараняванията, които е получила възрастната жена, експертът от Община Благоевград, цитирайки заключенията на медицинските лица, обяснява със придружаващите заболявания на Йорданка.

Едно от тях предизвиква загуба на равновесие, което предполага чести падания, добави Попова. Същата допълни, че Йорданка има и тежко заболяване на крайниците, което също предизвиква падания. Освен това възрастната жена приемала лекарства за разреждане на кравата.

Любопитна подробност, спомената на брифинга е, че Йорданка имала голяма синина на врата, което вероятно е подтикнало родните ѝ да подадат сигнал, както и да се усъмнят, че възрастната жена е станала жертва на насилие.

Все пак е важно да уточним, че според казаното на брифинга – медицинските специалисти са категорични, че в случая с Йорданка Кьосева не може да става дума за физическо насилие. Това доказват и видео записите, които са били прегледани и на които се виждат падания на възрастната жена.

От Община Благоевград обещаха, че след като проверката приключи отново ще дадат брифинг, на който ще съобщят и данните от проведеното вътрешно разследване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене