Connect with us

Анализи и Коментари

Председателят на фармацевтите в Благоевград Константин Качулев: Пикът на коронавируса ще намалее, след като бъде изкаран от повече хора, има съмнения, че е биологично оръжие

Published

on

Константин Качулев е председател на Регионалната фармацевтична колегия в Благоевград. Има две магистратури – по фармация и управление на клинични изпитвания. Има специалност по промишлена фармация, както и по токсикология и токсикологичен анализ. Защитил е докторантура по социална медицина и управление на здравеопазването и фармацията. В момента кара третата си специалност по правно регулиране в здравеопазването. В курса, който се води в Медицинския университет, се е записала и съпругата му, която е юрист, така че следващите 5 семестъра ще учат заедно. Имат две дъщери. Живеят основно в София, родени са и израснали в Петрич.

Константин Качулев е част от български мозъчен тръст, който прави клинични изпитания за лекарствената безопасност по проекти на медицински центрове в цял свят.

– Защото изтече информация за протокол, който джипитата изпълняват и изписват лекарства по време на Ковид пандемията при съмнения за коронавирусна инфекция. Така се стигна до презапасяване и недостиг на един антибиотик, който доскоро се намираше спокойно в аптеките.

– Нали този антибиотик се изписва с рецепта от лекарите?

– Така е, но за да не си вкарват „таралеж в гащите”, много джипита започнаха да изписват лекарства по телефона. Пациентите идват в аптеките с листчета, със снимки на вайбър. Това е много сериозен проблем, който за пръв път се появи през март, когато беше извънредното положение. В голям процент от случаите колегите не изпълняват такива рецепти. Моят апел към личните лекари е да правят клиничен преглед на място и да изписват рецептите съобразно наредбата.

– В социалните мрежи се появи дори предписание, някакъв списък „Х“ с лекарства за самолечение от Ковид-19. Кои лекарства в момента се изписват при лечението на последиците от вируса, защото специален медикамент все още не е открит?

– Доста съм запознат по темата, аз бях модератор и водещ на серия събития за Ковид-19 в Българската асоциация за лекарствена информация. Всичко, което работи при Ковид, е изключително по рецепта. Хората, които са безсимптомни, се опитват да намерят рецепта с някакви хвърчащи листа и да се презапасяват с медикаменти, и някъде това минава. При първочални симптоми може да се работи симптоматично – при повишена температура да се понижи. Въпреки че при вирусната инфекция е желателно и полезно да оставим малко температурата да се повишава, защото вирусът по-бавно се развива в тази среда, и това е механизмът организъмът да се пребори. Дебело искам да подчертая, че трябва да внимават възрастните хора, хронично болните, хората, които имат сърдечносъдови проблеми, които са прекарали инсулт, тромбофлебити. Без лекарско предписание може да се взима аспирин протект, който има свойството да пречи на слепването на кръвните клетки, образно казано, и да не се образуват микротромби. Антистенокардинът, който има подобен ефект, обаче е с рецепта, както и антибиотикът азитромицин. Ясно е, че той не лекува Ковид-19, но в голяма степен се изписват да се подпомогне организмът при вторична бактериална инфекция. Научната общност откри, че този антибиотик има отношение върху възпалението на белодробната тъкан, но има и други антибиотици, които влизат в протокола за предпазване от вторична вирусна инфекция. Като обобщение бих казал, че не трябва да се следват никакви съвети за терапия в интернет.

– Каква е сега ситуацията в здравната система по цялата верига?

– Малко е пренатегната, има преекспониране. Място за паника няма. Болниците са заредени с лекарства и всеки, който стигне дотам, ще получи адекватна терапия. Проблем има в организацията на здравната система. Медицината в момента не е социална, а търговска. Това се получи след въвеждането на Здравната каса, при смяната на модела, който в момента виждаме как рефлектира. Същият търговски модел е в САЩ, който ние се опитваме да приемем, и сами се поставихме в капан. Защото целта на търговските обекти е печалбата, същото е с частните болници, които са търговци, по смисъла на закона. За разлика от японския, в европейския модел системата на здравеопазване е по-социална.

– Много се говори за това кои са на първа линия в борбата с Ковид-19, аптеките останаха извън нея. Имаше ли реакция от ваша страна?

– Реакция имаше, но в момента диалогът ни с държавата е затруднен поради повдигнатото обвинение към председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. Водят се дела, изчакваме резултата. Съдът не даде ход на делото, после имаше ново обвинение, но по-скоро то прилича на държане на каишка. Ние нямахме хубав старт в комуникацията с държавата. Българският фармацевтичен съюз не участва в Националния рамков договор, а през годините натрупване на работа на Здравната каса се вижда все по-силната нужда от присъствието на фармацевт при конструирането и остойностяването на лекарствените терапии по клиничните пътеки. Лекарите са медици, но единствените специалисти по лекарствата са фармацевтите.

– Има ли заразени Ваши колеги от коронавирус?

– Има. В Благоевград има аптека с 8 заразени служители, някои от които са изкарали заболяването, други са били безсимптомни. Направена е реорганизация и дезинфекция на аптеката. Няма място за притеснение. При нас е по-тежко, защото идват клиенти – симптомни и безсимптомни, и макар да са с маски, все пак сме в едно помещение. Трудно е да ограничим достъпа на такива хора, докато личният лекар може и да изгони някого със симптоми, както съм чул за такива случаи. Въпреки че моят личен лекар д-р Коцинова работи изключително с Ковид болни и не е спирала да се грижи за своите пациенти в петричките села Беласица и Кавракирово. Моят апел към личните лекари е да не спират да работят с такива болни, защото много важна е тяхната консултация. Аптекарите не могат да консултират, да преглеждат и поставят диагнози. Ние можем да сме консултанти по отношение на терапията. Проблемът в аптеките е по-сериозен, защото дори и да имат леки симптоми колегите, те няма да си направят PCR тест, защото това е целият им бизнес, от това са техните доходи. На джипитата се осигуриха по 1000 лв. на месец, а къде са 1000-та лв. на аптекарите? Ние се срещаме с болни от коронавирус. Защо не се изписват лекарства за Ковид-19 по Здравна каса? Това е много сериозен въпрос, защото когато Министерството на здравеопазването каже, че протоколът за коронавирус ще бъде изпълняван само по Здравна каса, аптеките са длъжни да го изпълняват. Тогава няма да отпускат безразборно азитромицин, а ще си го пазят за Здравна каса, за да се спазят договорите.

– Наблизо ли сме до откриването на ваксина?

– Да. Една от големите американски фармацевтични компании заедно с по-малка немска биотехнологична компания имат резултати сред 43 000 души, при които 90 % от ваксинираните не развиват вторична Ковид инфекция. Като специалист в клиничните изпитвания, бих казал, че не е трябвало да участват в изследването хора, които са изкарали коронавирус, тъй като локалният имунитет трае повече от 8 месеца. Очаква се, както каза и доц. Мангъров, да има един траен, доживотен имунитет на хората, които са прекарали Ковид-19. Както се случва с другите коронавируси, които човекът среща в своя живот. Този е малко по-остър, но много по-остри бяха MERS и SARS, които се появиха като коронавирусни инфекции през 2006- 2013 г. в Близкия изток. Те бяха много вирулентни, с много смъртни случаи, затова инфекцията се ограничи. Затова сегашната инфекция, която не е много смъртоносна, се разви в целия свят.

– Защо обаче в България се изпусна контролът върху втората вълна на коронавируса, която е много по-силна?

– Проблемът е дисциплината. Японците, корейците, тайванците, китайците са много дисциплинирани. Като се каже, че е опасно и трябва да се носи маска, то е опасно и те носят маска. Вицепрезидентът на Тайван е епидемиолог и той знаеше как да постъпи. Още в началото се хванаха хората със симптоми и ги изолираха. В момента това се опитва да направи Словакия, които искат да изследват цялата си популация – 5,5 милиона с антигенни тестове. Тези, които са заразени, да останат карантинирани, а останалите да работят. На 30 и 31 октомври бях в Турция и там мерките са много строги. Маски се носят на пазара, в колата, в хотела, на улицата – няма изключение. Дори в Одрин предупреждаваха на български туристите. Маските не предпазват от заразяване, но помагат на болния да не разпространява надалече. Имат и психологическо въздействие върху хората, че няма да има инфектиране. Менталното здраве е много важно в тази пандемия. Чухме, че зачестиха самоубийствата, депресиите. Хората губят бизнеса си, жилищата си.Това не е за подценяване. Никой не помисли за тези хора. Мярката 60/40 не ни е отправен фактор. Тя може да се постигне и в мирно време. Ако използвам метафора, в момента сме като американците в Пърл Харбър. Седим си като американците по коралите, над нас минава този вирус както японците – всичко хвърчи, хора, стъкла керемиди – ние не знаем къде се намираме. Това се случва с нашата система, Няма организация. Имахме 8 месеца, спокойствие през лятото да се подготвим да поемем втората вълна, която е по-голямата. Не можахме да се реорганизираме.

– Ковид-19 биологично оръжие ли е?

– Вчера съм отворил учебника за медико-санитарна защита на баба ми от 1972 г. Тя е на 88 години, но е била медицинска сестра. Там се говори за сортировка, така наречения триаж, за медико-санитарна отбрана. Ние сме в момента във война. Да, доказа се, че геномът на Ковид-19 е модифициран, доказа се, че е пипан. Проф. Балтов от „Пирогов“ каза, че този вирус е ъпгрейднат, има човешка намеса. Има съмнения, че е изтекъл от лаборатория в Ухан. Тръмп показа документи за колаборация между американци и лаборатория в Ухан. Остава съмнението, че този вирус е работен, и то успешно. Дали е изпуснат, или нарочно е пуснат…

– Каква е целта?

– Икономиките спряха, започна преразпределение на световното богатство. Това не се случва за първи път в човешката история. Хората не се съмняват, че е биологично оръжие, защото са свикнали с пандемиите – испански грип, СПИН…

– Не си спомням да е имало чак толкова голям шум и локдаун на държави и психоза.

– За СПИН се разшумя доста сериозно, но нямаше такъв набор от комуникации, нямаше социални мрежи. В момента всеки споделя информация. Да, има съмнения, че Ковид е биологично оръжие. Дали е в сферата на конспирациите, че фармацевтичните компании имат готови решения, или сега работят за ваксина.

– Някак много бързо се появи информация за ваксина, не мислите ли?

– Като човек, който работи в клиничните проучвания, мога да ви кажа, че нещата стават изключително бързо. Нашата работа е много натоварена, работим под стрес, по 12-15 ч. на ден, за да постигнем резултати. Всичко е с цел здравето на хората. В момента има едно старо лекарство, така наречения „Ремдесивир“, което е одобрено от Европейската агенция под условие за коронавирусна инфекция. Затова и правителството спокойно зареди тези количества за около 5 милиона.

– Въобще изолиран ли е коронавирус ?

– Определен му е геномът. Вирус трудно се изолира. Както каза проф. Рая Бояджиева, размерът на този вирус е под един микрон, той влиза надълбоко в белите дробове. Ние имаме работа с изключително агресивен агент, който не е тип чума като в Средновековието. Но е чума за съвременния човек на планетата Земя в 21 век, защото ние не очаквахме такава атака. Нужно е да се създаде организация и мисля, че се получава отчасти на проф. Костадин Ангелов. Като здравен министър, той вкара заповед за маските и не я променя като предишния здравен министър Кирил Ананиев. Проф. Ангелов говори по-спокойно. За разлика от проф. Мутафчийски – може би такъв му е характерът. За мен беше странен двойният аршин към председателя на БФС проф. Стоименова, сега Сербезова, защото през лятото се омъжи, и към проф. Мутафчийски, която бе обвинена, а той не получи дори забележка. Не знам защо управниците на държавата плашат хората. Освен ако не целят нещо друго. Безпредметно е, защото виждаме какъв хаос се създава. Имам чувство на моменти, че се създава напрежение между фармацевти и лекари. Ние винаги сме били партньори. Осъзнаваме колко лекари са натоварени и болни от Ковид.

– Сега сме пикова фаза на втората Ковид вълна, кога очаквате да започне да намалее и утихне нейната сила?

– Вирусът трябва да мине през повече хора. Това беше ключовата постановка на доц. Мангъров.

– Вие споделяте неговите виждания ли?

– Може би съм по средата. От медицинска гледна точка той е прав, но от чисто политическа – не. Той доказа, че е прав в медицинските си тези, дори и със себе си. Беше заразен, но нито се карантинира, нито носеше маска. Той си направи тест, който показа наличие за антигенни тела, знак, че е изкарал вируса на крак, което бе потвърждение на тезата му, че вирусът трябва да мине през повече хора. От друга страна, трябва да им се гарантира спокойствие чрез носене на маски, въвеждане на зелени коридори, влизане в една рутина, че ще преборим този вирус и ще дойде друг. Не е нужно да психясваме. Имаме учебниците от средата на миналия век за медико-санитарна защита, знаем как се процедира. От 2006 г. имаме план за действие при грипна епидемия, от който не бе спазена нито една точка. Направи ми силно впечатление как в началото на пандемията нямаше проблем, който се появи в момента, в който се разбра, че ще ни бъдат отпуснати 50 млн. евро от ЕС за борба с пандемията. Колкото и човек да иска да избягва съмненията, че всичкото това нещо е свързано с пари, последователността на събитията ни карат да си мислим за нещо такова. Не казвам, че има, но да си мислим. Проф. Ангелов каза, че започва реорганизация на здравната система, за което са отделени 50 милиона. Кой ти иска в момента пари? Сега се оплакват от липсата на лекари, сестри, санитари, защото има доста заразени, от липса на легла, апарати. Това трябва да се прегрупира. Знам, че не им е лесно и най-вероятно страдат от липса на човешки ресурс, но добрата новина е, че здравният министър проф. Ангелов работи по план от 3 месеца.

– Ще има ли оптимистистичен финал?

– Естетвено, аз съм оптимист по природа. Вижда се, че броят на заразените се увеличава – към 43 %, което означава, че по теорията на доц. Мангъров достигаме колективния имунитет, а това е добра новина. Вървим към намаляване на пика. Добра новина е и твърдението на проф. Бояджиева, че имунитет трае над 8 месеца. За съжаление трябва да кажа, че епидемиологията е наука и процентът от хора, които ще си отидат, остава такъв, какъвто го е определила науката. Просто хората, които са по-възрастни, с повече хронични заболявания, страдат най-често.в.Струма

Анализи и Коментари

Адвокатът на майката от Сандански: Свекър й я е насилвал сексуално

Published

on

Майката от Сандански, задържана за смъртта на двете й деца, остава за постоянно в ареста. Това реши днес съдът в Благоевград.

Невръстните деца – момче на 5 години и момиче на 3 години, бяха открити мъртви в дома им в четвъртък.

Според адвоката на Кристина – Маньо Алексиев, тя е била жертва на домашно и на сексуално насилие в семейството си.

Пред съда тя не е признала или отрекла да е извършила двойното убийство, а само е помолила да бъде пусната под гаранция.

„Нищо не каза, освен че моли съда да бъде третирана по-снизходително и да й бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, без да обяснява защо. Тя не показа с нищо да е физически е неразположена или до такава степен притеснена, че да се наложи някаква външна помощ”, заяви Красимир Аршинков, съдия в Окръжен съд Благоевград.

Да, аз казах, че ключът се е намирал от вътрешната страна на вратата, че майката е била в стаята с мъртвите деца и е имала кръв по ръцете и дрехите. Не може и не следва обаче да се направи категоричният извод, че тя е действителния извършител. Човек може да заключи вратата отвътре и да излезе по различни начини. За момента жената заяви, че не е извъшила престъплението”, разказа Маньо Алексиев.

Адвокатът разказа, че познава Кристина от 10 години. Седмица преди убийството тя дошла в кантората му силно притеснена, че мъжът й Георги може да вземе й децата.

„Беше неузнаваема и смачкана психически. През цялото време плачеше, че иска да й се помогне, да се отърве от това бреме и да спаси децата си”, поясни Алексиев.

Адвокатът обясни, че за да отстъпи родителските си права върху децата, Кристина е трябвало да преживее много насилие и заплахи от мъжа й Георги.

Два дни преди убийството е водена на различни места и са я накарали да подпише споразумение, че ще вземе децата при себе си, но ще остане да живее при бащата”, каза още адвокатът.

Проблемите в семейството на Кристина и Георги са започнали веднага след раждането на първото им дете. Адвокатът разказа, че младата жена е била жертва на жестоко насилие, както от мъжа й, така и от неговия баща.

Тя е била насилвана сексуално и от бащата на Георги. Освен това е била бита и затваряна в дома им. Двамата се обръщали към нея с думата „гюбре”. Каза, че децата са изпитвали ужас от дядо им, дори са имали тикове”, заяви адвокат Алексиев.

Адвокат Алексиев твърди, че Кристина му е казвала, че децата изпитват ужас от баща си и се страхуват. “Едното дете получава тикове винаги, когато бащата започва да говори на висок тон. Преди време едно от децата е бръкнало в шадраван и да си намокрило ръката, а той го е заставил „Легни, стани, легни, стани“. С риск да бъда съден за разпространяване на клевети, но вчера, докато бях поканен в полицията в Сандански, случайни граждани ме питаха, явно разпознавайки родителите ѝ: „Вие ли сте адвокат на Кристина? Обяснете на тия хора и тая полиция, че тук делото повече не може да остава. Направете всичко възможно делото да се гледа на друго място“. Неговата сестра била любовница на високопоставен в полицията, всеки ден е в компанията на този човек и в автомобила му. Съпругът на Кристина я бие през ден, тя постоянно ходи по улиците посинена. “Спасете я от този ужас“, ми казваха хората”, допълни адвокатът на арестуваната.

Сестрата на Георги е любовница на полицейски началник, даже и вчера е била с него по коридорите на полицията, затова хора ме  съветваха да изнесем делото от Сандански и да се гледа в София. Водена  е на психиатър, който заявил, че няма психично  заболяване, а става  въпрос за силно депресивен и потиснат изтормозен и уплашен  човек.

 

Кристина бе уплашена за децата си, манипулирали са я, за да и ги вземат. В исковата молба на Георги за правата над децата се прави внушения че не е майка и няма родителски капацитети че не може да си гледа децата, а той може и  затова иска да и бъдат отнети. В същото време не и дава да напуска дома и да води дела, а да подписва споразумения каквито и бъдат продиктувани. Аз и вярвам каза адвокатът. Той я описа като добронамерена и лъчезарна допреди да заживее с Георги. Децата били бити от Георги, малтретирани с “легни стани, легни стани” с цел възпитание. Това  стана ясно от изявлението на защитника и Маньо Алексиев, който разказа  потресаващи неща за отношенията  между Георги и Кристина.

Той  е  категоричен – Аз и вярвам..! Вярва, че тя не може да извърши подобно  престъпление….  Братът на Кристина се завърнал от Австрия след като разбрал за  трагедията. Той разказа, че сестра му е имала постоянен контакт с него  и адвокат си, търсила е помощ, в отношенията с Георги, искала да се  спаси от него и семейството му, но да си вземе децата…   

 

Припомняме, че в четвъртък около 17, 30 ч горският служител Георги  Трайков повикал полиция, защото жена му Кристина Дунчева е заклала двете им деца – 5-годишното момченце Васил и 3-годишната му сестричка  Ивон. И двамата родители били отведени в местното РПУ, което е на  метри от къщата им. При огледа са иззети два ножа и сатър.  Разпитите продължили до малките часове на нощта с участието и на  психолози от МВР. Почти през цялото време Кристина не била адекватна,  говорела несвързано.  Накрая признала  за ужасното престъпление и  казала с поглед, забит в земята: “Искаха да ми вземат децата. Нека  сега да ми ги вземат! ” 

Ако се докаже вината на Кристина, тя може да получи от 15 години затвор до доживотна присъда без право на замяна.

Очакват се и резултатите от експертизите, които ще покажат какво е било психическото състояние на жената в деня на убийството.

 

Снощи десетки жители на града се събраха, за да почетат паметта им. В Сандански всички коментират двойното убийство. В социалните мрежи потребители обвиняват 32-годишната Кристина, но има и такива, които не я винят.

„Лесно е да обвиняваме хората. Не е редно да говорим, когато не сме наясно със ситуацията”, смятат част от жителите на града.

Местните настояха институциите да обръщат много повече внимание на сигналите за домашно насилие. Погребението на децата се състоя в събота сутрин.снимка: Nova.bg

Continue Reading

Анализи и Коментари

ПСИХОЛОГИЯ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО В САНДАНСКИ: Защо майка уби децата си?

Published

on

Убийството в Сандански най-вероятно е непланирано и е твърде възможно да е акт на отмъщение към бащата. Това смятат психолози, според които 32-годишната жена е посегнала на децата си след отключено психично заболяване, предава NOVA.

Социалната изолация и стресът се оказват катализатори за насилие сред хората с по-слаба психика, смятат психолози. Това обаче не означава задължително, че страдат от психично заболяване.

„Безсилието ражда насилие. Невъзможността ни да се справим с дадена ситуация, ни предизвиква да преакляваме с реакциите си“, казва Диана Гинова – психолог и психотерапевт.

Убийството на  деца е противоречащо на биологичната природа на жените, напомнят експерти. И търсят какво може да се крие зад такова решение.

„Да е чула гласове, които са й казвали да направи. Би могла да го направи като наказание към таткото. Би могло действително да вярва, че с този акт, с това действие ги предпазва от нещо много по-страшно“, добавя Гинова.

Психолозите не изключват и възможността децата да са били жертви на агресия от страна на бащата. С убийството им, майката ги предпазва от бъдещи страдания. Каквато и да е истинската причина обаче, решението й не е обмисляно дълго време.

„Аз разбрах, че мъжът й я е намерил в съзнание на ступор… надали е осъзнавала какво се случва, или какво върши“, казва психологът.

Възможно е жената да посегне на живота си, след като осъзнае последиците от действията си, смятат експертите.

Убийството на двете деца не е прецедент в региона. През 2009 година в гоцеделчевското село Осиково баща закла синовете си, след което подпали къщата, в която беше жена му. Двамата имали тежки семейни скандали.

Тогава Манчю Панюков получи доживотен затвор.в.Струма

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen