Мерките за борба с коронавируса в Германия падат в съдилищата

Съд в Берлин отмени днес ограниченията, наложени на баровете и ресторантите в германската столица, последното от множество съдебни решения, отменящо мерките, наложени от националното и провинциалните правителства в Германия за борба с предаването на новия коронавирус (COVID-19), предаде Франс прес.

Последният съдебен неуспех за властите в германската столица дойде след други съдебни дела заради друга спорна мярка, забраняваща престоя в хотели и къщи за гости за местни пътници от области с висок процент на заразени.

Правната битка добави към объркването относно правилата, договорени между провинциите и федералното правителство на канцлера Ангела Меркел, но които в действителност са оставени за прилагане на регионалните власти на 16-те германски провинции.

Днес заповедта на властите в Берлин за затваряне на ресторанти и барове от 23:00 до 6:00 ч. стана последната, която падна в съда, решение, което може да има огромно въздействие върху сектор, тежко засегнат от пандемията.

Административният съд на германската столица отбеляза, че понастоящем новозаразените в Германия произхождат най-вече от частни събирания на семейства и приятели, от обществени обекти, месокомбинати, религиозни събирания или във връзка с пътувания.

„Не е очевидно“, че затварянето на хранителни и питейни заведения по-рано ще помогне за борба със заразата, постанови съдът по делото, заведено от 11 собственици на ресторанти и барове.

Заради това мярката, която влезе в сила на 10 октомври, представлява „непропорционално посегателство върху свободата“ на индустрията, определи съдът.

Здравният министър Йенс Шпан коментира, че е „много разочарован“ от решението, като заяви, че логиката зад мярката била правилна, защото „няма съмнение, че в големите градове… особено в късните часове, това, което се случва на частни и обществени места, е двигател на настоящите заразени“.

Столицата, известна със своя оживен нощен живот, наложи ограничението, тъй като новозаразените в Германия отбелязаха ръст от над 7000 души – рекорд от началото на пандемията.

Съгласно правилата, договорени от премиерите на 16-те германски провинции и Меркел, местните власти са длъжни да наложат ранно затваряне на ресторанти или барове, след като новите заразените нараснат над прага от 35 на 100 000 души за седем дни.

По-драстични ограничения се налагат, когато заразените за 24 часа стигнат 50 на 100 000 души.

Икономическата столица Франкфурт, както и западният град Кьолн също въведоха ранно затваряне на ресторанти и барове.

В момента Берлин има 73,9 новозаразени на 100 000 души.

По време на последните разговори на Меркел с премиерите на провинциите в сряда бяха договорени множество други ограничения за т. нар. горещи точки, включително ограничение на броя на хората, които се събират на закрито, и забрана за продажбите на алкохол късно вечерта.

Но федералната система на Германия означава, че провинциите имат свободата да изпълняват това, което желаят.

С новия кръг от ограничения, посрещани с по-голяма съпротива, отколкото през март и април, когато на цели индустрии беше наредено да затворят за борба с разпространението на коронавируса, някои провинции, в които процентът на заразяване е сравнително нисък, просто избраха да игнорират мерките, договорени с правителството на Меркел.

На други места мерките, които се налагат, са оспорвани в съда.

Ограничение, което особено разгневи туристите и собствениците на къщи за гости, е забраната за престой в хотели или ваканционни къщи на местни туристи от зони, където нивата на заразяване са високи.

В цялата страна отделни граждани са предприели съдебни действия срещу

мярката.

Вчера административния съд в Баден-Вюртемберг отмени забраната в провинцията по дело, заведено от семейство от Северен Рейн-Вестфалия, което е направило резервация за ваканция в югозападната германска провинция.

Констатирайки, че това е нарушение на свободата на движение, съдът постанови, че властите в Баден-Вюртемберг не са предоставили доказателства, че хотелите подхранват заразата.

Решението бързо беше последвано от подобно в Долна Саксония, където управителят на къща за гости Йенс Лутц заведе дело срещу забраната, наложена от провинцията.

Ежедневникът „Билд“ го определи като „бунтар“, който „спаси есенните ваканции“.

Впоследствие няколко провинции, включително Бавария и Хесен, обявиха, че ще отменят забраната.

Досега само северната провинция Шлезвиг-Холщайн е успяла да постигне победа в съда, като съдията реши, че забраната за престой на туристи от рискови зони е необходима, за да се овладее заразата.

Бъркотията от правила остави германците в недоумение. Социологическо допитване по поръчка на обществената телевизия ARD установи, че двама от трима германци искат общи правила в цялата страна, а не смесица от азпоредби, приети от отделните провинции.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене