Глобяват джипита и специалисти, ако откажат да лекуват COVID

Здравната каса и РЗИ да могат да глобява и лекарите от доболничната помощ, т.е. лични лекари и специалисти в ДКЦ-та и кабинети, ако откажат да лекуват пациенти с коронавирус. Това е една от промените, заложени в Закона за бюджета на здравната каса за 2021 г., а налагането и поиска здравният министър проф. Костадин Ангелов, съобщава 24 часа. Първоначалният вариант на проектобюджета предвиждаше институциите да налагат глоби само на болниците, които откажат да лекуват пациенти с COVID-19 по време на извънредна епидемична обстановка, включително да могат да прекратяват сключения с тях договор.

Сега същите правила иска здравният министър и за джипитата и специалистите. Предложението си той обяви по време на гледането на бюджета на съвместното заседание на здравната, социалната и бюджетната парламентарни комисии в четвъртък, а днес то бе прието и от депутатите. Те разгледаха и приеха на първо четене целия проектобюджет на касата за догодина. Здравният министър иска и други пормени, свързани с възможността към бюджета дас е добавят обещаните 237 млн. лв., които да отидат за увеличението на заплатите на леакрите, сестрите и санитарите. Мярката предвижда ръст от 600 лв. на заплатата на лекарите, 360 лв. на медицинските сестри и 120 лв. на санитарите. С бюджета се предлагат и още промени. Сред тях са от една страна НЗОК да може да получава повече пари по време на годината, ако се наложи заради пандемията, а от друга самата здравна каса да има възможност да дава повече средства на болниците, които лекуват COVID. При наличие на неусвоени средства пък, с тях да се плаща надлимитната дейност на клиниките за 2017 г. и 2018 г.

За да намали високите разходи за онколекарства, както и да ограничи възможността за източване на здравната каса по тази линия, се залага и друга важна промяна. Според нея, при постигната от болницата по-ниска доставна цена спрямо договорената в рамковото споразумение на здравното министерство, касата ще заплаща по-ниската цена. За втора година поред в проектобюджета се предлага да отпадне и таксата, която здравната каса заплаща на НАП за събирането на здравните осигуровки. Този разход на здраната каса за 2018 г. беше в размер на близо 5 млн. лв. и още миналата година, при обсъждането на бюджета за 2020 г. бе предложено тя да отпадне, но депутатите не приеха предложението. Сега то мина на първо четене в зала. Над 5 млрд. лв. са парите, с които ще разполага НЗОК през 2021 г. – с 340 млн. лв. повече спрямо тази.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене