Работилница за традиционни занаяти ще бъде отворена в Белица

Работилница за традиционни занаяти ще бъде отворена в Белица, като част от дейностите по спечелен проект на Община Белица, в партньорство с Народно читалище „Георги Тодоров 1885“.

„Това е един много добър проект за нас, тъй като Белица има отдавна  нужда от създаването на една такава Работилница за сувенири, за да може да се представи културното и природно богатство на нашата община“ – съобщи  за Радио Благоевград Мая Падарева, секретар на читалището в Белица.

ПИРИНСКО - НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Това е един проект на Националното сдружение на общините в Република България и Норвежката асоциация на местните и регионални власти, финансирана по Програма за местно развитие. Целта е да се решат конкретни проблеми на местната общност и да се осигурят разнообразни възможности за тяхното преодоляване, чрез създаване на нови работни места за намаляване на бедността и безработицата в община Белица. Ключовата дейност е подготовка на приложими стратегии за ефективно местно икономическо развитие и въвличане на местната общност, на неправителствените организации и предприемачи, в подготовката на бизнес – планове за изпълнение на концепцията за местно икономическо развитие на община Белица. За изпълнението на тази концепция ще бъде привлечен целият местен човешки ресурс – училища, читалища, бизнеса, дървопреработващи предприятия и Дирекцията на национален парк „Рила“.

„Работилницата ще носи звучното име „Планински знаци“, благодарение на нея ще бъдат създадени нови работни места, ще де възроди интереса към традиционните занаяти и не на последно място, ще се предлагат допълнителни туристически услуги и продукти, които ще са съобразени с културно-историческите и природни дадености в региона“– уточни още Мая Падарева.

В работилницата ще работят между 5 и 10 човека, като предложението е тя да се помещава в Туристическия-информационен център в Читалището. Ще има консумативи и всичко необходимо, за да се изработват сувенирите, които след това ще могат да се продават. Предвиден е и маркетинг на Работилницата, като директна реклама, участие в борси и панаири, организиране на различни събития и не на последно място, разработване на собствени уебсайт, който ще бъде електронен магазин на Работилницата.

„В рамките на проекта ще бъде проведен форум „Бизнес предприемачеството – важен фактор в местното развитие“, на който ще бъде представена „Стратегия за развитие, диверсификация и промоция на продукти в туристическа дестинация Белица“. Тази Стратегия е продукт на този проект“ – съобщи още секретарят на Читалището в Белица.

Мая Падарева уточни, че е много важно, как ще бъде разработена финансовата част на проекта, за да бъде и тя одобрена. Когато това се случи, Работилницата ще започне да функционира реално, което се очаква да стане в началото на следващата година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене