Connect with us

БСП

Корнелия Нинова: Европейската прокуратура е средство за борба с корупцията в България

Published

on

Няма да подкрепим законопроекта на правителството за представителите на България в Европейската прокуратура, защото е опасност

Кой е един от най-големите проблеми на България по време на управлението на ГЕРБ? Корупцията. В последния доклад за наблюдение върховенството на закона и в Резолюцията на Европейския парламент има едно много показателно изречение – че европейски средства отиват в близки до  управляващите фирми, и че срещу това трябва да се вземат мерки. Европейските средства, които получаваме, са изключително важни за растежа в икономиката и за подобряване социалните условия на живот. Още по-важни ще бъдат в следващите години, когато ще бъдат полезни за страната ни за възстановяване от COVID кризата.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна във връзка с предложението на правителството за промяна в НПК за представителите на България в Европейската прокуратура.

Според Нинова е изключетелно важно кой ще представлява България в Европейската прокуратура, но още по-важно е как ще бъдат избрани тези хора. „Как ще изберем безспорни авторитети, професионалисти, свободни от зависимости и честни магистрати? Как ще гарантираме техния прозрачен избор?“ попита председателят на БСП.

По думите и предложението, което прави Министерски съвет, не отговаря на тези въпроси: „Предложението на МС гласи: “Прокурорската колегия извършва подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори”. И толкоз. Колко наблюдаващи прокурори предлагате да има България? Защото в условията пише двама или повече. Имате ли представа колко представители ще излъчи България в Европейската прокуратура? По погледите ви виждам, че не. От трибуната Нинова попита и за критериите, на които трябва да отговарят тези хора, както и какъв трябва да бъде професионалният им опит.

„Следващият въпрос, който председателят на левицата зададе към управляващите е кой ги предлага тези хора: „Прокурорската колегия ли, неправителствени организации ли, Министерски съвет ли, парламента ли? Кой? И на това нямате отговор очевидно. В много голяма степен законопроектът за промените в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/ и Законът за съдебната власт е юридически и правен въпрос. Но в още по-голяма степен това е държавнически въпрос“, категорична бе тя.

„Ето защо няма да подкрепим този законопроект, не само защото не отговаря на тези въпроси. Защото е опасност. Каква? Първо българските европейски прокурори да се излъчат непрозрачно. Ако не мислите партийно и конюнктурно, а мислите държавнически и извън рамките на един мандат, ще се сетите, че най-големият проблем на политиката днес е недоверието на хората към политическата система, към правосъдната система, липсата на чувство за справедливост. Това е голямото предизвикателство“, коментира Нинова.

Тя заяви, че начинът, по който ще се избират европейските прокурори, ще засилва недоверието и евроскептицизма в българския народ. „Разбирате ли каква вреда нанасяте на държавността дългосрочно? Знаете, че големият проблем е с недоверието. Очевидно не искате да го решим. Какъв ще е резултатът от това? Засилване на недоверието и на евроскептицизма. Това не помага на никого“, поясни лидерът на БСП.

„Обръщаме се към всички извънпарламентарни партии. Към онези, които десетки дни стояха на протестите и по площадите с хората и искаха справедливост и върховенство на закона. Не мълчете днес. Ние сме тук, парламентарната опозиция и не мълчим, но и вие навън, които водехте хората в тази справедлива кауза – към вас се обръщам. И в този случай партийният егоизъм ще доведе до резултата, за който ви говорих – недоверие. Това е не само юридически въпрос.“ Тя допълни, че прозрачният избор на честни и независими хора, смели да разследват всичко до край, е стъпка към възстановяване на доверието и към връщане на държавността.

„Ако искате след 11 години управление все още да се оправдавате с миналото, останете си там – в миналото. Сега сме 2020г. и държавниците трябва да мислят за настоящето и за бъдещето. А това, което виждат в настоящето е – чекмедже, пълно с пари, и пистолет до главата на премиера, за да ги пази“, завърши Нинова.

БСП

Нинова: В преговорите с ИТН защитаваме ангажиментите, които сме поели пред нашите избиратели

Published

on

ББР няма да се приватизира, заяви Корнелия Нинова на брифинг в парламента

Както вчера заявихме искаме прозрачно всеки ден да отчитаме пред българското общество как вървят преговорите с “Има такъв народ” по приоритети, по политики, върху които да стъпи едно бъдещо редовно правителство. Вчера имаше среща на експертната група по икономика. Стигнахме до съгласие и подкрепа от страна на колегите от ИТН за 8 приоритета, на които ние като коалиция държим през годините и сме се опитвали в предишни събрания да внасяме тези приоритети, но не бяхме подкрепени тогава от мнозинството  от ГЕРБ.

Разбира се, тези разговорите ще продължат, защото темата е много всеобхватна.

Първо – държавата да не се отдръпва от ключови сектори, а напротив – да се засили нейната роля на регулатор и помощник на българската икономика. Тук само в частност ще посоча примера с ББР, постигнахме съгласие тя да не се приватизира, а да се преструктурира така, че наистина да стане банка на малкия и среден бизнес.

Второ – намаляване на лицензионни и разрешителни режими, които са в тежест на малките и средни фирми.

Трето – да изготвим национална карта “Образование и икономика”. Тя да е както национална, така и регионална за нуждите от кадри на българските фирми, за да осигурим и работеща икономика, и работни места за завършващите млади хора.

Четвърто – намаляване на регионалните различия. Съгласихме се в бюджета за следващата година да осигурим специален фонд, който да бъде насочен към изоставащите региони, за да могат те да наваксат това изоставане. Тук пак в частност ще кажа – сигурно си спомняте нашия Закон за Северозапада, който няколко пъти опитвахме да приемем и не ни подкрепиха.

Пето – за общините: постигнахме съгласие част от данъците да остават на разположение на общините.

Шесто – за износа. Да увеличим капитала на Българската агенция за експортно застраховане за малки и средни фирми, за да помогнем износа на българската продукция.

Седмо – за енергетиката. “Мини Марица-Изток”. Искаме от следващото редовно правителство пред Брюксел да внесе искан  за удължаване на срока на работа на “Мини Марица-Изток”, като през това време намерим общо решение в полза на работниците от региона.

Осмо – за запазване на ядрената енергетика.

Разбира се, това не изчерпва всички въпроси, които се обсъждаха повече от два часа и половина.

Също така искаме да информираме и вас, и обществото, че днес продължаваме по плана и в 14:30 ч. ще проведем експертната среща по съдебна реформа, борба с корупцията и външна политика. Ние изпълняваме ангажиментите, които поехме – да преговаряме с първата сила, която ще получи мандат по политики и по приоритети, като търсим това, което ни сближава. И след всяка следваща проведена среща да информираме обществото за какво сме разговаряли, за какво сме намерили съгласие, какво остава различно, за да се знае, всичко да е публично, всичко да е пред очите на обществото и да няма никакви съмнения за някакви договорки и някакви задкулисни разговори.

Разбира се, след като минат преговорите по правосъдие и външна политика също ще ви информираме за това, което сме обсъдили.

Continue Reading

БСП

Нинова: Здравеопазването се нуждае от дълбока промяна, а не просто от смяна на директори на болници

Published

on

Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова

Здравеопазването се нуждае от дълбока промяна, а не просто от смяна на директори на болници. Проблемът не е в лекарите. Проблемът е в политиците, наложили този модел на здравеопазване. Медиците просто го изпълняват и се мъчат, хем да си лекуват пациентите ,хем  да си спасяват болниците от фалит, хем  да си осигурят заплатите на персонала. Лекарите не са измислили търговския статут на болниците, нито доплащането, нито клиничните пътеки. Проблемът е в мощните икономически лобита, които положиха този модел през корумпирани политици. Нищо няма да се промени с махане на директори, ако не се бръкне дълбоко в сбърканата система на здравеопазването. За това са нужни смели хора без зависимости, които знаят срещу какво се изправят и ясен план каква работа да свършат.

Continue Reading

БСП

Корнелия Нинова: Няма да подкрепим кабинет на г-н Трифонов. Ако президентът ни връчи мандат, ще предложим кабинет

Published

on

Днес имахме заседание на Изпълнителното бюро на БСП по горещия въпрос – правителство и мерки, предложени от г-н Трифонов. Няма да подкрепим предложеното правителство и мерките за действия от г-н Трифонов.

Последните години имаме четири цели в нашата политика, които преследваме, принципно и честно към хората. Първата – да се промени моделът на управление на паралелната държава и задкулисието; втората – да се върне държавността там, където й е мястото – българските институции, третата е социалната политика, социалните проблеми на хората, които да бъдат решавани през политическите решения в парламента; политика за конкретните проблеми на конкретния човек. Четвърта – да гарантираме сигурност и стабилност на България.

С предложението на г-н Трифонов нищо от тези наши четири цели не се изпълнява. Употреби се справедливият гняв на хората от протестите за поредния политически инженеринг. По смяната на модела – не само че не се предлагат мерки, нещо повече – като че ли сегашният модел се задълбочава. Вместо да се продължи доброто, направено от служебния кабинет – единствената държавна банка – ББР, да се преструктурира така, че да помогне на малкия и среден бизнес, който се нуждае от държавна подкрепа в кризата, банката се предлага на приватизация. Сигурно вече има и решение кой ще е купувачът. Концесиониране на „Автомагистрали” – също означава защита на частни интереси срещу това от хората да се събират още и още пари. След като се хвърлиха милиони за изграждане на тол система, сега и концесиониране.

Разбира се, не става и дума за сериозна промяна в съдебната система – закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата са и наши приоритети, но не само това е необходимо за сериозната промяна в съдебната система.

Нищо няма за борба срещу монополисти, а и в крайна сметка стари лица, управлявали през прехода, се предлагат да правят новия модел.

Второ – г-н Трифонов налага тежък удар върху парламентаризма с начина, по който поднася своето предложение – без диалог. Вместо от джипката, от фейсбук. Ние не сме се борили толкова години, за да заменим един авторитарен моде с друг. С неуважение към останалите парламентарно представени партии. Всеки от нас, колкото и депутати да има, представлява част от българския народ. И демокрацията, и уважението към институциите, изисква поне диалог.

Трето – в предложените мерки няма и дума за социална политика. Във времена на изключително нарастване на неравенствата, увеличаваща се бедност, на растящи цени, на ток, парно, води, храни – нищо. За преизчисляване на пенсии, за увеличение на заплатите на работещите бедни, за помощ на изнемогващи млади семейства – нищо. Никаква промяна в модела на здравеопазването, в модела на образование.

Четвърто – за нас да се даде сигурност на хората и стабилност за България, също не се постига. С този подход, без парламентарна подкрепа, дори и да са първа сила, не се дава стабилност на управление, прогнозируемост. По този начин не се дава и сигурност на хората. Това са четирите причини да не подкрепим предложението на г-н Трифонов.

На 25-ти юли свикваме Национален съвет на БСП и коалиционни партньори. Освен за резултатите на БСП, ще говорим и за бъдещето. Изпълнително бюро на БСП ще предложи на Националния съвет – ако третият мандат ни бъде връчен от президента Радев, няма да го връщаме веднага, ще започнем открити и прозрачни разговори с други партии, ще поставим национални приоритети на масата и ще се опитаме да предложим кабинет.

На трети избори да се ходи сега, би било огромно изпитание за българската държава и за гражданите, предвид това, което ни очаква наесен. Ние искаме чрез този трети опит да гарантираме сигурност за хората и стабилност за България.

Анализът за изборите ще изнесем след Националния съвет. В момента Националният предизборен щаб и цялата партия е ангажирана с това – да се намерят причините за изборния ни резултат. Искаме на този Национален съвет освен абсолютно обективния прочит, да предложим и конкретни мерки за излизане от тази ситуация. Не можем просто да констатираме, че сме се представили зле – трябват конкретни стъпки, които ще обсъдим пред Националния съвет и ще представим пред медиите.

Continue Reading

БСП

Проф. Светлана Шаренкова: НЯМА* такава партия, но надежда има!

Published

on

Това е думата, която изразява състоянието на българската политика след проведените втори неуспешни парламентарни избори през 2021 г.

На първо място – НЯМА победител в надпреварата за широка обществена подкрепа както между самонареклите се партии на промяната: „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри, вън!”, така и към определяните от тях  партии на „статуквото: ГЕРБ, БСП и ДПС. Оказа се, че т.нар. Статукво сумарно излъчва повече депутати – около 130, отколкото т. нар. Промяна – около 110. Следователно, ако целта е била „нов избор” на народни представители, по съдържание и по същество „НЯМА такъв избор”!

На второ място – „победилата” партия ИТН остава непозната на идейно,  организационно и политическо ниво. Това, което сме видели досега в краткото им присъствие в публичното, медийното и парламентарното пространство, не ги идентифицира съдържателно, а формално, което разделя обществото. Т. е. ИТН показва, че събира гласове по емоция и симпатия, очаквания или приемане на желаното за действително, но това само и единствено потвърждава извода, че: НЯМА такава партия!

На трето място – в демократичните принципи на партийното строителство приоритетно се включват наличие на идеи (идеология), импулс за системни политически действия (лидер), които вдъхновяват последователите на партията (организация). В случая с ИТН политически идеи липсват, партийна организация не се забелязва, импулсът (лидерството) е контрапродуктивен. За лидерсските качества на Слави Трифонов вече сме писали. От една страна, в последните 25 години той е безспорен лидер на „Ку-ку бенд”, на балет „Магаданс”, на ТВ „7/8” и на част от шоубизнеса. Но на политическата сцена той заема ролята на „НЯМА такъв лидер”.

И четвърто: – щом НЯМА такава партия и НЯМА такъв партиен лидер, от които днешният исторически момент има явна потребност, как би изглеждало едно правителство, което се опира в основата си върху три пъти НЯМА. Ами не изглежда добре! Наред с това – облечено в дрехите на изключителна претенциозност, на непотвърдени заявки за професионална компетентност и управленски морал, на доказана арогантност към другите участници в задължителния за демокрацията политически диалог. Това накратко означава, че ако не се случи тотална подмяна на всеобщото желание за Промяна – НЯМА да има такова правителство!

Е, след толкова пъти НЯМА, следва светлина в политическия здрач. Шансът за България е за трети път да избираме партии и държавници, които да ни управляват. Този път има и по-добра възможност да не се изложим отново. Основанията за това се опират върху наличието на стабилна и с широка обществена поддръжка за национален лидер и институции – президента Румен Радев; служебното правителство, представлявано от ярки, авторитетни обществено и международно признати фигури като ген. Стефан Янев, Бойко Рашков, Асен Василев, Кирил Петков, проф. Янаки Стоилов, проф. Христо Бозуков, проф. Николай Денков, Гълъб Донев…; системни партии (а не популистки), които не са загубили чувство за идейност и мисия, и не по-маловажно – чувството си за приличие. А основната надежда е в отговорните български избиратели, които ще гласуват, водени единствено от желанието да управляват живота си чрез своя парламентарен вот.

Както виждаме, светлина в тунела има! Нека да я усилим след три месеца на предстоящите избори, които да станат две в едно – и президентски, и парламентарни! С нова енергия, вдъхновение и импулс за бъдещето на България!

—————————-

*НЯМА: не съществува, не е възникнал, не е тук, не е налице.

 

Проф. Светлана Шаренкова

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ПОПУЛЯРНИ