Без категория

Три центъра в Благоевград ще приемат 50 деца с увреждания

Благоевград-център

Благоевград е единственият град, в който се разкриват три центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище, услуги, които предлагат по-добро място за живеене на децата от домовете в страната. Това каза на пресконференция Валери Смиленов, зам.-кмет на община Благоевград.

В новопостроените сгради ще бъдат настанени 50 деца с увреждания от цялата страна. За тях ще се грижат 43-ма души персонал. Мила Соколова, главен експерт „Социална политика” в общинската администрация уточни, че на този етап дейностите по проекта се изпълняват съгласно заложените срокове, няма забавяне.

Към момента се провеждат интензивни срещи, свързани извеждането на децата от институциите. Този процес ще продължи няколко месеца. Продължава и специализираното обучение на персонала, ангажиран с изпълнението на услугата. Всеки ЦНСТ се състои от ръководител на екипа, социален работник, психолог, рехабилитатор, 6 детегледачи, две медицински сестри и двама хигиенисти. В защитеното жилище екипът включва ръководител, социален работник, медицинска сестра, трудотерапевт и хигиенисти. Защитеното жилище се намира на ул. „Тодор Александров“, два от ЦНСТ са в ж.к. „Ален мак“, а третият в кв. „Струмско“.

Центровете за настаняване от семеен тип и защитеното жилище са изградени по проект „Изграждане на три броя ЦНСТ и едно Защитено жилище на територията на община Благоевград“, финансиран с договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие”. Общата сума на проекта е 1 927 191.24 лева, с продължителност 24 месеца. Работните места се осигуряват по ОП „Развитие на човешките ресурси“, проект „Предоставяне на нови социални услуги в общността“ по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. През 2013 г. първа копка на центровете направиха кметът Атанас Камбитов и тогавашният председател на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов.

Социалните обекти бяха открити през януари тази година от д-р Атанас Камбитов и бившия вече регионален министър Десислава Терзиева.

 actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене