Председателят на ОбС Андон Тодоров отправи открит упрек към управлението на Томов и неговия екип като го определи като пълна трагедия на пресконференция днес

ЧАСТ-I

ЧАСТ-II

Председателят на ОбС Андон Тодоров отправи открит упрек към управлението на Томов и неговия екип като го определи като пълна трагедия на пресконференция днес. Похвали се и с въвежднето на онлайн система за гласуване в ОбС и внесено предложение па промяна на реда за смяна на председателя на местния парламент.

Не пропусна да коментира и наболялата тема, свързана с коронавируса и липса на предсавители на ОбС в общинския щаб, за сметка на това пожела на всички журналисти да са здрави и да се пазят.
„За ковид отговаря Томов в Благоевград, ОбС няма нищо общо, той е шеф на щаба. Хора питат какво правят съветниците, изпуснахте града! А в този щаб няма никой от ОбС, а тук има специалисти, лекари. Те не бяха поканени да участват в щаба“,каза Тодоров.

Той не вижда адекватни решения от щаба и е категоричен, че институцията ОбС трябваше да бъде представител в този щаб. Това е довело до сигнали, че работата в двете институции не е като трябва и не е редно един човек да контролира по телефона двете институции.

„Знаете, за Томов този вирус беше измислен, анализира,че 200 човека в цялата област ще се разболеят, сезира прокуратурата за ковид в общината. Главният архитект беше в много тежко положение, едвам оцеля, а кметът дори не му пожела здраве, каза Тодоров.
Той обясни,че за сесията в петък няма конфликтни точки и се надява всичко да мине нормално.Имало е опасност общината да изпусне голяма сума пари около 600 000 лв.,но това няма да се допусне.

Томов не е бил спазил закона по ЗМСА и от инат не е назначил допълнителни хора в ОбС.

В петък в 9,30 часа в залата ще се представи нова система за онлайн гласуване, която е със софтуер,който е защитен за нормативни документи. По този начин съветниците ще имат право да гласуват с пръстов отпечатък,както в Народното събрание.Таблетите ще бъдат премахнати напълно.

Според Тодоров изпълнението на бюджета не е на нивото на което трябва да бъде. Намалямането на наемните цени е добро предложение,но закъсняло. Предлага окончателно решение на ОбС за наболялата тема с кортовете, да се създаде комисия от общественици и да се изпълнят решенията на местния парламент.

По повод новите назначения на юрист и техническа секретарка той обясни,че са за 6 месеца и са с изпитателен срок. Дълго време е търсен подходящ юрист. Тодоров опроверга и думи на Мария Стойнева, че младши юрист не може да се явява на дела, издаде и че след атаката юристката е искала да напусне работа.

„След приемане на промени в закона на ЗМСМА, се даде свобода на ОбС да си има реално собствена администрация и брой състав според нуждите. Моето мнение, е че за да се справят хората в нормален режим, трябва екипа да е като сега три технически секретари- експерти,  които да работят по преписки, една юристка която да прави становища и подготвя сесията. И един  адвокат на минимална сума на граждански договор, който да следи освен делата по съд и разни коренспонденции с институции, но и да подпомага работата на юристконсула.

Това е оптималният вариант за община с такъв обем работа. Затова следващата година закона ми дава право да сключа и договор с още един юрист – естествено граждански. И аз ще го направя“, добави той.

„Стойнева как започна работа в община млада,без опит, значи не бях виждал, потресен съм, да не се явиш на дела, да изпускаш срокове, сменяли се куриери, да изпуснат срока на делото, безотговорност, сега юрист да говори пълни врелии некипели, че младшия юрист не може да се явява на дела. Той има права, защитава си становище, такаче ние трябва на младите да помагаме“, каза още той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене