В отделенията с Ковид в Пиринско няма тежки случаи! Има средно тежки! Проблемът е в персонала!

Всички легла за лечение на болни от коронавирус са заети в Гоцеделчевската болница.

Няма места за болни от коронавирус  в лечебните заведения в Гоце Делчев и Разлог, съобщава NOVA. Близо до критичния праг са и болниците в Сандански и Благоевград. В същото време броят на новозаразените в областта не спира да расте, което принуди и здравният министър вчера да отправи препоръка да не се пътува към област Благоевград.

„Всички легла за лечение на пациенти с коронавирус в момента са заети. След разговорите, проведени с министъра и колегите от Здравната каса имаме уверение, че днес ще ни бъдат отпуснати още 10 легла за Инфекциозното отделение. Това е максимума, който можем да приемем”, заяви д-р Петър Филибев – директор на МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев.

След като се изчерпят, болните с коронавирус ще бъдат пренасочвани към Разлог и Благоевград”, допълни той.

„Отделението е пълно. На персоналът му е тежко. Една сестра прави между 80-90 манипулации на смяна. Страдаме за персонал, надяваме се на съдействие. Все още се шири мнението, че няма такава инфекция и хората не приемат сериозно нещата. Нямаме избор, продължаваме да работим”, каза д-р Костадин Итев, завеждащ Инфекциозното отделение в болницата.

„Ситуацията е тревожна. Това, което говорят лекарите, трябва да се спазва. Трябва да положим максимум усилия за спазване на мерките, защото можем да стигнем дотам да няма кой да ни лекува”, заяви кметът на Гоце Делчев Владимир Москов. Повече можете да чуете ТУК

В болниците в област Благоевград са хоспитализирани 152 пациенти с COVID-19, съобщава БТА. Те са настанени в инфекциозните и вътрешни отделения на болниците в Благоевград, Разлог, Гоце Делчев, Петрич и Сандански.

Сред хоспитализираните пациенти с коронавирус няма тежки случаи, но има среднотежки. Четирима са настанените в интензивни отделения и са на кислородна терапия. Останалите пациенти са с бронхопневмонии и към момента състоянието им е овладяно.

Има недостиг на направления за тестване за коронавирус, каза на брифинг д-р Веселка Мончева от Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Ежедневно от здравната инспекция се дават между 80 и 90 направления, посочи тя и допълни, че броят вече ще бъде намален и ще бъдат давани само за хора с оплаквания. Практиката показва, че хората без оплаквания са с отрицателни тестове, допълни тя.

От началото на пандемията досега от РЗИ-Благоевград са направени тестове на около 4000 души, каза още д-р Веселка Мончева. За изминалото денонощие случаите са 91. Въпреки това в Благоевградско на този етап не се предвижда предприемане на по-драстични мерки, посочи д-р Мончева и допълни, че за затваряне на определени дейности решават кметовете по общини.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене