Наркодилър пласира марихуана в двора на 5-о СОУ в Благоевград

5-то СОУ

Прави си здрасти и при ръкостискането предава дрогата срещу 5 лв.

В района на едно от най-елитните училища в Благоевград – 5-о СОУ „Георги Измирлиев“, открито продават марихуана на ученици, пише вестник „Вяра“ в днешния си брой. Това са алармирали разтревожени родители и възпитаници на учебното заведение.

Пласьорите на дрогата обикновено стоят пред сградата на училището и чрез здрависване с учениците пласират марихуаната. Схемата е следната: поздрав, ръкостискане и готово. По този начин срещу 5 лв. всеки, който желае, може да се снабди с наркотичното вещество. Пласьорът на дрогата е мъж на около 40 години и е познат на всички гимназисти, разказва Рая Иванова (б.р. – поради съображения за сигурност името е умишлено променено).

Лично аз не съм се възползвала от „услугите“ му, продължава разказа си тийнейджърката, но често съм виждала как мои съученици го правят. Това се случва най-често през голямото междучасие, разкрива тя, тогава и суматохата е най-голяма и лесно може да се стигне до продавача на дрога. Той се слива с учениците и присъствието му не прави впечатление на никого. Още повече че в района на учебното заведение няма и охрана!

Въпросният мъж е с инициали И.В.В средите на ъндърграунда е известен с прякор на насекомо, стар познайник е на полицията в Благоевград. Част е от престъпния контингент в областния център на Пиринско и неколкократно е прибиран от служителите на реда за продажба на дрога. Наши източници информираха, че е възпитаник на бившия електротехникум в Благоевград и че след завършване на средното си образование не се е занимавал с никаква работа.

От пресцентъра на полицията в Благоевград казаха, че към този момент няма постъпил сигнал при тях за продажбата и увериха, че периодично работят по случаи срещу разпространение на дрога, но не дадоха повече информация за въпросното лице.

Свързахме се за коментар по темата и с директорката на 5-о СОУ в Благоевград Мария Котева, която каза, че до този момент при нея не е постъпвал сигнал от родители или ученици за подобно нещо. Тя коментира въпроса така: „Не знам дали остана място в държавата, където подобни опити за продажба на наркотични вещества не се случват. Това е обществена тайна и е честа практика навсякъде по училищата. Този факт е изключително притеснителен за мен, готова съм да реагирам адекватно и да помогна с каквото е необходимо, за да се спре това безумие“.

Потърсихме мнението по пиперливата тема и на председателката на Общинския съвет за наркотични вещества в Благоевград д-р Теменужка Любенова. Тя заяви, че само през изминалата година до нея са постъпили над 20 сигнала за продажба на наркотици от районите на различни училища. Д-р Любенова е категорична, че дрога се продава от наркопласьори навсякъде по училищата в Благоевград, но те трудно могат да бъдат заловени. Тя посъветва родителите много да внимават децата им с кого и как общуват, защото често пъти те биват подмамени именно от своите така наречени приятели.

Междувременно неправителствените организации в страната са изчислили, че на едно школо у нас се падат по двама-трима дилъри, които снабдяват зависимите. Така срещу символична сума младежите получават много лесно най-популярните марихуана или амфетамини. Една цигара с марихуана върви от 1,50 до 3 лева. Дозата хероин пък се продава за 10 лева. факт е също така, че учениците могат да си намерят дрога безпроблемно за не повече от 5 минути, и то на територията на учебните заведения.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене