Разширяват детската градина в село Рибново

Най-сетне парите за разширяването на Средно училище „Йордан Йовков” в гърменското село Рибново са осигурени. Още в края на миналата година бе подписан договорът с фирмата-изпълнител „Престиж Бизнес” ООД. Тогава в сметката на школото бяха преведени 300 000 лева от Министерството на образованието и науката. С тези пари се плати за работния проект и за надзора.

Преди дни стана ясно, че държавата отпуска 4 250 000 лева за реконструкция и разширяване на школото – за построяването на нови класни стаи /от16 до 18/, както и за изграждането на нов физкултурен салон. Идеята на директора Манчо Джуркин бе да се вдигне изцяло нов учебен корпус, както и да се санира старата училищна сграда, но за това бяха необходими общо 5,8 милиона лева. С отпуснатите средства ще се направи само разширяване на училищната база и ще се построи нов корпус за спортни дейности.

Очаква се строителството да продължи повече от година. След това учениците ни ще се обучават в по-голямо и модерно училище, което ще предоставя всички необходими условия за качествен учебен процес. В Рибново учат около 500 ученици в 24 паралелки, работят 70 души, а класните стаи са само 16. Децата непрекъснато се увеличават, село Рибново е най-многобройното в община Гърмен. Тук учат и децата от съседното село Осиково.

За местните хора има още една добра новина. Одобрен е проектът и са отпуснати парите и за пристрояване, надстрояване и реконструкция на съществуваща сграда на Детска градина „Светлина”. Средствата за тези дейности са в размер на 602 341,24 лева.

„Когато всички представители на институции и партии в община Гърмен работим в една посока, мечтите стават реалност. От името на всички жители на община Гърмен изказвам огромна благодарност на Министерството на образованието и науката за това, че оцени нуждата от подобряването на образователната инфраструктура в община Гърмен и финансира изграждането на тези обекти“, коментира кметът на общината – Фим Иса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене