Connect with us

Новини

Разкриват 15 нови легла за коронавирус в МБАЛ – Благоевград и 10 в онкоболницата! Очно отделение ще приема пациенти с други заболявания

Published

on

Още 15 нови легла за болни с коронавирус ще бъдат разкрити в отделението „Уши, нос и гърло“ на МБАЛ – Благоевград, съобщи директорът на болницата д-р Огнян Митев. Пациентите с други заболявания, които са без коронаинфекция, ще се приемат в очно отделение. Това е вариантът, за който лечебното заведение се подготвя в условията на коронакризата, с който на практика Ковид отделенията в МБАЛ – Благоевград стават три заедно с инфекциозно и вътрешно.

Проблемът с болничните легла в лечебните заведения е обсъден на вчерашното заседание на областния оперативен щаб във връзка със заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов. В нея за областите със заболеваемост към 23.10.2020 г. над 120 човека на 100 000 население за срок до 30.11.2020 година се определя задължителен брой легла за лечение на пациенти с Ковид-19 от не по-малко от 10 % от обявените в съответната регионална здравна инспекция брой легла на всяко лечебно заведение за болнична помощ и комплексен онкологичен център.

„Ясно е, че в МБАЛ – Благоевград отдавна покриваме това изискване за леглата. На този етап все още има няколко свободни легла за болни с усложнения от коронаинфекция, но ситуацията е тежка по отношение на лекарите и медицинския персонал. Нуждаем се от допълнителна помощ с медицински кадри. При нас работят като болногледачи студенти, които се обучават за медицински сестри в ЮЗУ, още преди да се вземе решение от областния щаб, но заявки за нови към момента няма“, уточни за „Струма“ д-р Митев.

Идентична е ситуацията в общинската болница за белодробни заболявания, където има разкрити 11 легла за пациенти с коронавирус, Ковид отделение бе разкрито още през лятото в частната болница ПУЛС. В Югозападната болница, покриваща Сандански и Петрич, и в болниците в Разлог и Гоце Делчев минималният критерий за 10 % легла за пациенти с коронавирус отдавна е надхвърлен. След заповедта на здравния министър ще бъдат разкрити Ковид стаи в общинската онкоболница „Св. Мина“ в Благоевград.

„Ще заделим 10 легла, но нямаме инфекционист и пулмолог. Тук работят терапевти онколози и ако се вземе решение да лекуват болни от коронавирус, това трябва да стане обвързано както с министерска заповед, така и с решение на Здравната каса“, заяви управителят на болницата д-р Георги Георгиев.

struma.bg

Новини

Благоевградският шеф на най-голямата Югозападна медия Топ Преса си поръча класически Chevrolet Monte Carlo от САЩ

Published

on

Методи Байрактарски – зам.-председател на редакционния съвет на Топ Преса сподели в личният си профил във Фейсбук, че очаква  страхотен класически автомобил.

Ето какво написа той:

Chevrolet Monte Carlo!!!!
Единствената несбъдната (засега) мечта!!!
И щото пък нали съм с претенции, държа да бъде Landau…
Чакам включване от САЩ и Канада!!!
Издирва се най-доброто!!!!
Позвънихме на Байрактарски, за да научим подробности за уникалното возило, ето какво сподели специално за читателите на Топ Преса!
– От миналото лято приятели се оглеждат, за добър екземпляр… За мен е важно да е от 1973, 1974 или 1975 година. Разликата е малка, почти невидима, но това е колата която искам. Monte Carlo-то е с двигател 5.7 L – V8. Да ще харчи много, данъка ще е доста… Но както казва един приятел: Мерак, цена няма.  В България мисля, че има само една, тя е в Дупница и е от 1973 год.

Chevrolet Monte Carlo – 1973

Chevrolet Monte Carlo – 1974

Chevrolet Monte Carlo – 1975

 

Continue Reading

Новини

Иззеха 1418 картини от Васил Божков, сред тях шедьоври на Майстора и Нерон

Published

on

Продължават действията на Специализирана прокуратура по разследването по досъдебно производство, по което обвиняеми са и Васил Божков и жената до него – Елена Динева.

В хода на извършените претърсвания в жилище и други помещения в сграда на бул. „Васил Левски“№ 79, ползвани от двамата, са иззети 1418 картини и 45 графики. Сред произведенията на изкуството са и такива на известни български творци като Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Генко Генков, Константин Щъркелов, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев и др.

Иззетите художествени творби са предадени за съхранение на Националната художествена галерия при спазване на утвърдените правила и осигурена охрана от органите на МВР.

През 2020 г. от сградата на ул.“Васил Левски“ № 79, както и от офис на ул. „Московска“ № 43, бяха иззети и предадени за съхранение в Националния исторически музей и 6 778 бр. предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности.

С разрешение на наблюдаващите прокурори по делото, съгласно чл. 198 от НПК, предоставяме снимки на част от иззетите веществени доказателства, представляващи произведения на изкуството – картини и графики

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ

tempobet

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al