КОРНЕЛИЯ НИНОВА ПРЕДЛАГА: МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА ДА СТАНЕ ЗАЩИТЕНА ПРОФЕСИЯ

Болници могат да бъдат затваряни заради липса на медицински сестри, предупреди БСП  година преди ковид кризата

Въпреки настояването на БСП и подадената от Министерството на образованието и науката информация до Министерски съвет за 2020/2021 г. правителството на Борисов не включи медицинските сестрите в списъка на защитените професии. В него фигурират безспорно редки професии, но не и тази на медицинската сестра, написа във Фейсбук лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Тя поясни, че съществува списък със защитени професии, които са необходими за нормалното функциониране на различни системи в страната. Този списък се актуализира всяка година от правителството, но поредното разумно предложение на БСП е било подминато от управляващите.

„Още през септември 2019 се срещнахме в Народното събрание с представители на медицинските сестри и внесохме техните искания. Тогава, половин година преди началото на ковид кризата, заедно с тях заявихме, че може скоро да се случи така, че болници да бъдат затваряни заради липса на медицински сестри“, припомни председателят на столетната партия.

Корнелия Нинова отново подчерта: „Правителството на Борисов изпусна кризата. Сега гаси пожара с мерки на парче, но проблемите искат дългосрочно, държавническо решение. Един от най-важните въпроси е този с кадрите в здравеопазването“.

По-рано Нинова публикува четирите стъпки за излизане от ковид кризата, като представи алтернативната визия на БСП за формиране на заплатите на лекари и медицински сестри, а днес заяви: „Сега искам да предложа решение, което заедно с другите мерки ще е грижа за хората и ще помогне България да си гарантира поне минимум медицински сестри в бъдеще“, имайки предвид вписването на професията на медицинските сестри в списъка със защитени професии.

„Какво още трябва да се случи, освен Ковид 19, за да проумеят управляващите, че това не може да продължава така?“, попита Нинова и разкритикува директно недалновидността на управляващия елит: „Не може да мислиш само с хоризонт март 2021 и поредните избори. Системата има нужда от стабилност, а хората от сигурност“, категорична е тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене