Ваня Маникатева бе избрана за зам.-председател на националното Младежко обединение в БСП

Ваня Маникатева от благоевградската структура на БСП бе избрана за втори мандат в националното ръководството на Младежкото обединение. Това стана ясно на провелия се Национален съвет на младите социалисти, на който председателят Николай Бериевски предложи състава на новото Оперативно бюро на Обединението. Новото ръководство на Бериевски се състои от 19 души, които бяха избрани единодушно от Националния съвет.

Маникатева е един от заместниците на Николай Беривски, като ще отговаря за ресор „Медии“.

Здравейте и честито! Как се чувствате като част от ръководството на една от най-големите младежки политически структури в страната?

– Здравейте на Вас и Вашите читатели. Истината е, че съм развълнувана, тъй като това е голяма отговорност за мен, но и много висока оценка за работата ми, която председателят на Младежкото обединение в БСП и Националният съвет ми дават. Благодаря за доверието!

Какви са приоритетите, които Националният съвет на Младежкото обединение в БСП си постави за предстоящите две години? Върху какво ще се фокусирате с Вашите колеги?

– Както председателят Бериевски заяви на изминалия Национален съвет, в този мандат енергията на Младежкото обединение ще бъде фокусирана върху изготвянето на конкретни национални политики, тъй като кауза е една единствена – спасяването на България.

Защо казвам „спасяването на България“? – Докато ГЕРБ всячески се стремят да отклонят вниманието на българите от наболелите обществени проблеми, политическата криза в страната се задълбочава. Управляващите не желаят да коментират теми като челното място на България в почти всички негативни класации на ЕС, „ендемичната корупция“, която е пропита във всички сектори на държавно управление, 111- то място по свобода на словото и разбира се, нестихващите вече 3 месеца протести, обзели цялата страна.

А що се отнася до плана за политики на Младежкото обединение в БСП за предстоящия мандат, наред с образование, високи технологии, електронно управление и младежка заетост, поставихме акцент и върху екологията, която е основен приоритет за здравето и устойчивостта на природата. Неустойчивото земеделие и лесовъдство, разрастването на градовете, унищожителната сеч на българската гора и замърсяването са най-сериозните източници на натиск, виновни за драстичното понижение на биологичното разнообразие не само у нас, но и в Европа. Наша основна цел е да популяризираме екологичната проблематика и същевременно да бъдем непримирими към унищожаването на българската природа.

Споменахте, че България се намира в политическа криза. Какъв според Вас е изходът от тази криза?

– Повече от три месеца връстниците ми се борят за свобода на словото, за равенството пред закона. Не се борят дори за работни места или за повишаване на доходите – борят се за справедливост, за честност, за достоен живот в собствената си страна. Борят се за правото си да останат в родината си. Тези нестихващи протести показват, че изходът от кризата е само един: Оставка на правителството и оставка на главния прокурор! Разпускането на този парламент и нови избори са жизнено важни на България.

На 50-тия юбилеен конгрес на БСП Вие бяхте избрана и за член на Националния съвет на Столетницата като единствен представител на общинската организация в Благоевград. Според Вас готова ли е БСП да управлява?

– Да, БСП е готова да управлява и то поради един единствен безспорен факт – Българската социалистическа партия притежава подготвени личности, наречете ги кадри, ако щете. Тези кадри са образовани млади хора, които могат да бъдат двигателят на изпълнителната власт в държавата.

В партията стартирахме сериозна подготовка за предстоящите парламентарни избори и дори на последния Национален съвет приехме състава на Националния предизборен щаб.

Винаги съм се чудела обаче какво е това малко нещо, което не достига на БСП, за да управлява в последните години. Безспорен факт е силната предизборната машина на ГЕРБ и притежаваната от тях държавна администрация, но сега когато те са в насипно състояние, ние наистина имаме историческата възможност да спечелим предстоящите парламентарни избори. Но за да ги спечелим трябва да се фокусираме изцяло върху нуждите и желанията на народа; трябва да чуем какво ни казват вече трети месец протестиращите. Вслушвайки се в тях и предлагайки добра предизборна платформа и стратегия, БСП може да бъде първа политическа сила и истинска алтернатива. А що се отнася до това правителство, то е с минимални жизнени функции. Изчерпано е и единственото нещо, което трябва да направят управляващите е моментална оставка и предсрочни парламентарни избори.

 

 

Търсете „Благоевградска ВЕСТ“, безплатният вестник на Благоевград и региона !!!

www.facebook.com/BlagoevgradskaVEST

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене