Connect with us

Здраве

Под знака на Ковид 19! Педиатърът д-р Н. Тонгов от Гоце Делчев и кардиологът от Благоевград д-р Свобода Ловджиева с приза “Лекар на годината 2020”!

Published

on

Уважаваният педиатър от Гоце Делчев д-р Никола Тонгов и кардиологът от Благоевград д-р Свобода Ловджиева станаха носители на престижната награда “Лекар на годината” 2020. Днес на церемония, преминала под знака на Ковид 19,  в офиса на Бългрския лекарски съюз, наградите им бяха връчени от д-р Дафина Тачова с пожелание за много здраве, лични и професионални успехи. 

Д-р Тонгов е един от най-обичаните детски лекари в Гоце Делчев, пословичен специалист, човек с огромно сърце, д-р Тонгов заслужено грабна приза, коментариха негови колеги пред Struma. com. С безукорен авторитет като специалист и човек, е и кардиологът д-р Свобода Ловджиева от областния център, посветила десетки години в помощ на поколения благоевградчани. Колегите от БЛС изпратиха благодарствено писмо с признание за всеотдайния труд на медиците.

Днес е Денят на “Св. Иван Рилски”. Ден, в които се славят и почитат лечителите. Затова и кметът на Благоевград Румен Томов и екипът му подариха на д-р Ловджиева икона на светеца, с пожелание той да я закриля и пази. Кметът Томов пожела на д-р Ловджиева  още дълги години живот в полза на хората, лично щастие и много кураж да се справя  с предизвикателствата,  пред които лекарите  са изправени всеки ден, грижейки се за здравето на хората.   

С преклонение пред труда на лекарите и ние поздравяваме носителите на наградата “Лекар на годината “2020 година и им желаем здраве ,лично и професионално щастие .
П. Костадинов.

Здраве

Естествен имунитет! Нулева смъртност от Ковид в…

Published

on

Швеция постигна нулева смъртност от COVID-19 през последните седмици. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) в страната от 14 юли не е регистриран нито един смъртен случай от заразата, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В хода на ваксинационната кампания в Швеция са поставени повече от 10 милиона дози ваксини, като напълно ваксинирани са вече близо 50 процента от населението на страната. В Швеция напоследък се отчитат средно между 400 и 600 новозаразени с коронавируса за денонощие, което е едва 6 процента от максималните показатели, регистрирани през декември миналата година.

От началото на пандемията в Швеция са регистрирани над милион заразени и повече от 14 600 жертви на COVID-19.

Continue Reading

Здраве

Одобриха още една ваксина за деца от 12 до 17 години

Published

on

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към ЕМА (CHMP) е препоръчал разширяване на обхвата на разрешението за употреба на ваксината срещу COVID-19 Spikevax (преди това COVID-19 Vaccine Moderna), за да се включи употребата й при деца от 12 до 17 години. Ваксината вече е разрешена за употреба при хора на възраст на и над 18 години.

Употребата на ваксината Spikevax при деца на възраст от 12 до 17 години ще бъде същата, както при хора на и над 18 години. Тя ще се прилага като две инжекции в мускул в горната част на ръката, приложени през интервал от четири седмици.

Ефектите на Spikevax са изследвани в проучване, включващо 3 732 деца на възраст от 12 до 17 години. Това проучване продължава в момента и се провежда в съответствие с Плана за педиатрично изследване (PIP) за Spikevax, който е съгласуван с Педиатричния комитет към ЕМА (PDCO).

Проучването показва, че Spikevax води до развитие на антитяло-отговор при 12-17-годишните, който е сравним с този при млади възрастни 18-25 години (отговорът е определен чрез нивото на антитела срещу SARS-CoV-2). В допълнение, нито едно от 2 163 деца, получили ваксината, не е развило COVID-19, в сравнение с четири деца, развили COVID-19, от общо 1 073, на които е приложена инжекция с плацебо. Тези резултати дават основание CHMP да достигне до заключение, че ефикасността на Spikevax при възрастовата група 12-17 години е сходна с тази при възрастните.

Най-честите нежелани реакции при деца на възраст от 12 до 17 години са сходни с наблюдаваните при хора на и над 18 години. Те включват болка и оток на мястото на инжектиране, умора, главоболие, болка в мускулите и ставите, уголемени лимфни възли, втрисане, гадене, повръщане и повишена температура. Тези нежелани реакции обикновено са в лека до умерена степен и се подобряват в рамките на няколко дни след ваксинация.

CHMP отбелязва, че поради ограничения брой деца и юноши, които са включени в проучването, то не би могло да открие нови нечести нежелани реакции или да оцени риска от известни нежелани реакции като миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и перикардит (възпаление на мембраната, която обвива сърцето).

Общият профил на безопасност на Spikevax, определен при възрастни, обаче, е потвърден в проучването при юноши.

Следователно CHMP счита, че ползите от Spikevax надвишават рисковете при деца на възраст от 12 до 17 години, по-конкретно при тези от тях, които са със заболявания, които повишават риска от тежко протичаща COVID-19 инфекция.

Тъй като ваксината се използва във ваксинационни кампании в държавите членки, нейните безопасност и ефикасност както при деца, така и при възрастни ще продължат да бъдат проследявани отблизо чрез системата за фармакологична бдителност на ЕС и текущи и допълнителни проучвания от компанията и от европейските власти.

Continue Reading

Здраве

Внимание! Eто кои са признаците за топлинен удар

Published

on

Симптомите на топлинен удар може да бъдат объркани в началото с „летен грип”.

Бъдете нащрек за:

• гадене или повръщане;
• умора, главоболие;
• дезориентация или объркване;
• мускулни потрепвания.

Ако мислите, че имате проблеми, свързани с топлината, осигуряването на климатизирана среда и питейна хладка вода са най-важните неща за вършене. Ако те не помогнат или симптомите продължават, свържете се с вашия лекар или отидете в болница със спешно отделение.

Continue Reading

Здраве

Ваксините срещу COVID-19 и сърдечно-съдовите заболявания

Published

on

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболяемост и смъртност в световен мащаб. В България на всеки трима души двама умират от такива заболявания, които включват инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност и др.

Всички проучвания, проведени до момента, показват, че COVID-19 протича по-тежко при хора със сърдечно-съдови заболявания. Тъй като коронавирусната инфекция може да атакува директно сърцето, при тези пациенти често се развиват усложнения. Някои от тях са свързани с възпаление на сърдечния мускул (вирусен миокардит) или на перикарда (външната обвивка на сърцето) като вирусен перикардит. При нарушения в съсирването на кръвта при тези пациенти е възможно да се стигне и до миокарден инфаркт, до запушване на коронарен съд, защото коронавирусът улеснява образуването на тромби. iStock/Getty ImagesНай-честите нововъзникнали сърдечно-съдови усложнения вследствие на COVID-19 са:

– ритъмни нарушения на сърдечната дейност – при 15 до 20 % от пациентите;
– венозни тромбози – при до 30 % от пациентите;
– неголеми перикардни изливи – при около 20 % от пациентите;
– артериални тромбози – при 3 % от пациентите;
– миокардно засягане, открито само с лабораторни методи (hsTnI, CRK, CRK-MB) – при до 1/3 от пациентите;
– миокардит с тежка сърдечна недостатъчност, кардиогенен шок – при до 1 % от пациентите.

Важно е да се знае, че при немалък процент от пациентите със сърдечно-съдови заболявания се наблюдава и по-висока вероятност от летален изход в хода на COVID-19. Ето защо, както и на базата на данните до момента за влиянието на коронавирусната инфекция върху тези пациенти, големи международни организации, сред които Американската сърдечна асоциация и Американският колеж по кардиология препоръчват приоритетна ваксинация на пациентите с напреднали сърдечно-съдови заболявания. Направените досега изследвания категорично сочат, че имунизацията на тези хора с одобрените до момента в ЕС ваксини срещу COVID-19 им осигурява надеждна защита от по-тежко протичане на заболяването.
Според Експертния съвет по медицинската специалност „Кардиология“ към министъра на здравеопазването е препоръчително ваксинацията да бъде приоритетна при следните пациенти:

– със сърдечна недостатъчност – клас III и IV по NYHA;
– с исхемична болест на сърцето – триклонова болест или стеноза на ствол, както и пациенти със стенокардия;
– с пулмонална хипертония и NYHA клас III или IV;
– със скорошна, непланова хоспитализация по повод сърдечно-съдово заболяване;
– с напреднала периферно-съдова болест;
– с вродени сърдечни заболявания в зряла възраст, клас C и D;
– с повече от два, неконтролирани рискови фактора за сърдечно-съдови заболявания (артериална хипертония, захарен диабет, затлъстяване).

Най-подходящото време за ваксиниране на хората със сърдечно-съдови заболявания е сега, през летните месеци, когато темпото на разпространение на инфекцията е относително бавно. Така, през зимата, когато вероятността за нова вълна е по-висока, те ще бъдат по-защитени. iStock/Getty Images

Препоръчително при хората с тежки сърдечно-съдови смущения преди ваксиниране да се направи консултация с лекар-специалист по кардиология, който да прецени състоянието им, тъй като всеки случай е индивидуален.

dariknews.bg

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ПОПУЛЯРНИ