Съветници от Дупница искат от кмета М. Чимев охрана и видеонаблюдение в двора на храм „Свети Георги” заради набезите на наркомани, проститутки, просяци…

След нападението над полицай в двора на храм “Свети Георги” в центъра на Дупница общински съветници поискаха от кмета Методи Чимев да осигури охрана и видеонаблюдение. Доктор Лорета Николова и бизнесменът Вергил Кацов са изпратили предложение до градоначалника дворът на църквата да бъде включен към охраняемите от общината обекти, въпреки че имотът е на черквата.

Двамата общински съветници изтъкват като мотив следното: „В двора са се настанили наркомани, проститутки, някои от които нападат хора в тъмната част на денонощието и ги ограбват. Жители и гости на града са обезпокоявани от просещи деца. С осигуряване на охрана ще се осигури ред”, пишат те в предложението.

Както “Струма” писа, последният инцидент беше преди две седмици, когато едни от живеещите пред храма бездомници счупи дланта на охранителен полицай, изпратен да ги разтървава при поредния побой.

Пред “Струма” по повод искането на общинските съветници архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски заяви: “Преди години, когато д-р Пламен Соколов беше кмет и направи градинката, имахме подписан договор да не се слага ограда на двора на храма и че общината ще поеме чистенето му. От който и кмет да съм търсил помощ винаги се е отзовавал, Методи Чимев също. Аплодирам идеята на двамата общински съветници и съм сигурен, че кметът Чимев ще даде охрана за двора. Ние не разполагаме със средства за охрана”, заяви отец Паликарски.

Паметливи пък припомниха, че докато се оплаква от безпаричие, църковното настоятелство отдава под наем магазини в двора на храма и взема наем средно по 800 лв. на месец за всеки един от тях.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене