ОбС председателят А. Тодоров даде 15 дни на кмета Р. Томов да изготви списък на отредените за строеж паркове и алеи, ако не – дава го на Спецпрокуратурата

Председателят на Общинския съвет в Благоевград Андон Тодоров вчера с официално писмо с изх. № 61-00-320/16.10.2020 предупреди кмета Румен Томов, че ако до 15 дни не отговори на въпроса какво е предприел по приетото от съветниците Решение № 167/29.05.2020 г. за налагане на мораториум върху застрояването на зелените площи в града, ще сезира Специализираната прокуратура за неизпълнение решение на ОбС.

Искането на Тодоров за незабавно изпълнение на решението на съветниците е заради влязло в сила в четвъртък съдебно определение на ВАС, което отказа на благоевградската строителна фирма „Универсалстрой Консулт“ да отмени приетия мораториум.

Както съобщихме, фирмата поиска отмяната, за да може да строи в имота си до крайградския парк Бачиново.

На заседанието на 29 май съветниците, които гласуваха точно заради инвестиционните намерения на фирмата и надигналото се срещу бъдещото строителство обществено недоволство, поискаха от кмета Томов да им предостави списък на всички спорни имоти, които към момента се ползват като зелени площи, паркове, алеи, паркинги и др., но по Общия устройствен план на Благоевград  са отредени за строителство. Срокът, даден на Томов за изготвяне на списъка, изтече на 29 юли, но до момента той не е представен в ОбС.

С друго писмо, този път адресирано до директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград Ангел Георгиев, ОбС председателят Тодоров уведомява инспекцията, че трябва да прекрати незабавно процедурата по искането на „Универсалстрой Консулт“ за ОУП – за застрояване на имота в района на кортовете. Към писмото е приложено и съдебното определение, което е окончателен съдебен акт без право на обжалване.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене