Connect with us

Таблоид

Еразъм дни в СУ „Никола Вапцаров“. Представяне на проект „Всички имаме място под слънцето“ в СУ „Никола Вапцаров“

Published

on

Еразъм дни в СУ „Никола Вапцаров“. Представяне на проект „Всички имаме място под слънцето“

На 15, 16 и 17 октомври 2020 г. Европейската комисия организира инициативата „Дни на Еразъм“ (Erasmus Days), с която да отбележи огромното положително въздействие на Програма „Еразъм+“ едновременно във всички държави по света, легитимни за участие в нея.

Целта на събитието е да представи европейските ценности, ползите от образователната мобилност, положителното въздействие на проектните резултати и значението на

Програма „Еразъм+“ , така че  те да бъдат видни и достъпни за други участници с цел формиране на политики в съответните сфери на развитие.

В унисон с тази инициатива, на 15 октомври, в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, също бе отбелязан „Дни на Еразъм +“ . Инициативата се провежда за пореден път в периода 15 – 17 октомври 2020 г. и цели отбелязване на огромното положително въздействие на Програма „Еразъм +“, едновременно във всички държави по света, които са легитимни за участие в Програмата. СУ „Никола Вапцаров“  е партньор по проекти „Калейдоскоп“ и „Да играем и учим за младостта“. От началото на месец септември 2020 година училището работи по нов проект за обмен между училища – „Всички имаме място под слънцето“, в рамките на който  през периода 2020 – 2022 г. 19 учениците 5 учители  от училището ще осъществят мобилности в рамките на  Европейския съюз и ще вземат участие в работни срещи в  Испания, Португалия, Турция, Румъния и Македония.

Проектите са финансирани по програма Еразъм +. И трите са координирани от старши учител по български език и литература и френски език Заприна Глушкова.

В рамките на инициативата в училището се проведе конференция за откриване на новия проект „Всеки има място под слънцето“. В нея участваха представители на родителската общност, учители и ученици. Изненада за всички бе и виртуалната среща с европейските координатори, участници в проекта. Тя бе организирана от координатора Заприна Глушкова, която представи точна и ясна презентация относно целите, задачите и очакваните резултати от проекта, както и ползата от работата с програма Еразъм +.

През тези два дни учениците с интерес изготвяха плакати и брошури за събитието. Проучваха историята на събитието. За труда им те получиха парче вкусна торта, която бе специално поръчана за тази среща с имплантирано лого на проекта върху нея. Но това не беше всичко… Еразъм дните в СУ „Никола Вапцаров“ днес бяха увенчани и с връчването на наградите на екипа ученици, класирани в конкурса „Моят зелен град“, организиран от ЦРЧР, e-Twinning, Еврогайдънс и др. Днес всички те наградиха учениците и техния ръководител чрез директора на училището –  г-жа Петрелийска. Връчвайки им наградите тя каза по повод събитието:

„Участието в проекти по „Еразъм+” аргументирано  създава интерес у учениците към чуждия език и култура, научават се да използват новите технологии за целенасочена дейност, получават информация за живота и държавите на свои връстници, усвояват нови знания и придобиват умения по достъпен и забавен начин, запознавайки се с деца от други страни и вероизповедания, учат се на толерантност и работа в екип.“

Координаторът на проекта – г-жа Глушкова добави: „Това е една възможност за учителите да сравнят уменията си с тези на колегите си, да научат повече за образователните системи в техните страни и да почерпят добри практики, които да приложат в ежедневната си работа, а и начин за лично и професионално усъвършенстване. Дейностите по различните проекти в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово го прави притегателен център за използване на съвременни ИКТ методи на активно учене и възпитателна институция, която провежда европейска политика в сферата на интеркултурното развитие.“

Всички благодариха на ЦРЧР, e-Twinning, Еврогайдънс за прекрасната изненада точно по време на Еразъм дните.

 

 

коментара

Advertisement
loading...
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Таблоид

Водач на товарен автомобил е привлечен към наказателна отговорност за шофиране без книжка в с. Гърмен

Published

on

Районна прокуратура – Гоце Делчев е привлякла в качеството на обвиняем И.И. от с. Корница, област Благоевград, за извършено от него престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК.

На 14.10.2020 г. обвиняемият И. управлявал товарен автомобил в с. Гърмен, собственост на Военно инвалидна кооперация „Корона“. Водачът нямал свидетелство за управление на МПС, като срещу него имало наложено административно наказание с постановление на началника на РУ на МВР гр. Гоце Делчев, влязло в законна сила през м. юни 2020 г.

 

коментара

Continue Reading

Таблоид

Първа копка в Белица за изграждане на асансьорната уредба и ремонт на сградата за социални услуги

Published

on

С „Първа копка“ в присъствието на кметът на Община Белица Радослав Ревански , започна изграждането на металната конструкция за асансьорната уредба и ремонт на покрива на сградата, в която са разположени центровете за социални услуги в Белица.

На 01.08.2020г. Община Белица стартира изпълнението на проект „Ремонт на покрива на сграда в община Белица, в която се предоставят три социални услуги в общността“. Проектът се реализира, съгласно сключен Договор № РД-04-10/28.07.2020г., получил финансиране от Фонд „Социална закрила“, Компонент 1 „Придобиване на дълготрайни активи, текущо поддържане на материалната база и изграждане на нова, реконструкция и модернизация на съществуващата материална база за предоставяне на социална услуга“.Общата стойност на договорените за изпълнение работи възлизат на 81 398,14 лв. с включено ДДС, като 49 896,00 лв. заплаща Фонд „Социална закрила“, а 31 502,14 лв. Община Белица.

Основната цел на проекта е подобряване на материалната база, общинска собственост, в която се предоставят социални услуги в общността.

Специфичните цели на проекта са извършване на ремонт на покрива на сградата и осигуряване на достъпна среда на хората с увреждания, чрез монтиране на асансьор.

В сградата, която е общинска собственост, са разкрити три социални услуги в общността, държавно делегирана дейност:

– Център за социална рехабилитация и интеграция с капацитет 20 места;

– Дневен център за деца с увреждания с капацитет 25 места;

– Център за обществена подкрепа с капацитет 25 места.

Социалните услуги са разкрити през 2019 г. Община Белица извърши вътрешен ремонт на помещенията, оборудва и обзаведе трите услуги с най-необходимото със собствени средства.

Преки ползватели на социалните услуги са :

-20 деца и пълнолетни лица, ползващи дейностите за подкрепа в Центъра за социална рехабилитация и интеграция;

– 25 деца и младежи, ползващи Дневен център за деца и младежи с увреждания;

-25 деца, ползващи дейности за подкрепа в Центъра за обществена подкрепа.

Непреки ползватели на социалните услуги в центровете са:

– Семействата на децата и младежите с увреждания;

– Семействата на децата в риск;

– Близки и роднини на пълнолетните потребители на услугите;

– Персонала на трите социални услуги.

С реализацията на проектното предложение ще се подпомогне процеса на социална интеграция и личностна реализация на хората с увреждания, активиране на личностните ресурси и на мотивацията на децата и младежите и техните родители, както и спазване на Конвенцията на правата на хората с увреждания.

С „Първа копка“ започна изграждането на металната конструкция за асансьорната уредба, предстои ремонта на покрива на сградата, където са разположени центровете за социални услуги.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ