Connect with us

Таблоид

Еразъм дни в СУ „Никола Вапцаров“. Представяне на проект „Всички имаме място под слънцето“ в СУ „Никола Вапцаров“

Published

on

Еразъм дни в СУ „Никола Вапцаров“. Представяне на проект „Всички имаме място под слънцето“

На 15, 16 и 17 октомври 2020 г. Европейската комисия организира инициативата „Дни на Еразъм“ (Erasmus Days), с която да отбележи огромното положително въздействие на Програма „Еразъм+“ едновременно във всички държави по света, легитимни за участие в нея.

Целта на събитието е да представи европейските ценности, ползите от образователната мобилност, положителното въздействие на проектните резултати и значението на

Програма „Еразъм+“ , така че  те да бъдат видни и достъпни за други участници с цел формиране на политики в съответните сфери на развитие.

В унисон с тази инициатива, на 15 октомври, в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, също бе отбелязан „Дни на Еразъм +“ . Инициативата се провежда за пореден път в периода 15 – 17 октомври 2020 г. и цели отбелязване на огромното положително въздействие на Програма „Еразъм +“, едновременно във всички държави по света, които са легитимни за участие в Програмата. СУ „Никола Вапцаров“  е партньор по проекти „Калейдоскоп“ и „Да играем и учим за младостта“. От началото на месец септември 2020 година училището работи по нов проект за обмен между училища – „Всички имаме място под слънцето“, в рамките на който  през периода 2020 – 2022 г. 19 учениците 5 учители  от училището ще осъществят мобилности в рамките на  Европейския съюз и ще вземат участие в работни срещи в  Испания, Португалия, Турция, Румъния и Македония.

Проектите са финансирани по програма Еразъм +. И трите са координирани от старши учител по български език и литература и френски език Заприна Глушкова.

В рамките на инициативата в училището се проведе конференция за откриване на новия проект „Всеки има място под слънцето“. В нея участваха представители на родителската общност, учители и ученици. Изненада за всички бе и виртуалната среща с европейските координатори, участници в проекта. Тя бе организирана от координатора Заприна Глушкова, която представи точна и ясна презентация относно целите, задачите и очакваните резултати от проекта, както и ползата от работата с програма Еразъм +.

През тези два дни учениците с интерес изготвяха плакати и брошури за събитието. Проучваха историята на събитието. За труда им те получиха парче вкусна торта, която бе специално поръчана за тази среща с имплантирано лого на проекта върху нея. Но това не беше всичко… Еразъм дните в СУ „Никола Вапцаров“ днес бяха увенчани и с връчването на наградите на екипа ученици, класирани в конкурса „Моят зелен град“, организиран от ЦРЧР, e-Twinning, Еврогайдънс и др. Днес всички те наградиха учениците и техния ръководител чрез директора на училището –  г-жа Петрелийска. Връчвайки им наградите тя каза по повод събитието:

„Участието в проекти по „Еразъм+” аргументирано  създава интерес у учениците към чуждия език и култура, научават се да използват новите технологии за целенасочена дейност, получават информация за живота и държавите на свои връстници, усвояват нови знания и придобиват умения по достъпен и забавен начин, запознавайки се с деца от други страни и вероизповедания, учат се на толерантност и работа в екип.“

Координаторът на проекта – г-жа Глушкова добави: „Това е една възможност за учителите да сравнят уменията си с тези на колегите си, да научат повече за образователните системи в техните страни и да почерпят добри практики, които да приложат в ежедневната си работа, а и начин за лично и професионално усъвършенстване. Дейностите по различните проекти в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово го прави притегателен център за използване на съвременни ИКТ методи на активно учене и възпитателна институция, която провежда европейска политика в сферата на интеркултурното развитие.“

Всички благодариха на ЦРЧР, e-Twinning, Еврогайдънс за прекрасната изненада точно по време на Еразъм дните.

 

 

Таблоид

Скръбна вест! Почина най-възрастният мюсюлманин в Неврокопско!

Published

on

Ибраим Чаталбашев си отиде днес на 102 години.

Ето какво написа за него, Айдън Мохамед бившият мюфтия на пгозапада: “Днеска се пресели за Ахирета-човекът който от 1960 г. бе опората на мюсюлманите в Гоце Делчев и региона- Ходжамъз Ибрахим Чаталбашев на 102 години.

Той бе живата история на мюсюлманите в неврокопско. Неговият дом бе винаги отворен за гости и той бе Джамията в Гоце Делчев. Той ми бе учителят и човекът който ми даваше кураж в трудните ми моменти, като мюфтия.Неговият живот и изпитания бяха живот на муджахид-борец за опазването на честта, достойнството и идентичността на мюсюлманите в региона. Аллах да му приеме саможертвата. Изпращането му за Ахирета ще е в с. Дебрен-неговото родно място, днеска в 18:00ч.след Икинди намаз.

Аллах рахмет да му дава и да го приеме като шехид-и искрен Негов раб. Всемилосърдния Алках, да го възнагради с Дженнетул фирдеус. Амин.” Пише още Айдън Мохамед. Топ Преса изразява дълбоките си съболезнования към всички опечалени.

Continue Reading

Таблоид

Над 60 000 туристи посетили Белица през миналото лято

Published

on

Община Белица привлича все повече туристи с редица интересни туристически обекти. Само през летния сезон на 2020 година през Парка за танцуващи мечки в местността Андрианов чарк в Рила планина и през планинския увеселителен парк „Rila Fun Park” са преминали над 60 хиляди туристи. Животните в центъра за реадаптация от години са магнит за наши и чужди гости.

От близо две години пък, който иска да вдигне адреналина си, отива в „Rila Fun Park”. Увеселителното съоръжение привлича вниманието и на деца, и на възрастни. То се намира на над 1200 метра надморска височина. В него са монтирани специални тръбни релси, върху тях пък са поставени двуместни колички, а максималната им скорост е до 40 километра в час.

Тези две туристически атракции далеч не са всичко, което си заслужава да се види в община Белица. Уникалната природа в района, близостта на планинския курорт Семково, историческият музей, туристическият информационен център, заведенията за хранене, вилните селища, гостоприемните хора също са причина да посетите красивото градче, в което не спира динамичното развитие на туризма.

Continue Reading

Таблоид

Проф. Рачев: Ако съдим по горещниците, зимата ще е най-студената от 100 години

Published

on

Поне до 13-14 август времето в България ще се запази същото и ще бъде все така горещо с максимални температури около 40 градуса. Това каза климатологът проф. Георги Рачев по bTV. През цялото време не се очакват валежи.

Само Балканите от цяла Европа поемат новата вълна на жега, идваща от Африка, коментира той. „Времето е единствено и само за море, не виждам какво друго може да се прави“, коментира специалистът.

„Ако съдим по горещниците, зимата ще е най-студената от 100 години“, това каза проф. Рачев, позовавайки се на народното вярване, че след горещо лято идва студена зима. Той обаче уговорката, че миналата година е имало същите предпоставки, но сериозно падане на температурите нямаше.

Климатологът използва случая да подчертае, че лошото време има и добре страни. Зимните и пролетните валежи са напълнили язовир „Камчия“, от който се черпи вода за Черноморието. „Ако не беше валяло, сега там нямаше да имат вода да си измият очите“, каза проф. Рачев.

Continue Reading

Таблоид

Атракционни пътувания през август ще има с теснолинейката Септември – Добринище

Published

on

Точно 100 години след първата копка за изграждане на теснолинейката през 1921 г., тя е препълнена с усмивки от всички краища на страната и света. И понеже на 1 август се навършват 95 години от заминаването на първия влак по линията въобще, Гражданско сдружение “За теснолинейката” нарече този август “МЕСЕЦ НА ТЕСНОЛИНЕЙКАТА”!

И за да бъде отбелязан юбилеят, както подобава, и всички желаещи да се включат, предстоят 5 специални атракционни пътувания през август – на 1-ви, 7-ми, 14-ти, 21-ви и 28-ми. Това съобщи Кристиан Ваклинов от Гражданско сдружение“ За теснолинейката“.

На изброените дати ще може да пътувате с специален влак до най-високата жп гара на Балканите, с нетрадиционни спирания на не толкова познати спирки. Влакът ще включва освен обичайните пътнически вагони, и товарни, каквито смесени композиции са били ежедневие по линията до спирането на товарното движение в началото на века. За да бъде удоволствието по-голямо, ще има и добре зареден бюфет-вагон.

Тръгване от Септември в 10:45 ч. със следните специални спирания: на гара Цепина за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката, гара Велинград, гара Цветино – една от най-колоритните по маршрута и за фотопауза в дивата местност край спирка Света Петка където в миналото парните локомотиви са зареждани с вода. Престой от час и половина (90 мин.) на най-високата гара на Балканите – Аврамово, за снимки, разходка и пикник сред планинската прохлада и борови сенки.

Обратно ще спрем на новата планинска спирка Стоян Митов, открита в чест на 100-годишнината от приемането на закона за построяване на теснолинейката, както и на спирка Велинград-юг, разположена в непосредствена близост до известния велинградски парк „Клептуза”, обясни Кристиан Ваклинов. Пристигане в Септември: 18:35 ч. Билети за първата дата вече се продават на гарите София, Септември, Пазарджик и Пловдив – двупосочни за целия маршрут Септември-Аврамово-Септември, на цена от 45лв. Повече информация на 0892288220.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ПОПУЛЯРНИ