Connect with us

Новини

Проф. Кантарджиев посочи баровете като най-рисковите места за зараза и препоръча добра устна хигиена

Published

on

Колкото повече увеличаваме хигиената на устата си, рискът от заразяване намалява. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла, твърди специалистът. Според него лошата ситуация е резултат от липса на контрол и некомпетентно говорене

„Протичване на университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните“. Това заяви в студиото на „Събуди се“ на Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той изрази мнение, че поради липса на контрол и некомпетентното говорене, нещата в България вече не изглеждат добре. Говори се, че няма нужда от маски и дезинфекция. Но в същия момент народът си спомня, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници щяхме преминем безпроблемно през първия пик на заразата.

„Поради разнопосочно, противоречиво говорене – особено, че зад некомпетентно и злонамерено мнение застанаха много хора. Заговори се за вреда от маски, че няма нужда от тях и от дезинфекция”, посочи проф. Кантарджиев и добави, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници щяхме преминем безпроблемно през първата вълна на коронавирусната пандемия.

Експертът отчете, че още през юли е предупредил, че положението през октомври ще започне да се влошава.

„Когато ние учихме медицина, ние много добре знаехме нещо важно. Че в дадем момент ние може да рискуваме нашето здраве и това на близките си, за да запазим общественото такова. Ако някои колеги са забравили това, трябва да им се припомни. Много спокойно, нашето общество за 30 години допусна медицината да стане бизнес или „гешефт” на немски е думата. Допусна образованието да стане бизнес. Допусна спорта да стане гешефт. Това не са хубави неща за едно общество, което иска да върви напред”, заяви Кантарджиев, критикувайки колегите си лекари, които отказват да лекуват или искат допълнително заплащане от болните от ковид-19.

Проф. Кантарджиев заяви, че не вижда ентусиазъм от личните лекари в страната да използват бързи тестове за коронавирус, които могат да се правят в кабинетите им.

„Изследване на университет в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с ковид-19 са питейните заведенията на закрито. На 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да се запознае с тези неща и да пази себе си и семейството си”, каза Кантарджиев.

Според него публичните събития и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите в България.

Когато в семейство има заразен от коронавирус, той трябва да носи маска, а останалите членове е необходимо по-често да си мият ръцете, да дезинфекцират повърхностите и ако е възможно жилището редовно да се проветрява, обясни проф. Кантарджиев.

Той посочи, че при проветряване и ако никое от децата няма изразени симптоми, вероятност от заразяване в клас почти няма.

„Моето мнение е, че тази инфекция не е чак толкова опасна, че да си затворим образованието и икономиката. Затова трябва да сме много внимателни и с мерките”, заяви Кантарджиев.

За да се обърне тенденцията на епидемията, трябва да минат поне две седмици и то ако всички започнат да спазват мерките.

„Витамин Д и Витамин Е са антиоксиданти, но първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. Хубаво е да се взима неголямо количество сега, когато има по-малко слънце“, обясни той.

Кантарджиев каза още, че добрата устна хигиена, включително ползването на вода за уста, както и бонбоните с етерични масла намаляват риска от развитие на коронавирусна инфекция.

Специалистът обясни, че водата за уста, както и содата убиват вирусите. „Колкото повече увеличаваме хигиената на устата си, рискът от заразяване намалява. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла“, каза той.

Той добави, че Щабът не отваря и не затваря нищо в страната. „Ние просто даваме медицински препоръки“, обясни проф. Кантарджиев.

Политика

Двама народни представители увеличиха екипа от доброволци в Ковид отделението на гоцеделчевската болница

Published

on

Лекарите, медицинските сестри и санитарите в гоцеделчевската болница, които се грижат за близо 90 болни с Ковид инфекция могат да си поемат дъх. След младия мъж от Гоце Делчев, който е с медицинско образование, но не работи в тази сфера и не желае да се знае името му, още двама доброволци започнаха работа в МБАЛ „Иван Скендров“ – народните представители проф. Георги Михайлов и Богдан Боцев. Проф. Михайлов, който е специалист по хематология, педиатрия  и онкология се включи в лекарския екип, а местния народен представител Богдан Боцев е в помощ на санитарите.

 

Преди да дойде в Гоце Делчев проф. Михайлов се включи в помощ на медиците в Свищов. Още в началото на ковид пандемията Богдан Боцев направи две дарения на инфекциозното отделение в родния си град, а сега от началото на седмицата работа като санитар доброволец пак там, след като самият той се възстанови след коронавирусна инфекция. „Усетих колко е трудно на болните и най-вече на тези, които ги лекуват и се грижат за тях по време на престоя им в болница. Наред с болестта и симптомите й, много потискащо действа и изолацията“ – сподели народният представител Боцев, който ще продължи да работи като санитар до края на декември.

 

Ситуацията в Гоце Делчев с корона вирусната инфекция продължава да е много сериозна. Болните са 85, а медицинският персонал изнемогва. В тяхна помощ работят и четири сестри от училищното и детско здравеопазване. Цялата сграда, в която е разположено инфекциозното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ в момента е реорганизирана за лечение на ковид болни. За Ковид инфекция са отделени част от вътрешно и неврологично отделение в болницата.

Continue Reading

Новини

Огнище на COVID-19 в център за хора с ментални увреждания в Гоце Делчев

Published

on

Огнище на коронавирус е регистрирано в Центъра за хора с ментални увреждания в Гоце Делчев. Заразените са карантинирани, достъпът до сградата на външни лица е забранен, предаде БНР.

Девет обитатели на центъра за хора с умствена изостаналост и четирима души от персонала са заразени, потвърди заместник-кметът на община Гоце Делчев Валери Сарандев.

“Вчера са излезли резултатите, има 9 потребители и 4 човека от персонала, които са имали положителни проби“.

Към момента състоянието на всички е добро, повечето от заразените с Covid-19 са безсимптомни.

Направена е пълна дезинфекция на сградата, забранен е достъпът на външни лица и са взети допълнителни мерки:

“Дадено е защитно облекло, допълнително две медицински сестри са пратени“, посочи Сарандев.

Това е второто огнище в социална институция на територията на област Благоевград за последната седмица. Преди четири дни такова беше установено и в Дома за хора с физически увреждания в разложкото село Долно Драглище. Там положителни  проби  дадоха четирима от домуващите и трима от персонала.

По данни на Регионалната здравна инспекция през последните дни се забелязва увеличение на броя на заразените с Covid-19 в районите на Гоце Делчев и Разлог.

http://pirinsko.com/

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al