Министър Ангелов: В Благоевград с най-голяма заетост на леглата в страната

Наблюдава се трайна тенденция на повишаване на броя на излекуваните. Те почти наближават 1000 души за денонощие. Като процент на заетост на леглата с пациенти с коронавирусна инфекция на национално ниво картината е следната – 40 процента заетост на леглата за неусложнени случаи и 23 процента заетост на леглата в интензивни сектори. Това заяви на редовния седмичен брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той отбеляза, че тези цифри са са динамични, защото тече процес на реорганизация на цялата система за справяне с коронавирусната инфекция. Сред областите, в които има най-голяма заетост на легла от пациенти с Covid-19 са Благоевград, Търговище, Шумен, Перник.

“По отношение на регистрираните смъртни случаи с Covid-19 към 11 (ноември – б.р.) 14-дневната смъртност в страната е 9,86 на 100 000, което определя седмото място на страната сред държавите в ЕС. Във връзка с развитието на заболяемостта и увеличения брой на новозаразените лица с Covid-19 се пристъпва към реорганизация на здравната система, като се осигуряват допълнителни възможности болничната система да реагира на нарастващите потребности на населението от медицинска диагностика и лечение. НЗОК създаде необходимите условия за финансова подкрепа на изпълнителите на медицинска помощ за периода на извънредното положение и обстановка”, посочи Ангелов.

По думите му общият брой на медицинския персонал с положителен тест за коронавирус е 3459, а активните случаи са 1802, от тях 1672 са на домашно лечение. В интензивен сектор са 9 медици. 22-ма медицински специалисти са починали досега, от които 17 лекари.

“Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта и ефективен контрол на заболяването в страната. Тъй като има известна доза неразбиране да обясня за училищата – там, където има над 15 процента заболеваемост от всички ученици със симптоми на Covid-19 се извеждат в електронна среда на обучение. Това е рамката за цялата страна. Отделно медицинските щабове по области и общини имат възможност да изведат децата в онлайн обучение т.е да вземат по-сериозни мерки. Имаме добра координация с общинските и областни щабове и където има области, където контролът на заболяването е поставен под заплаха и не е толкова добър, се налагат и допълнителни мерки“, каза още здравният министър.

В областите, където контролът не е толкова добър се налагат допълнителни мерки.

“Има една мярка, която много се коментира – за хората на 65 и над 65 години и “зеления коридор”. Наясно сме, че предстоят студени дни, възможни са заледявания. Коридорът ще бъде преместен от 14 до 16 часа. Ако има струпвания, ще бъдат обявени и допълнителни часове. Очакваме затруднения в малките населени места, където продуктите се доставят в по-късен час. Това ще се реши с областните щабове допълнително”, каза още министърът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене