Тежък кадрови недостиг! Управителят на МБАЛ – Разлог д-р Велев с апел: Крайно належащо е личните лекари да се включат активно

Тежък кадрови недостиг изпитва болницата в Разлог. Двама от лекарите във вътрешно отделение са с коронавирус и на терен реално остават само двама – д-р Крънчева и д-р Каназирев. Управителят на МБАЛ – Разлог д-р Божидар Велев информира, че от вторник за лечение в София е д-р Спас Радев и е настанен в реанимация. Под карантина, на домашно лечение е и д-р Пелтегов, който само няколко дни след завръщането му на работа след болничен също е дал положителен тест. Д-р Цонкова е с температура и също е в болничен.

„59 пациенти с двама доктори, какво правим?”, така описа ситуацията, силно обезпокоен, д-р Велев и приключи с въпрос. Той сподели, че лекари от други отделения ще се наложи да влязат и да дават дежурства при Ковид болните, за да помагат на колегите си.

В момента в болницата в Разлог са настанени 59 пациенти. От тях 24 са с потвърден Covid- 19, 31 са с пневмонии и се чакат резултати от PCR тестовете, и 4 са с други заболявания. Ежедневно обаче броят на заразените расте, респективно и нуждата от болнично лечение. За прием на Ковид пациенти вече е определена и част от неврологично отделение, което бе отворено само преди дни след основен ремонт и затворено заради нуждата от допълнителни легла за Ковид. Вътрешно и инфекциозно са препълнени.

„Легловата база не е проблем, а медиците“, каза д-р Велев, който е силно притеснен как ще се справи лечебното заведение чисто кадрово. Той сподели, че първият лекар, който е заявил, че ще влезе при колегите си от Ковид отделенията, е д-р Дунгьова. Управителят на болницата е категоричен, че е крайно належащо личните лекари да се включат активно и ако се наложи, да влязат в помощ на медиците от болницата.

Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев също не скри притесненията си и бе категоричен, че това е резултат от пренебрегване на апелите за спазване на противоепидемичните мерки.

Красимир Герчев

„Колко се говори, че здравната ни система няма да издържи. Ето, сега това е налице. Тази ситуация се надявам да предизвика някаква отговорност и страх у хората, някакъв инстинкт за самосъхранение и да спазват по-стриктно мерките”, коментира Кр. Герчев и също изрази мнение, че личните лекари трябва да се включат по-активно в процеса.

„Апелът е и към личните лекари, да бъдат още по-съпричастни към създалата се ситуация, за да може да успокоим хората. Те също имат възможност да дават указания, за да може рано да се диагностицират хората и да се отсяват тези, които имат нужда от болнично лечение, и тези, които могат да се лекуват вкъщи. Забелязвам, че има една паника, един страх… В момента периодът е такъв, че си има сезонни настинки и грипове, и тези случаи да могат да се отсеят от коронавируса. Оказа се, че той не е обикновен грип, а с тежки последици в дадени случаи. Някои го карат леко, но други не. Апелирам хората да се самонаблюдават – да си мерят температурата, да следят дали имат симптоми и най-вече загуба на мирис, на вкус, които са първите симптоми. Веднага да се изолират и да уведомят близките, да не крият, защото това предразполага към лавинообразно нарастване на случаите. Без съвместни общи усилия няма да се справим“, коментира градоначалникът.

Той поясни, че община Разлог прави всичко необходимо за овладяване на ситуацията. Вече е започнало изграждането на лаборатория за PCR изследвания. Помещение за нея е определено в административната сграда на МБАЛ – Разлог и вече се работи активно. Апаратурата е осигурена от Министерството на здравеопазването. Кадровото обезпечаване е въпрос на организация.

Започна изграждане на PCR лаборатория

„Ние имаме специалисти, които са в биологична лаборатория и са на високо ниво. С малко подкрепа от други лаборанти мисля, че няма да имаме проблем и ще се справим. Апаратурата е осигурена благодарение на министерството. В момента всеки ден кола от болницата пътува за София. Това са огромни разходи, а да не говорим за чакането. Искаме да има филтър, който максимално да засилим, и още преди да се приемат пациенти, да сме на 100% сигурни кой е с Ковид и кой не“, поясни Кр. Герчев.

Тази събота се очаква да бъде доставена и монтирана новата система за дезинфекция на въздух и повърхности, чието закупуване бе гласувано от местните парламентаристи на заседание миналата седмица. Със системата първоначално ще бъдат обезпечени трите отделения, които приемат Ковид пациенти. Надеждите са тя да даде добър резултат и най-вече да се предпазят лекарите, които в този момент са особено ценни.

„Ако резултатите са добри, имаме намерение и готовност да закупим за цялата болница. Дай боже да дадат добри резултати, за да можем да предпазим лекарите. Ще видим дали след внедряване на тази система резултатите от лечението ще бъдат по-добри и за самите болни. Закупили сме и три апарата за кислородна вентилация. Комплексни са усилията, които полагаме. Още един път апелирам хората от четирите общини – Разлог, Банско, Белица и Якоруда, всички да спазват дистанция, да се самоизолират, когато има нужда, да не се поддават на паника, трезво да се мисли, да не се предприема самолечение, защото това не е настинка, не е грип и трябва да наблюдава и да се взимат адекватни мерки“, апелира Красимир Герчев.

И във вчерашния ден цифрите за областта не бяха оптимистични. Общо 187 са случаите за едно денонощие, а за Разложко и четирите общини, които поема болницата, те са 28 и са разпределени, както следва: Разлог – 10, Баня – 4, Бачево – 3, Банско, Якоруда и Юруково – по двама, Аврамово, Горно Драглище, Добринище, Добърско и Елешница – по един.в.

Струма/ЯНА ЙОРДАНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене