Connect with us

Новини

Председателя на ОбС-Дупница Костадин Костадинов осигури средства за обновяването на  надгробния  надпис на Иван Чапрашиков

Published

on

Малцина дупничани знаят чий е гробът със стилен бюст паметник зад черквата “Св. Георги”. Доскоро това беше невъзможно да се разбере, поради заличения през годините надгробен надпис. От няколко дни той е възстановен, за да информира гражданите и гостите на Дупница, че на това място почива един от големите благодетели на града – Иван Чапрашиков. Изтритият през годините надпис Иван С. Чапрашъков /1858 – 1908/ е обновен с оригиналния шрифт и с качествена дълготрайна боя от художника иконописец Георги Чимев. Инициативата е на председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов, който осигури и средствата за реализирането й. “Трябва да сме внимателни и грижовни към всяко късче история. Да я пазим и показваме най-вече на децата, които да я помнят и предават. Иван Чапрашиков е един най-почитаните граждани на Дупница през миналия век, крупен спомоществовател и пример за благотворителност. Надявам се скромният жест за възстановяване на надгробния му надпис да засили вниманието на преподавателите по история, на музейните и на читалищните дейци към забравените, но заслужили почитта ни наши съграждани и това място да стане едно от посещаваните в Дупница”, коментира Костадин Костадинов.Само преди дни, наследниците и племенници на Иван Чапрашиков – Крум и Стефан, бяха удостоени посмъртно със званията “почетни граждани на Дупница” за тяхната дарителска дейност. Стожерът на известната фамилия обаче, завещал им богатството си, остана забравен.

ИВАН СТОИМЕНОВ ЧАПРАШИКОВ (1858 – 28 април 1908) е търговец, роден в Горна Джумая (дн. Благоевград), където получава образованието си. Отдава се на търговска дейност и след Освобождението (1878) се установява да живее в Дупница. Създава големи търговски предприятия, търгува с тютюни, кожи, снабдява Двореца с хранителни продукти, занимава се с лихварство. Натрупва значително състояние – притежава мелници, лозарски изби, ниви, тютюневи складове. Образува първото в града акционерно дружество „Постоянство“ (1896). Включва се активно в обществения и политическия живот. Неколкократно е избиран за общински съветник в Дупница (1901–1908), нарроден представител в IV Велико народно събрание (1893). Един от основателите на местната организация на Демократическата партия, подпомага националноосвободителното движение на българите в Македония. Умира в Дупница, а в своето завещание от 11 април 1908г. оставя значителни суми за благотворителни цели. За безплатните ученически трапезарии и читалище „Напредък“ в Дупница са определени по 15 хил. лв. По 5 хил. лв. оставя на училищата в Дупница и Горна Джумая за стипендии на най-добрите ученици. Дарителят задължава наследника си Крум Чапрашиков да отделя ежегодно по 500 лв. за подпомагане на бедни ученици с дрехи и учебни помагала. Съгласно пункт 3 от завещанието, предоставя 5 хиляди лева на Софийската търговско-индустриална камара за създаване на фонд на негово име, с условието при нарастване на сумата до 20 хил. лв., да се присъждат ежегодни награди за българско съчинение, посветено на търговията и индустрията, или за изобретение, направено от българин. Опитът на роднините да оспорят завещанието отлага изпълнението на волята на дарителя. Делото, заведено от съпругата и сестрите му, е прекратено на 18 юни 1925 г. В изпълнение завета на Иван Чапрашиков, универсалният му наследник предоставя за строежа на читалищната сграда в Дупница 9 хил. лв. (1914г.). Не е известно дали останалите суми по завещанието са преведени. На 15 декември 1928 г. Крум Чапрашиков превежда на Софийската областна стопанска камара 200 хиляди лева,с които е създаден фонд “Иван Чапрашиков”, който през 1946г. достига 623 564 лева. През 1939 г. е дадена награда в размер на 20 хил. лв. на Щилян Маринов за конструирането на редосеялка „Щилма“. През 1940 г. са наградени Надежда и Любен Тодорови за направата на шахтова печка за отопление. Няма данни за премиране на други изобретения или на съчинения по стопански проблеми Фондът е ликвидиран през 1948 г. със закриването на областните стопански камари.

Политика

Нинова: Затваряте държавата, а не гарантирате грижа за хората

Published

on

Моментът изисква отговорност на държавници

Декларация от името на цялата парламентарна група на „БСП за България“ направи лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод повторното затваряне на държавата без грижа за хората.

„Докато депутатите от мнозинството отклонявахте вниманието с мъртвороден и печално приключил опит за свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция, правителството на Борисов затвори държавата без да осигури грижа за хората. Затварят се училища, детски градини, университети, молове, ресторанти, ограничават се събиранията на хора до 15 човека“, обяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Корнелия Нинова по повод изненадващото включване в днешния дневен ред на Народното събрание предложението на управляващите за свикване на ВНС, което бе отхвърлено.

Нинова заяви отговорно и категорично: „Разбира се, здравето на хората е най-важно, но това затваряне трябваше да бъде съпътствано от икономически и социален план. Правителството направи това затваряне без готовност за нови икономически мерки, които да влязат в сила веднага, едновременно със затварянето. Икономическите субекти затварят в петък, но никой не знае кога ще влезе в сила държавната помощ за икономиката, за домакинствата и семействата. В близките дни това щяло да се обсъжда с работодатели, казва премиерът Борисов днес.

При първата вълна, помощта за фирмите беше осигурена след 3 месеца. По думите на работодателите от мярката „60-40“ са се възползвали 8% от фирмите в България. Днес Борисов говори гръмко и обещава помощ на родители в неплатен отпуск – по една минимална заплата. Но, уважаеми народни представители и български граждани, тези обещания са голи думи. Защо? Няма ги в бюджета на изтичащата 2020 г. А в бюджета, който днес гласувате за 2021 г. не е предвиден нито лев за новите помощи, които днес обещавате щедро. Тоест, обещаните мерки на правителството не са осигурени в бюджета на правителството. Значи заблуждавате хората. Това е още хаос в хаоса досега“.

Лидерът на българските социалисти по време на дебатите върху Бъджет 2021 посочи: „Вчера призовахме управляващото мнозинство, правителството и премиера – спрете гласуването на този бюджет. Българите имат нужда от подкрепа, всеки трябва да почувства грижата на държавата. А държавата има нужда от управление със здрав разум, предвидимост, спокойствие и сигурност. Ако стъпим на тези основания, ако си поставим цел грижа за хората, спокойствие и сигурност в държавата, ви предлагаме да направим следното: Днес спираме гласуването на бюджета – първо. Второ – новите икономически и социални мерки в помощ на икономиката и домакинствата да се включат в бюджета допълнително и да се осигурят финансово – защото сега ги няма там и не са финансово осигурени. И след това – да продължим с гласуването“.

Корнелия Нинова се обърна към народните представители: „Моментът изисква висока отговорност на държавници. Сега ще проличи кой гледа с хоризонт – изборите през март и цел лично и партийно оцеляване, и кой – с хоризонт години наред и с цел – превеждане на България през кризата с грижа към хората“. Декларация от името на цялата парламентарна група на „БСП за България“ направи лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод повторното затваряне на държавата без грижа за хората.

Continue Reading

Новини

Правителството разреши продажбата на имоти в с. Баничан

Published

on

Те са собственост на „Напоителни системи“ ЕАД

Правителството разреши продажба на недвижими имоти, собственост на „Напоителни системи“ ЕАД. Те са ситуирани в с. Баничан, община Гоце Делчев, област Благоевград и с. Мрамор, община Столична, област София. До момента дружеството е собственик и стопанисва недвижимите имоти, но изпитва затруднения по поддръжката и стопанисването им. Продажбата на имотите ще се осъществи на търг, при начални цени, не по- ниски от пазарните стойности, определени от независими оценители.

Министерският съвет учреди безсрочно възмездно право на строеж върху поземлен имот в землището на село Ягодина. Върху имота с площ 0,400 дка ще бъде изграден стълб за телекомуникационно оборудване и съоръжения на техническата инфраструктура към него – „Базова станция № 3227“. Правото на строеж се учредява върху поземлен имот в горска територия – публична държавна собственост. Съоръжението ще се експлоатира от „Цетин България“ ЕАД.

Министерството на правосъдието получава за управление имот – публична държавна собственост за нуждите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – Районна служба „Изпълнение на наказанията“ – Стара Загора. Имотът е с площ 187,54 кв. м и представлява етаж от сграда, намираща се в гр. Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики“ № 108. В помещенията службата ще изпълнява досегашната си делова и административна дейност.

Правителството прехвърля безвъзмездно на община Долни чифлик имот – частна държавна собственост, с площ от 4658 кв. м, намиращ се в с. Шкорпиловци, местност „До обора“. Имотът е граничещ със съществуващия гробищен парк в селото и е необходим на общината за разширението му.

От публична в частна държавна собственост се променя статутът на имот, който се намира на бул. „25-ти септември“ №84 в Добрич, Промишлена зона „Север“ и включва два етажа от четириетажна административна сграда, заедно с 55% идеални части от общите части на сградата. Към момента имотът не се използва по предназначение, а с обявяването му за частна държавна собственост ще се даде възможност за по-ефективното му управление в бъдеще, чрез осъществяване на разпоредителни действия с него.

Изменя се РМС № 142 от 2009 г. за отнемане на част от имот – публична държавна собственост, от Националния военен университет „Васил Левски” и предоставянето й безвъзмездно за управление на Министерството на отбраната. С предложения акт Решение № 142 на Министерския съвет от 2009 г. се изменя по следния начин: В точка 1, сгради с № 9, 10 и 42 се заличават. В точка 2, буква „в“ се отменя.

С друго решение на Министерския съвет се отчуждават имоти – частна собственост за изграждането на железопътната линия София – Драгоман в участъка гара Волуяк – гара Петърч. Имотите се намират на територията на с. Волуяк, Столична община, а средствата за обезщетяване на собствениците, респективно правоимащите лица, са за сметка на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождение на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

 

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen