Единен протокол за лечение на пациенти с COVID-19 ще бъде предоставен на болниците в страната

„От началото на седмицата излекуваните пациенти с коронавирусна инфекция са 1417. От миналата седмица до сега излекуваните в страната са 2788. По данни на информационната система в лечебните заведения са настанени 3191 пациенти, от които 239 в интензивни структури. Заетостта на леглата за консервативно лечение на COVID-19 на национална база е приблизително 30%, а на тези за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, около 20%“. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в МС.

От началото на пандемията общо броят на заразения медицински персонал е 2664, активни са 1276 медицински служители, от които 90 са настанени в лечебни заведения.

Министър Ангелов посочи, че страната влиза в изключително сериозна фаза на епидемията и апелира гражданите да спазват противоепидемичните мерки, с акцент върху носенето на маска на закрито. „Това е мярката, която спасява животи, която намалява броя на хората, имащи нужда от хоспитализация“.

Държавата е осигурила лични предпазни средства и дезинфектанти за 6 месеца напред. Днес се очаква доставката на 1700 флакона от лекарствения продукт Veklury (ремдесивир), които ще покрият лечението на пациентите през ноември. Следващата седмица ще пристигнат още 4300 флакона от медикамента. Лечението с ремдесивир се прилага по критерии, изготвени от Експертния съвет по анестезиология и интензивно лечение. С критериите разполагат всички лечебни заведения в страната. Освен това днес ще им бъде предоставен и единен протокол за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, разработен от болниците, които имат най-голям опит в лечението на COVID-19. Това стана ясно от думите на здравния министър.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в рамката Европейски съюз, Обединено кралство и Европейското икономическо пространство, България се нарежда на 17-то място от 31 страни по заболеваемост, или 388,60 на 100 хил. души население, и на 10-то място по смъртност с 5,20 на 100 хил. души население. Сред страните от Балканския полуостров България е на 4-то място и по заболяемост, и по смъртност. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той беше категоричен, че ситуацията в страната налага въвеждането на нови противоепидемични мерки, които ще предложи на здравния министър. Сред предложенията са: удължаване срока на действащите мерки поне до края на ноември, ограничаване на присъствената работа до максимум 50% от броя на служителите, въвеждане на вечерен час за заведенията, които не попадат в обхвата на заповедта на здравния министър, възстановяване на т.нар. „зелен коридор“ за пазаруване – за хората над 65. На Министерството на образованието и науката ще се препоръча учениците от 5 до 12 клас да преминават в дистанционна форма на обучение на ниво области, както и да бъдат преустановени всички извънкласни дейности при ученици извън паралелката, а университетите да преминат изцяло на дистанционно обучение, с изключение на медицинските. Доц. Кунчев ще предложи още контактният медицински персонал да не подлежи на 10-дневна карантина, а след отрицателен PCR, извършен три дни след последния контакт с положително лице, да се връща на работа.

В прикачения файл можете да намерите презентацията на доц. Кунчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене