Connect with us

БСП

Корнелия Нинова, като вицепрезидент на Социалистическия интернационал, участва в заседание на организацията

Published

on

Председателят на БСП Корнелия Нинова взе участие в онлайн заседание на Президиума на Социалистическия интернационал. Тя е вицепрезидент на организацията, в която членуват 162 партии от над 100 държави от цял свят.

Нинова беше поздравена от колегите си за проведения пряк избор на председател на БСП като най-демократичния и модерен избор и за високия резултат, с който бе избрана. Тя запозна колегите си със здравната, финансово-икономическата и социална ситуация в България, като изрази тревога от задълбочаващите се неравенства, ниското равнище на доходите и растящата безработица. Тя подчерта, че българските социалисти ще продължават да се борят за реалното въвеждане на принципите на върховенството на закона в България, за провеждането на честни избори и за реформа на икономическите и социалните политики в държавата, с цел осигуряването на по-добър жизнен стандарт за българите. Нинова коментира европейските политики за следващия програмен период и преговорите по зелената сделка. В своето изказване тя посочи, че в условията на глобална здравна и икономическа криза, политиците трябва да бъдат още по-смели и безкомпромисни в своите усилия да запазят от една страна живота и здравето на гражданите, а от друга да гарантират техните основни права – човешки, икономически, социални и политически.
Тя заяви, че приоритетни за левицата теми ще бъдат здравеопазването, доходите, икономиката, образованието и борбата с корупцията .

На заседанието на Президиума на Социалистическия интернационал бяха обсъдени теми, свързани с установяването на демократичните принципи в държавите, където те липсват, с постигането на мир и стабилност в конфликтните региони по света, както и с произтичащите от COVID-19 предизвикателства. Други участници в заседанието бяха Георгиос Папандреу, председател на Соцаилистическия интернационал, Луис Аяла – генерален секретар, както и още над 35 участници от различните партии-членки от всички континенти.

БСП

Корнелия Нинова: Ние сме подготвени, предвидими, консолидирани. Знаем какво трябва да се направи и как да се направи

Published

on

“Ние сме подготвени, предвидими, консолидирани. Знаем какво трябва да се направи и как да се направи”. Това заяви в ефира на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя припомни, че през последните 5 години БСП е била категорична опозиция на предишния модел, искала е промяната и е идентифицирала проблемите – пътното строителство, язовири, Банката за развитие, поръчки ин-хаус. “Изготвихме и алтернативата за решение на проблемите, която облякохме в 1200 предложения за промени в Народното събрание и стотици часове, в които сме ги защитавали. Подготвени сме, имаме решенията, както и хората, които да ги защитават”, каза още тя.

Корнелия Нинова подчерта, че социологическите проучвания показват, че поведението на левицата в последните месеци е било правилното. “46-ят парламент беше много раздробен и се минаха граници на поведение между колеги от партиите на протеста. Ние запазихме спокойствие, диалогичност и конкретика. Поканихме ги на конкретни разговори за конкретни политики”, припомни тя. Лидерът на БСП подчерта, че резултатът е, че част от тях са отказали изобщо да дойдат на разговор, друга част са отказали да направят мнозинство. “Ние ще продължим с това поведение, защото сме убедени, че държавата има нужда от стабилност, а хората от малко сигурност и спокойствие”, категорична бе тя. Нинова допълни: “Някои от агенциите посочват, че сме проявили доверието в нас с няколко процента и сме на второ място. Една от агенциите дава, че сме на трето място и то с много малка разлика с ИТН. Това показва тенденция, че може би с това поведение в Народното събрание БСП връща доверието в себе си и ние ще продължим по този начин – диалогичност, разумност, конкретност за решаване на проблемите”.

Попитана кое е върнало ГЕРБ на първо място, Нинова заяви, че това според нея се дължи на разочарованието на хората, че новите партиите на протеста не са успели да направят правителство и да започнат обещаната промяна.

Помолена да коментира как включването в предизборната надпревара на политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев ще повлияе, Нинова заяви, че две важни неща в изказванията им до момента правят впечатление. На първо място тя посочи заявката на Петков: “С десни политики, ще постигаме леви цели”. По думите на Корнелия Нинова този надпартиен лозунг е неверен. “Опитът за обезличаване на идеологиите на партиите би могъл да бъде и опасен. Много ми се иска да видя как практически го разбират това”, заяви тя. Според нея примерът даден от Асен Василев не е верен – думите, че е актуализиран бюджета като е намален дефицита, което е дясна политика, но са осигурени пари за пенсиите, самоосигуряващите се и за майките, което е лява политика. “Актуализацията на бюджета, която внесе МС е коренно различна от тази, която излезе от парламента. Министър Василев внесе намален дефицит и заради тази дясна мярка, вътре нямаше пари за майчинството през втората година, което е лява политика, за самоосигуряващите се хора със свободни професии, което е също лява политика, както и за общините. Няма как с намален дефицит да постигнеш тези цели”, обясни лидерът на БСП и допълни, че парламентът е върнал дефицита на 3,9% и така е успял да направи левите политики. Като друг пример за дясна политика тя посочи изтеглянето на държавата, а лява е връщането на държавата като регулатор, като контрольор.  “Новият проект ще даде ли останалите природни богатства на концесии, което е дясна политика или ще споделя нашата лява мярка за повече държава в националните богатства – пътища, инфраструктура, води, плажове и това те да не се отдават на концесии?”, попита тя

На второ място Нинова посочи лозунга: “Продължаваме промяната”. “Тя не е започнала. Да смениш директори на предприятия – не е промяна. Промяната е когато влезеш в парламента и имаш смелостта да промениш закона, в който е записано, че могат да се дават авансово пари и да има “ин хаус” поръчки”, заяви тя.

По думите й когото и да смениш, след като в закона пише, че можеш да раздадеш 8 млрд. лв. ей така и следващите ще продължат.

“Нека се изяснят и ги чакаме на терена на истинската политика да кажат какво ще правят и каква промяна искат”, заяви Корнелия Нинова. Тя припомни, че на предните избори и сега БСП е направила един план какво трябва да се направи в първите 100 дни, но не са били послушани от новите партии и за това този парламент е приключил без особен законодателен продукт. “Готови ли са в първите 100 дни за промяна в Закона за здравеопазването, в Закона за училищното и предучилищното образование, промяна в разпределението на субсидиите? Едно е да смениш шефа на фонд “Земеделие”, но друго е да имаш смелостта да вземеш от шестте големи фамилии големите субсидии и да ги разпределиш към средните и малките производители на мляко, месо, плодове и зеленчуци. Дълбоката промяна не е започнала. Тя е в парламента, в търсене на разум и мнозинство за промяна на законодателството”, подчерта тя.

По думите й ГЕРБ са заложили корупцията в законите и оттам трябва да започне промяната, която не може да стане със смяна на хора. Тя бе категорична, че не е имало разговори за участие на хора от БСП в листите на новият проект. Коалиция “БСП за България” остава консолидирана.

“За да имаш сериозно мнозинство за приемане на закони и правене на промяна, това мнозинство трябва да се облече в колективни решения. Една парламентарна група понеже изповядва една идеология, има програма, с която е избрана, се събира и решава кои закони ще внесе, кои закони на други партии ще подкрепи. Не можеш да кажеш, че тези решения не важат и всеки е сам за себе си”, обясни тя. Според нея това няма как да гарантира стабилно мнозинство, а целта оттук нататък трябва да е стабилно мнозинство, редовен кабинет, бързо приемане на бюджет за следващата година, борба с инфлацията.

Помолена да коментира готовността на “Изправи се БГ. Ние идваме” и „Демократична България“ за обединение с новия проект и дали БСП е готова да участва в него, Нинова посочи: “Според мен колегите избързаха. Може би виждат щета за себе си от новия проект – „Изправи се БГ“ да не влезе, а ДБ да се разцепи и бързат да се предложат.  Ние ще подходим по различен начин – отворени сме за разговор и диалог, но ще изчакаме да видим какво предлагат. Искаме да видим програмата им”, обясни лидерът на левицата. Нинова коментира, че в момента има една еуфория покрай новия проект, подобна на тази около Слави Трифонов в началото, затова левицата иска да изчака и да получи отговори на конкретни въпроси. Като пример тя посочи: „Дали биха отстъпили от националния суверенитет и биха се съгласили Македония да влезе в ЕС ако не изпълнява договора си с България? Какво мислят за джендър идеологията и Истанбулската конвенция?“

На въпрос за проведените разговори между новия проект и “Екогласност”, Нинова заяви: “Водени са такива разговори и от новия проект са действали да използват регистрацията на “Екогласност”. Непочтен ход, но колегите от “Екогласност” са решили въпроса, като са отказали”. Коалиция “БСП за България” остава единна”.

“На тези избори ние ще се явим като коалиция “БСП за България”. Вече сме взели това решение и подготвяме регистрацията си. След това сме готови с всеки, с който имаме сходни виждания за това какво е промяна, да водим разговори в парламента”, каза тя.

Запитана за отношението на президента Радев към БСП и новия проект, Нинова отговори: “За БСП чухме отговорът му, че няма да предаде левите хора. За новия проект не чухме от него категоричен отговор, чухме от двамата министри, че се е знаело предварително и са получили благословията му. От тук нататък въпросът е на състезание на терена на политиката”, подчерта лидерът на БСП.

По повод подкрепата на БСП за Радев на предстоящите избори, Нинова заяви: “НС на БСП взе решение през април, че подкрепяме Румен Радев и Илияна Йотова за президентските избори. В момента си извървяваме пътя по устав, както на всички избори – номинациите вървят от основните, през общинските организации и стигат до Националния съвет. Те ще продължат до 26-ти”.

Нинова призова за обща кампания за информиране на гражданите за машинното гласуване и как то ще се случва на изборите „2 в 1“, за да има по-голяма избирателна активност и по-голяма легитимност на избраните органи.

Continue Reading

БСП

Корнелия Нинова се включи в почистването на язовир “Батак”

Published

on

Природата на България е богатство. Нека го пазим, заяви Нинова

“Грижата за природата е грижа за здравето ни. Чистата вода, въздух, земя и храна са жизненоважни за нас и за поколенията след нас.” Това заяви Корнелия Нинова на язовир Батак, където с група доброволци от БСП и Младежкото обединение на левицата се включиха в почистването му по повод световния ден на почистването.” Природата на България е богатство. Нека го пазим Нека днес всички се включим в доброволческата акция, но грижата ни за природата да не е кампанийна, а постоянна.”, призова Нинова.

 

 

Continue Reading

БСП

Нинова: Ще уважим правото на структурите да направят номинации за президент

Published

on

Соцлидерът: Актуализацията на бюджета стана възможна благодарение на БСП

“Националният съвет на партията изрази подкрепа за Румен Радев и Илияна Йотова, но тепърва започват нашите стъпки за номинации за президент и вицепрезидент. Нашите структури харесват двойката на Радев и Йотова, но ние ще уважим правото да има номинации”. Това коментира пред БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“При нас винаги има много номинации, накрая обаче се събират колективните органи и решаваме, отсичаме и започваме да работим”, добави още тя.

Нинова коментира евентуалния политически проект на Кирил Петков и Асен Василев с хипотетичното участие на Румен Радев.”Всеки е свободен да прави партийни и политически проекти, но заради честността в политиката, това не бива да се прави с ресурса на служебния кабинет. Да не се прави на гърба на други партии – бъди смел, излез и се състезавай. Имаме информация от наши структури, че хора уговарят наши членове да подкрепят един такъв бъдещ проект”, обясни председателят на левицата, като отказа да коментира дали става въпрос за лица от администрацията на Румен Радев, за да не “внася допълнителни интриги”.

Нинова изтъкна, че този парламент не успял заради три проблема. Първият е, че задкулисието продължило да управлява. Второто е, че и двата парламента не посегнали на модела на управление. Третия голям проблем според нея бил, че това, което правили в парламента, се различавало от живия живот в България. “Нашето предложение беше: Елате, публично пред камерите. Сядаме и си казваме всичко. Какво искаме да направим, първо, второ, трето. Да ги направят тия, тия министри, дайте имена. Но всичко пред хората да обсъдим. От другата страна във времето, разбрахме, по-късно е имало другия модел – ходене по офиси, опити да се разцепват групи, някакво шушу-мушу някъде по ъглите”, допълни Корнелия Нинова.

Нинова изтъкна, че актуализацията на бюджета е станала възможна благодарение на БСП.Според нея проблемите днес са цените на тока, газа, хляба, олиото.

Continue Reading

БСП

Корнелия Нинова: Преизчисляването на пенсиите и помощта от 120 лв. не са взаимноизключващи се, а взаимнодопълващи се

Published

on

“Уважаеми български граждани и пенсионери, сигурно сте объркани какво се случва в парламента в последните дни и съвсем логично е така. Настъпи хаос.

В момента не се търси решение на въпроса и как да станат нещата, а се търсят виновни защо не стават.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание.

Ние няма да си позволим да нападаме и да даваме оценки. Но бихме искали да е ясна  нашата позиция от начало до край по няколко ключови въпроса. Не само за пенсионната система, а за държавността, правовата държава и парламентарната република.

Първо, необходима ли е актуализация? Спор, който се води вече седмици. За нас категорично – да.  Заявили сме го на 12-ти април 2021г. Не вчера и не днес.

Актуализацията е задължителна, защото така се прави в правова държава, в която се  уважава Конституцията и разделението ба властите. Когато има излишък в бюджета и допълнителни приходи тук е мястото, където трябва да се разпределят те по нов и различен начин.

от този, който е наложен досега. Няма никакво значение кой го прави, дали е уважаван служебен кабинет или неуважаван редовен. Няма никакво значение кой е премиер, ако мислиш за държавата и за правовата държава се прави така – актуалзиация на бюджета в Народното събрание, а не еднолично.

Второ, за парламентарната република. Когато ни бе даден третият мандат и разбрахме, че няма да можем да съберем мнозинство за редовен кабинет, отнасяйки се отговорно към състоянието на държавата на прага на три кризи, предложихме и на трите партии на протеста да се съберем и да направим мнозинство за актуализацията на бюджета.

Не се получи. Едни колеги отказаха да дойдат, други определиха тези срещи като излишен пиар за “БСП за България”. А  то просто беше загриженост да не стане това, което стана.  Предупредихме, че ако няма мнозинство за бюджета, ще стане хаос. Няма да могат да се гласуват единни предложения и има риск за държавата, не само за финансовата система на България. Защото плаващите мнозинства особено в такъв хаос са опасни за крайните решения, но  все още имаме надежда, че крайното решение ще бъде добро. Да видим в следващите часове.

Позицията за преизчисляването на пенсиите на Българската социалистическа партия и на коалиция “БСП за България”   в 43-то, 44-ото, 45-то и 46-то Народно събрание е само една и съща – преизчисляване на всчики пенсии със средноосигурителен доход за 2018 г.

Може сега да има нови партии, които да смятат, че това е правилният подход, но да е ясно, че нашата позиция е ясна от 43-то Народно събрание и че това е било обект на многократни дискусии в тази зала, защото сме го внасяли като предложение.

И този път не се прие. Уви, и при това Народно събрание. БСП през 2007 г. и 2008 г. е прилагала преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход, каквото предлагаме и сега. Тоест ние не просто си го измисляме, правили сме го. И тогава той е довел до значително увеличение на пенсиите и до справедливо изравняване на разликите. Поне така е оценката за онзи период от експерти и синдикати. Ето защо като нещо вече е изпробвано и приложено от нас, ние твърдим, че то е работещо. Не за нашия пиар и авторитет, а за тези над 2 милиона българи, които би засегнало. Със съжаление им казвам, че и този парламент не прие това предложение на БСП. Ние ще продължаваме да го предлагаме, докато стане факт.

Затова следващата стъпка, която ние направихме, подкрепихме и няма да отстъпим от това е – ние приехме актуализацията на служебния кабинет, след като не беше приета нашата – 370 лв. минимална заплата, преизчисляване с 1 година трудов стаж с коефициент от 1.2 на 1.35 на пенсиите, вдигане на тавана за максималната пенсия.

Предложихме, гласувахме и подкрепяме увеличаването на майчинството за втората година, което да стане от 380 на 650 лв.

И подкрепихме

120 лв. помощ  за последните 3 месеца на тази година заради ковид кризата като антикризисна мярка.

Г-н министър на финансите, това не са взаимноизключващи се решения. Това са взаимнодопълващи се решения. Едното представлява преизчисляване на пенсиите като трайна мярка, другото представлява антикризисна помощ като временна мярка. Всичко това от 1. X. 2021 г.

Големият въпрос е защо не искате да ги приложим и двете. Няма тепърва да агитирам колко е необходимо и колко възрастните хора в момента са засегнати, колко им е скъп токът, хлябът и лекарствата. Това е факт. Само ще ви кажа, че е възможно. Тези две мерки не са взаимноизключващи се, те са взаимнодопълващи се и напълно възможни, ако служебният или който и да е кабинет се стегне и си събере приходите. Ако ограничи кражбите така, както служебният кабинет декларира и започна да прави. И ако се следва политиката, която водите от лятото насам за увеличаване на събираемостта. Пари за тези две мерки ще има до края на годината. Важно е воля дали има.

Вчера Бойко Борисов заплашил, че ако това се случи, на България ще бъдат наложени санкции, не разбрахме за какво. Г-н Борисов, подобно и много по-тежко е положението в редица европейски държави и там не налагат санкции, а водят отговорна и държавническа политика към народите си в условия на криза.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ