Меркел: Германците да превърнат новата карантина в „повратен момент“ в борбата с Ковид

„Гражданите на Германия трябва да демонстрират дисциплина, за да може новата карантина заради коронавируса да бъде отменена след четири седмици,“ заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

„Всеки от нас има силата да превърне този ноември в съвместен успех, в повратна точка“ в борбата с пандемията,“ изтъкна още германската лидерка на пресконференция в столицата Берлин.

Тя отбеляза, че чрез спазването на правилата германците могат да гарантират, че декември ще е „поносим“.

„Вирусът реагира различно и по-агресивно при по-ниски температури и Германия е принудена да въведе новите ограничения на обществения живот, за да защити здравната си система,“ припомни Меркел.

„Не можем да позволим бързото разпространение на вируса да претовари здравната ни система“, каза тя като изтъкна, че броят на пациентите с коронавирус в интензивните отделения се е увеличил двойно през последните десет дни.

„Справянето с пандемията е най-доброто нещо за икономиката“, заяви германската лидерка.

Тя също така уведоми хората, че празниците в края на годината, особено Коледа, ще бъда празнувани само в тесен семеен кръг.

„Това ще бъде една Коледа в условията, наложени от коронавируса, но няма да бъде Коледа на самотата. . . , трябва да помислим за събирания с най-близкия семеен кръг, може би спазвайки превантивни мерки“, каза Меркел.

Изявлението на Меркел бе направено в същия ден, в който най-голямата в Европа икономика, Германия, наложи четириседмично затваряне на всички ресторанти, баровете, кина, театри, музеи и други културни и развлекателни съоръжения.

От днес затворени остават също фитнес залите, басейните, козметичните студия, масажните салони и студията за татуировки, спортните мероприятия също ще бъдат отложени, а любителският спорт на закрито – възпрян.

През следващите четири седмици е забрано и пътуването из страната.

А докато улиците опустяваха все повече и повече, служители на федералната полиция бяха разположени на основните транзитни пунктове през мрежата на обществения транспорт на Берлин, тъй като мерките включват още ограничения при контакт и правила за носене на маски.

Въпреки бунта на гражданите спрямо новите рестрикции, канцлерът е категорична, че те са абсолютно наложителни. Ако броят на случаите продължи да нараства със сегашния си темп, съществува риск здравната система на страната да бъде смазана в рамките само на няколко седмици, вярва тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене