Connect with us

Таблоид

ОбС председателят А. Тодоров даде 15 дни на кмета Р. Томов да изготви списък на отредените за строеж паркове и алеи, ако не – дава го на Спецпрокуратурата

Published

on

Председателят на Общинския съвет в Благоевград Андон Тодоров вчера с официално писмо с изх. № 61-00-320/16.10.2020 предупреди кмета Румен Томов, че ако до 15 дни не отговори на въпроса какво е предприел по приетото от съветниците Решение № 167/29.05.2020 г. за налагане на мораториум върху застрояването на зелените площи в града, ще сезира Специализираната прокуратура за неизпълнение решение на ОбС.

Искането на Тодоров за незабавно изпълнение на решението на съветниците е заради влязло в сила в четвъртък съдебно определение на ВАС, което отказа на благоевградската строителна фирма „Универсалстрой Консулт“ да отмени приетия мораториум.

Както съобщихме, фирмата поиска отмяната, за да може да строи в имота си до крайградския парк Бачиново.

На заседанието на 29 май съветниците, които гласуваха точно заради инвестиционните намерения на фирмата и надигналото се срещу бъдещото строителство обществено недоволство, поискаха от кмета Томов да им предостави списък на всички спорни имоти, които към момента се ползват като зелени площи, паркове, алеи, паркинги и др., но по Общия устройствен план на Благоевград  са отредени за строителство. Срокът, даден на Томов за изготвяне на списъка, изтече на 29 юли, но до момента той не е представен в ОбС.

С друго писмо, този път адресирано до директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград Ангел Георгиев, ОбС председателят Тодоров уведомява инспекцията, че трябва да прекрати незабавно процедурата по искането на „Универсалстрой Консулт“ за ОУП – за застрояване на имота в района на кортовете. Към писмото е приложено и съдебното определение, което е окончателен съдебен акт без право на обжалване.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

 

коментара

Таблоид

Водач на товарен автомобил е привлечен към наказателна отговорност за шофиране без книжка в с. Гърмен

Published

on

Районна прокуратура – Гоце Делчев е привлякла в качеството на обвиняем И.И. от с. Корница, област Благоевград, за извършено от него престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК.

На 14.10.2020 г. обвиняемият И. управлявал товарен автомобил в с. Гърмен, собственост на Военно инвалидна кооперация „Корона“. Водачът нямал свидетелство за управление на МПС, като срещу него имало наложено административно наказание с постановление на началника на РУ на МВР гр. Гоце Делчев, влязло в законна сила през м. юни 2020 г.

 

коментара

Continue Reading

Таблоид

Първа копка в Белица за изграждане на асансьорната уредба и ремонт на сградата за социални услуги

Published

on

С „Първа копка“ в присъствието на кметът на Община Белица Радослав Ревански , започна изграждането на металната конструкция за асансьорната уредба и ремонт на покрива на сградата, в която са разположени центровете за социални услуги в Белица.

На 01.08.2020г. Община Белица стартира изпълнението на проект „Ремонт на покрива на сграда в община Белица, в която се предоставят три социални услуги в общността“. Проектът се реализира, съгласно сключен Договор № РД-04-10/28.07.2020г., получил финансиране от Фонд „Социална закрила“, Компонент 1 „Придобиване на дълготрайни активи, текущо поддържане на материалната база и изграждане на нова, реконструкция и модернизация на съществуващата материална база за предоставяне на социална услуга“.Общата стойност на договорените за изпълнение работи възлизат на 81 398,14 лв. с включено ДДС, като 49 896,00 лв. заплаща Фонд „Социална закрила“, а 31 502,14 лв. Община Белица.

Основната цел на проекта е подобряване на материалната база, общинска собственост, в която се предоставят социални услуги в общността.

Специфичните цели на проекта са извършване на ремонт на покрива на сградата и осигуряване на достъпна среда на хората с увреждания, чрез монтиране на асансьор.

В сградата, която е общинска собственост, са разкрити три социални услуги в общността, държавно делегирана дейност:

– Център за социална рехабилитация и интеграция с капацитет 20 места;

– Дневен център за деца с увреждания с капацитет 25 места;

– Център за обществена подкрепа с капацитет 25 места.

Социалните услуги са разкрити през 2019 г. Община Белица извърши вътрешен ремонт на помещенията, оборудва и обзаведе трите услуги с най-необходимото със собствени средства.

Преки ползватели на социалните услуги са :

-20 деца и пълнолетни лица, ползващи дейностите за подкрепа в Центъра за социална рехабилитация и интеграция;

– 25 деца и младежи, ползващи Дневен център за деца и младежи с увреждания;

-25 деца, ползващи дейности за подкрепа в Центъра за обществена подкрепа.

Непреки ползватели на социалните услуги в центровете са:

– Семействата на децата и младежите с увреждания;

– Семействата на децата в риск;

– Близки и роднини на пълнолетните потребители на услугите;

– Персонала на трите социални услуги.

С реализацията на проектното предложение ще се подпомогне процеса на социална интеграция и личностна реализация на хората с увреждания, активиране на личностните ресурси и на мотивацията на децата и младежите и техните родители, както и спазване на Конвенцията на правата на хората с увреждания.

С „Първа копка“ започна изграждането на металната конструкция за асансьорната уредба, предстои ремонта на покрива на сградата, където са разположени центровете за социални услуги.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ