Кметът на Гoце Делчев Вл. Москов под карантина след положителен тест за Covid-19 на съпругата му Мария

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов е под карантина в дома си, след като съпругата му Мария във вторник е дала положителен тест за коронавирус.

„Освен мен и малката ни дъщеря е под карантина”, потвърди вчера Москов. Моят и тестът на дъщерята са отрицателни за Ковид-19, а и нямаме никакви симптоми на заболяването. Съпругата ми също е добре. И тримата сме си у дома. Докато съм под карантина, ме замества Валери Сарандев“.

Мария Москова от 13 г. е преподавател по химия в НПГ „Димитър Талев“ в Гоце Делчев.

„Не е ясно къде се е заразила, тъй като тя е от преподавателите, които най-стриктно спазват противоепидемичните предписания”, коментира директорът на гимназията Мария Георгиева. В учебното заведение други болни преподаватели няма, преди време наша колежка се разболя и дори лежа в болницата, но вече е здрава и след няколко дни я чакаме да се върне на работа. В гимназията под карантина в момента е само 11 „а” клас заради болно момче в паралелката“, каза Георгиева.

След теста на Мария Москова гимназията получила предписание за засилена дезинфекция. „Ние и без това я правим, дезинфектанти има навсякъде, ходим с маски, правим всичко необходимо“, обясни директорката.

НПГ „Димитър Талев“ в Гоце Делчев е едно от най-дейните училища в борбата с коварния вирус. Още в началото на пандемията, когато страната ни бе поставена в извънредно положение, местни преподаватели от паралелките по облекло започнаха на доброволни начала и с техни материали да шият маски и да ги раздават на нуждаещите се звена в общината.  Наскоро пък учениците направиха благотворителен базар с домашно направени сладки и соленки за събиране на пари за местната МБАЛ „Ив. Скендеров“, която бе една от първите болници в региона, изчерпали лимита си от болнични легла за заразени с К-19. Децата се впуснаха с такъв хъс в благотворителната идея, че за един следобед успяха да съберат пари за перфузор за детското отделение.

Поради многото случаи на заболели в общината на 20 октомври, в последния си работен  ден преди излизане в карантина, Вл. Москов забрани за срок  от 14 дни провеждането на групови празненства на закрито, многолюдни сватбени тържества и наложи вечерен час за непълнолетните. Завчера заместникът му Сарандев пък наложи крути хигиенни мерки на общинския пазар, включващи 2 пъти дневно дезинфектиране на площадките за селскостопански и промишлени стоки, указателни табелки с напомнянето, че плодовете и зеленчуците трябва да се мият обилно преди консумация, оформяне на входове и изходи на пазара, разделяне на потребителските потоци за селскостопанския и промишлен пазар и задължителни защитни маски или предпазни шлемове за търговци и потребители.

rpt_vivid

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене