Кийт Крак: 5G споразумението между САЩ и България е абсолютно историческо

5G споразумението е абсолютно историческо. Това заяви зам.-държавният секретар по икономическия растеж, енергетика на САЩ Кийт Крак пред bTV. Повод за коментара му пред bTV са ключови документи в сферата на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G) и на ядрената енергия за граждански цели, които бяха подписани в петък между България и САЩ в резиденция „Бояна“.

В началото на разговора Крак подчерта, че България е добър и приятел на САЩ. Той поясни, че като член на НАТО България се присъединява към 27-те държави от 30 членки. Той пояснява, че преди 3 седмици е бил в Брюксел, където се е срещнал със зам.- ген секретар НАТО, който на свой ред заявил, че е от критично значение да имаме чиста мрежа помежду си, за да избегнем ситуация, в която да имаме „доверени“ и „недоверени“ мрежи в различните държави.

„И в мирно и военно гражданската 5 G мрежа е от стратегическо значение. Tова е ключ към икономически просперитет“, каза Крак. Той припомни и посещението в началото на седмицата заместник-помощник държавният секретар Купър. По думите му посещението на Купър е пример за този нов импулс.

„Имах възможността да поговоря с него точно когато си тръгваше от България и той ми сподели, че е имал чудесни срещи“, каза Крак. Той даде пример с двата меморандума между САЩ и България. По думите му движещата сила в отношенията се определя от всички тези стъпки по пътя. Това определяло и лидерството. Според зам.-държавния секретар и в мирно, и във военно време, гражданската 5G мрежа е от стратегическо значение. „Това е ключ към икономически просперитет“, каза той.

„Между другото, ако погледнете в програмата ни „Чиста мрежа“ в световен мащаб, 50 телекомуникационни компании от целия свят, вече се присъединиха към инициативата. Вече има 40 държави, които мислят като нас и се увеличават. „Чиста мрежа“ е инициатива на свободата срещу авторитаризма, установен от Китайската комунистическа партия. Ако погледнете „Huawei“ и ZTE, тяхното 5G, това е гръбнакът на наблюдението. Мисля, че България доста добре разбира какво е да живееш подобен живот. Това се случва в момента..“, каза още Крак.

Според него това, което иска да направи Китайската комунистическа партия, е да създаде „1984-та“ Биг Брадър държава по Оруел. „Те също искат да превърнат своята Велика китайска стена, през която еднопосочно да получават всички входящи данни, без никакви данни да могат да излизат в обратната посока. И обратно – цялата пропаганда да излиза, но истината никога да не да влиза“, смята той.

На въпрос дали все пак ще могат да убедят Германия, че Huawei и ZTE са такава заплаха, Крак отговори: “ Ако прочетете статията в „Ханделсблат“ ще видите, че германското правителство подготвя IT регулации, стандарти, които се доближават до зоната на „доверените“. Преди две седмици бях в Германия – Берлин, Бон и Мюнхен, и създадохме там европейски инструментариум за чиста 5G мрежа“. Крак поясни, че това, което се опитват да направят е да предотвратят тази нова Желязна завеса.

Накрая се обърна към президента на Китай Си Дзинпин: „Господин президент, съборете тази Велика китайска защитна стена! Позволете на хората да бъдат свободни и да знаят истината!“ и направи аналогия с Берлинската стена, която разделяла свободните от несвободните хора.

„Същото е и с тази Велика китайска защитна стена“, каза той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене