Connect with us

БСП

Нинова пред Изпълнителното бюро и председателите на съвети: Моля ви, без популизъм. Каквото обещаем сега, трябва да изпълним

Published

on

БСП продължава курса на организационно укрепване и повече функционалност в работата на своите органи. В тази връзка се проведе и първото съвместно заседание на новоизбраното Изпълнително бюро и новите председатели на съвети. Взе се решение всеки съвет да направи детайлен анализ на работата на съответното министерство в кабинета Борисов, в какво състояние е институцията по отношение изпълнение на политиките и от финансова гледна точка. Съветите трябва не само да идентифицират проблемите и откритите въпроси, но и да предложат начини за тяхното решаване. Те ще трябва да изготвят теми за питания, които депутатите от ПГ на “БСП за България” да внесат като въпроси към съответните министри.

Друга задачи, които трябва да бъдат изпълнени, е организиране на срещи с браншови организации, привличане на експерти по управленски теми, изготвяне на предизборна платформа, чиято база да е програмата за управление на БСП – „Визия за България“.  Платформата трябва да се подложи на максимално широко обсъждане с хората и социалните групи, които засяга.

„Нека чуем мнението на хората. Моля ви, без популизъм. Ще се ангажираме само с политики, които са изпълними. Всяко управление след Борисов ще е много трудно. Цели системи и сектори ще изискват възстановяване. Тоест, всяко обещание сега, трябва да е изпълнимо при едно евентуално управление. Приоритетни за левицата теми трябва да са: здравеопазването, икономиката, доходите и образованието“, очерта посоката на действия лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието.

БСП

Корнелия Нинова: Оттеглете бюджета и задействайте плана за действие при пандемия

Published

on

Здравният план трябва да върви с икономически и социален план и мерки за подпомагане на домакинствата, семействата и бизнеса

Декларация от името на цялата парламентарна група на левицата по повод кризата около коронавируса и липсата на мерки направи в началото на пленарното заседание на Народното събрание за обсъждане на Бюджет 2021, лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя призова  управляващите да оттеглят проекта си за бюджет.

„По искане на Парламентарната група на „БСП за България“ на 22 октомври Народното събрание, при това със завидно единодушие, решихме следното: в срок до 1 месец Министерският съвет да актуализира и приведе в действие Националния план на Р България за готовност при пандемия. Този един месец изтече, днес сме 24 ноември. Правителството на Борисов не е актуализирало и не е привело в действие Националния план. Какво означава това? Първо, това е още едно доказателство, че когато Борисов управлява България, Народното събрание съществува проформа. Затова аргументирано твърдим, че той убива институциите, унищожава държавността и управлява авторитарно. Колеги от ГЕРБ, вие подкрепихте това предложение преди един месец. Направете си изводите сами. Въпреки тежката криза, той отказва чрез Националния план да създаде ред, предвидимост и сигурност за хората. Правителството продължава да действа на принципа „проба-грешка“ и след това все някой друг е виновен. Играят си политически игрички на гърба на народа. Вчера министърът на здравеопазването обяви нови мерки под условие, ако бъдат одобрени от Министерски съвет. Сега ще чакате два дни реакцията на хората, за да реши Борисов в сряда дали да бъде добрия и да отхвърли някои от тези мерки или да ги пусне“, заяви от трибуната Нинова и приведе аргументи: „Ето ви доказателството: Вчера в 16:30 ч. премиерът заяви, че икономиката трябва да продължи да работи и не се налага никакво затваряне. Само половин час по-късно, министърът на здравеопазването обяви, че затваряте. Играете си на доброто и лошото ченге, докато хората умират по стълби и линейки между две болници“, критикува председателят на БСП.

„За да направите пълен хаоса в държавата, новите здравни мерки, които ще доведат до нов срив в икономиката и бедност за домакинствата, по никакъв начин не са подкрепени с помощ за бизнеса и с грижа за хората. Излизат много въпроси, които вълнуват хората – тези родители, които ще остават вкъщи, за да  гледат децата си – как ще бъдат компенсирани, ако са си взели платен и неплатен отпуск. Или малките и средни фирми, които ще затворят – какво да правят, освен да обявяват фалити. Какво да правят близо 200 хиляди самоосигуряващи се лица, които отново няма да ползват никаква държавна подкрепа. С тези аргументи, искам да кажа, че бюджетът, който искате да гледаме днес, вече е неадекватен на новата ситуация. Спрете с това безумие. Има алтернатива, има други решения – разумни, спокойни, държавнически и с грижа за хората“, посочи Корнелия Нинова.

Тя отново настоя: „Предлагаме ви решения, ако искате ги чуйте – правителството да изпълни решението на Народното събрание и да актуализира и приведе в действие Националния план за действие при пандемия. Така ще се въведе ред и спокойствие, сигурност и яснота. За хората – как да реагират, къде да търсят помощ. За спешната помощ – къде да кара болниците. За болниците – как да организират приема и решението. Това ще създаде единно и държавническо, централно управление на кризата.

Второ, оттеглете бюджета днес. Той е вече неадекватен – правен при други обстоятелства. И ето защо настояваме за това.

Трето – ако в сряда мерките, които предлага здравния министър бъдат одобрени от правителството, то те да бъдат съчетани, в комплект и допълнени с нови социални и икономически мерки за подпомагане на домакинствата, семействата и бизнеса. Здравният план трябва да върви с икономически и социален план.

Четвърто – ако правителството изпълни това, отразете тези социално-икономически мерки в бюджета и го внесете отново. Всичко друго е допълнителен хаос, допълнителен срив в здравната система, допълнителен риск за живота и здравето на българите, гарантиран срив в икономиката без компенсации и гарантирана бедност на българския народ.

Ако продължите да реагирате на кризата както досега, ще оправдаете думите ни, че вие сте една от причините за нея“, предупреди от трибуната на народното събрание Корнелия Нинова.

Continue Reading

БСП

Корнелия Нинова: Неравенството, бедността и доходите са най-големия проблем след здравната криза

Published

on

Трябват три плана – здравен, икономически и социален

 „Ставам доброволец-санитар в COVID отделение. Реших го още на втория ми ден в болницата. Тези хора имат нужда от жива сила. Ще помагам за колкото време е необходимо. Това е човещина и вътрешна потребност“, обясни мотивите си да стане доброволец председателят на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на БНТ.

Тя напомни и за решението на парламентарната група на левицата, че след гласуването на алтернативния бюджет на БСП в Народното събраниер, 33-мата депутати-социалисти, изявили желание също да са доброволци, ще се включат на първа линия в подкрепа на преодоляването на кризата.

В първото си телевизионно интервю след като пребори КОВИД-19, Нинова разказа за преживяванията си след заразяването й: „Лежах четири дни в болницата, но аз поисках по-рано да ме изпишат. Първите дни беше доста тежко. Всеки различно понася болестта, при мен беше по трудния начин. Първият ден, когато ме приеха абсолютно изненадващо, тъй като преди два дни си бях правила тест и бях отрицателна, но в този ден получих треска, температура и се задуших. След това в болницата преживях всички други съпътстващи неприятности от тази болест – страшно главоболие, много силни болки в корема, всичко те боли. Има и странични ефекти. Получих конюнктивит, отслабване на слуха. Болестта има влияние и върху вегетативната нервна система – не можеш да задържиш дори предмет в ръцете си. След като ме изписаха и продължих  вкъщи лечението  с антибиотици, получих бъбречна криза“.

Нинова посочи, че лично е видяла умората у лекарите и медицинските сестри: „Сестрите особено бяха много изтощени, защото бяха по-малко. Лекарите са на предела си, но всички бяха  много организирани и всеотдайни в работата си“

В ефира на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ Корнелия Нинова разказа и за доброволческата инициатива на БСП: „Организирахме се в три групи – депутати, които ще влезем в болници с COVID отделения, такива, които ще отидат в районите здравни инспекции, и такива, които ще отидат в социалните служби. Включиха се и нашите младежи от Младежкото обединение – над 50-60 досега“. Лидерът на българските социалисти напомни и че тримата депутати-лекари от БСП вече са в болниците на първа линия – двама в Свищов и един в Шумен: „Работят всеотдайно, дават смени по 12 часа. След като гласуваме  бюджета, и учителите ни в парламентарната група ще помагат в училищата, където има нужда”.

Председателят на БСП отново припомни, че при първата вълна през март и април БСП е подкрепила правителството: „Гласувахме заедно Закона за извънредното положение и всички мерки, но не спираме да критикуваме управлението на кризата. Кризата я има. От лична гледна точка виждам, че е сериозно предизвикателство. Но управлението на кризата продължава да е хаос. Изпуснаха кризата. Провалиха се в управленските решения. Изпуснаха летните месеци, когато трябваше да се подготви системата“. Нинова подчерта, че след това управляващите са прехвърлили  вземането на решенията от страх да не носят отговорност, като това е създало хаоса.

„Правят това, защото мисленето им  е грешно. Мисленето им е мандатно и да използват кризата така, че да се задържат до края на мандата. Целта е властта – как да използват кризата, за да спечелят следващите избори. Когато си поставиш такава грешна цел няма как да успееш. Трябва да е обратното. Не е достатъчно да ги критикуваме. Трябва да сме готови да предложим решения и ние ги имаме. Алтернативата е не да мислиш мандатно и с грижа за властта и как да я запазиш, а да мислиш държавнически и с грижа за хората”, заяви пред водещия Георги Любенов лидерът на БСП.

Нинова посочи стъпките, които би направила БСП за ефективна борба с кризата: „Първо, още през юли бихме активирали Националния план за управление при пандемия от грип. Той е създаден през 2006 г., актуализиран е през 2017 година. Изключителен, професионален, подреден – с анализ във всеки регион каква е възрастовата структура на населението, каква е заболеваемостта, какви болници има. Всичко това можеше лятото да се подготви.

Второ, процесът трябва да се централизира при вземането на решенията и да се носи отговорност от правителството, а не да се създава този хаос. Трето: още тогава, а не сега да се подготвят болници само за Ковид, защото хората, които имат хронични заболявания не могат да се лекуват и Ковид е влязъл във всички болници и заразява цялата система“.

„Бихме осигурили безплатни тестове. Бихме приели държавна наредба, която да регламентира заплащането на лекарите и медицинските сестри. Трябва държавна политика за доходите на медиците, а не временни решения, които разделиха лекарите помежду им“, категорична бе председателят на БСП.

Според нея е трябвало през лятото да се намали ДДС-то на лекарствата. Нинова отново настоя, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества. Тя припомни и идеята си да се направи електронно здравно досие на всеки човек – какви болести си прекарал, какъв  е здравният му статус и какво лечение е прилагано.

Относно действията и думите на Борисов, лидерът на БСП поясни, че той не взима решения и прехвърля отговорността от страх от предстоящите избори и за изкарване на мандата, като сбърканата му цел води до грешни решения и до щета за хората: „Абсолютно неадекватно на реалността е личното му поведение. В тази криза народът страда, хора умират по стълбите на болниците, ти да качиш здравния министър и шефа на най-голямата спешна болница и да им показваш пътища и мантинели. Този човек е неадекватен на реалността“.

Относно жалбата на БСП до Конституционния съд за включването на карантинирани депутати  осигуряването на кворума в парламента, Корнелия Нинова коментира: “Вече има болни колеги, които се включват онлайн в Народното събрание. Дали е противоконституционно ще каже Конституционния съд. Ние обжалваме“. Тя посочи, че по-важно от това как работи парламента, е какво работи.

“Получаваме упреци от част от обществото защо БСП не си дава гласовете за кворум. ГЕРБ ни обвинява, че в тази криза не искаме да помагаме. Не искаме да са част от това управление, защото политиката им е с грижа за олигархията. Депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти, ВОЛЯ и отцепилите се от БСП приеха тези решения, не всички депутати“, подчерта Нинова.

Тя даде няколко конкретни примера, които са лицето на тази власт: „За една седмица приеха да се разреши застрояването на Черноморието. Разрешиха на държавните служители, участвали в бордове да получават бонуси отгоре на това, с което им увеличиха заплатите. Освободиха премиера да харчи безразборно извън бюджета и без разрешение на Народното събрание да харчи толкова, колкото реши. Промениха Закона за личната помощ, така че отнеха асистентите на хората с  увреждания за събота, неделя и празниците и двойно увеличиха извънредния труд на работниците. Какво казват с тези си действия ГЕРБ, Обединени патриоти, ВОЛЯ и отцепилите се от БСП? Първо, кого защитават – олигарсите, групите, които застрояват Черноморието, големите интереси. Купуват си държавни служители за изборите, давайки им допълнително възнаграждения. Узаконяват авторитарната власт и разрушават парламентаризма, като за пореден път дават възможност на премиера да харчи предизборно извън закона. Кого удариха – хората с увреждания и работниците – най-слабите и уязвимите. БСП не може да бъде част от това. Четири години се борим срещу този модел. Нямат свян и морал дори в тази криза, когато народът е в много тежко положение. Вместо да са с грижа за хората, те са с грижа за олигархията“, коментира Нинова като поясни, че през лятото е трябвало  да се направи анализ и три плана – здравен, икономически – за стабилизиране на икономиката, и социален за социалните групи.

„В икономиката пак хаотично раздават предизборно пари без мисъл само там, където видят съпротива от някое от съсловията. Трябваше да се анализират петте най-важни сектора на икономиката, които осигуряват най-голяма част от БВП и върху тях да се съсредоточи държавната грижа, защото те ще я осигурят. Предлагаме в бюджета да има един държавен фонд, подобен на Плана „Юнкер“ –  да кандидатстват малките и средни фирми и да им се дава помощ от държавен фонд за инвестиции. А малките и средните да получат и безвъзмездно помощ между 5 и 10 хиляди лева“, разясни част от предложенията на БСП Нинова.

Председателя на БСП определи неравенството, бедността и доходите като най-голям проблем на кризата след здравния. Според нея там е трябвало да се съсредоточат усилията и да се решат трайно.

„Нашето предложение е преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент. Това означава, че ще се повишат трайно пенсиите на всички пенсионери. При това нашето предложение струва 800 млн., а харчовете на правителството – 1,2 млрд. лева“.

Нинова даде решение и за втората най-уязвима група  –  младите семейства с деца: „Нашето предложение е въвеждане на семейно подоходно облагане. Това означава, че млади хора с деца, които са се осигурявали в последните 12 месеца ще плащат по-малко данък с 500 лева за дете. Това ще облекчи тези семейства дългосрочно“.

Лидерът на социалистите обясни и  предложението плоският данък да отпадне и да се въведе прогресивен: „Тук искам да разсея всички лъжи и манипулации на ГЕРБ. От това, което от БСП предлагаме, много голяма част от обществото ще плащат по-малки данъци. Прогресивният данък ще започне от месечен доход от 3900 лева нагоре. Това са 120 хиляди души в страната. Ако сме солидарно общество, особено в тази криза, е добре хората с по-високи доходи да помогнат на обществото, на бедните, слабите и уязвимите“, категорична бе Нинова. Тя добави, че ГЕРБ лъжат и затова, че БСП предлага промяна в корпоративния данък: „Не е вярно – този данък остава 10%“.

 На въпрос на водещия Георги Любенов дали излизането на няколко депутати е заплаха за БСП, Корнелия Нинова отговори: „Излизането на отцепниците от парламентарната ни група е плюс за БСП, не щета. Те се готвят да правят партия, но партия зачената в предателство, е обречена на провал. Тази част от колегите вътре в БСП, когато бяха, работиха за коалиция с ГЕРБ. Това беше задкулисието в БСП, срещу което четири години се боря. Сега вече излизайки става ясно, гласувайки с тях, подкрепяйки мнозинството, става ясно, че това е била целта им и вътре в БСП“. Нинова подчерта, че това е оздравителен процес и изчистване на задкулисието вътре в БСП. Тя коментира и слуховете, че БСП ще се разцепи: „Досега са напуснали 20 човека в цялата страна и са приети 2080 човека нови членове“.

„Истината, за която четири години говоря, лъсна. Имаше група в БСП, която искаше голяма коалиция с ГЕРБ за собствена облага, не с грижа за хората. По време на прекия избор за председател казах на нашите членове – вие не избирате мен, Жаблянов, Янков или Добрев – избирате накъде да върви БСП и държавата. Дали продължаваме битката с мафиотско-олигархичния модел, или ставаме част от него? Двама от отцепилите се депутати бяха кандидати за председател. Вие представяте ли си ако бяха избрани? Сега не 7-8 депутати щяха да подкрепят ГЕРБ, цялата партия щеше да бъде заведена на колене при ГЕРБ. Благодаря на социалистите, че проявиха разум”, обясни Нинова реалната ситуация в левицата.

„Четири години БСП е автентично последователна в борбата с модела на управление. Като опозиция не се предадохме, не се продадохме. Предлагаха ни постове, всичко ни предлагаха, за да не сме опозиция на този модел, за да бъдем част от статуквото, да  си раздадем едни постове и едни пари. Не го позволихме. Четири години се борим да изградим алтернативата. Е, имаме я. Нашият план за управление – „Визия за България“ е готов и е на масата за обсъждане. Четири години сме последователни, категоричност и неотстъпчивост. Затова се борим, народът ще реши“, заключи участието си в БНТ Корнелия Нинова.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen