Подробности около спасяването на мечето Теди

Подробности около спасяването на мечето Теди! Екипът с линейката успял да мине границата часове преди затварянето на цялата държава, втората кола с управителя Д. Иванов не е допусната на гръцка територия

Мечките в парка в Белица се увеличиха с още една. В ранните сутрешни часове на вчерашния ден от зоопарка в Щип, Северна Македония, в Белица е пристигнало мечето Теди. То е транспортирано от екип от „Четири лапи”, състоящ се от трима души. Теди ще изкара зимата в отделен сектор, тъй като процесът по адаптиране към новата среда е доста дълъг. Първите няколко дни ще бъде напълно изолиран и ще се изчакат резултатите от пробите, които са му взети в Македония преди транспортирането. След това постепенно ще се пуска навън, за да започне да се адаптира към новата среда, която да него е напълно непозната.

„Сега най-важното е мечето да се успокои. До края на зимата най-вероятно Теди ще живее в самостоятелен сектор, а след това, в зависимост доколко се е адаптирал към новия си дом, ще се прецени дали да бъде събран с някой от по-старите обитатели на Парка за танцуващи мечки. Видимото му здравословно състояние е добро, но цялостен медицински преглед ще му бъде направен напролет“, каза управителят на парка Димитър Иванов. Той също е пътувал с екипа, но с втора кола, и не е допуснат да влезе в Гърция. Граничните власти са допуснали само специализираната линейка с мечето и тричленния екип. Наложило се Иванов да се върне и да влезе в България през македонски КПП.

Спасяването на Теди се подготвя от една година. Нещата се забавили заради ситуацията с коронавируса, а екипът, транспортирал мечето до Белица, определил пътуването като „чиста епопея“. За него разказа ръководителят на отдел „Комуникации“ на „Четири лапи” Явор Гечев, който е бил в постоянна връзка с екипа. Той сподели, че заради липса на одобрен пункт в страната ни за внос на животни от Северна Македония към ЕС се наложило Теди да бъде вкаран в България през Гърция. Екипът успял да мине гръцката граница буквално в последните минути преди пунктът да затвори в 22:00 часа и не се е наложило да чакат цяла нощ, за да влязат в България. Поради тази причина всеки един документ по отношение транспорта на мечето е координиран с гръцките ветеринарни и гранични власти, за да може той да бъде допуснат безпроблемно да влезе в страната ни.

„Колегите успяха да преминат буквално часове преди да затворят държавата и всичко приключи благополучно. Ако не го бяхме взели сега, не се знае кога това можеше да се случи предвид ситуацията. В Щип мечето не е живяло в добри условия и е много изнервено от това. Имаше дори опасения, че може да разбие клетката и да избяга. Затова колегите предпочетоха да поемат риска и да опитаме да го прекараме преди гърците да затворят в събота границата. След това щеше да стане абсолютно невъзможно и Теди щеше да се мъчи още дълго време. Той е млад, много енергичен и е важно да има къде да изразходва тази енергия, важно е да се работи с него, за да се успокои малко. В Белица е най-подходящото място, тъй като том тай е в среда, близка до естествената“, разказа Явор Гечев.

Мечето Теди е на три години и половина и вече е най-младият обитател на Парка за танцуващи мечки в Белица. Още като съвсем малък е бил намерен в гората от човек, който го е гледал най-напред вкъщи. Като е започнал да става голям, човекът е видял, че не може  да се справи, и го предал в зоопарка в Щип. Там обаче също нямали условия за това. Виждайки, че условията, при които живее мечето, не са подходящи, местни активисти от Македония се свързали с „Четири лапи”, а от там  предприели действия и се свързали с властите в Македония и зоопарковете в Щип и Скопие. Получили пълно разбиране от тяхна страна и всички страни били единодушни, че трябва да се намери най-добрият вариант за Теди.

Заради чисто документални формалности и ситуацията с коронавируса транспортирането му се отлага доста пъти. Дори сега нещата се ускорили и с риск мечето отново да остане в Македония заради ежечасно променящите се правила и ограничения е предприето пътуване.

С Теди мечките в Белица стават 21. Пет от тях вече са заспали зимен сън, а останалите се подготвят. Някои се залежават в бърлогите по няколко дни, излизат за малко и след това отново се прибират. Очакванията са до края на месеца всички да заспят, с изключение на Теди, който предвид условията, при които е гледан, едва ли е спал досега зимен сън. Той най-вероятно не е и захранен достатъчно, за да натрупа мазнини, които са необходими, за да заспи.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене