Connect with us

ВИДЕО

Неврокопчани разграбиха снощи представеният в домът на културата роман „Бежанци“

Published

on

При обяснимо голям интерес, снощи, в Домът на културата в Гоце Делчев, бе представен историческият роман  „Бежанци“ на Весела Ляхова. Романът „Бежанци“, описва реални исторически събития  – Драмското въстание през 1941 г., обезбългаряването на Егейска Македония през Втората световна война, трагичната участ на българското малцинство в Гърция до средата на ХХ век, понесло насилието на всички балкански правителства – турски, гръцки, сръбски, български. Град Неврокоп (сега Гоце Делчев) е едно място, един град който има много близко отношение с историята и събитията които се разкриват в романа. Събитията в него са 90 процента реални исторически събития, сподели авторката, Весела Ляхова. „Всъщност, моята цел е била именно тази – като писател, стремяла съм се да сполуча с героите така, че всички те да са живи хора които говорят на читателя с цялата си същност, за своя живот, за своите разбирания и за своите постъпки“, сподели авторката. Историческият роман „Бежанци“ е номиниран за различни литературни награди и конкуси. Романът представи България на Европейския фестивал за дебютен роман в Будапеща през 2014 г.  Москов: „Такава книга, за съдбата на нашите прародители не сме чели! Незнам дали осъзнавате какво сте направили Вие за нашите дядовци и баби и изобщо за нашата история в Егейска Македония“, каза кметът на Гоце Делчев, Владимир Москов.  В Гоце Делчев, около 80 процента от жителите му са потомци на бежанците от Егейска Македония които са се заселили тук, в Неврокоп, бягайки от описаните в романа събития. Това обяснява и изключителният интерес снощи на неврокопчани проявен към романа. Преди още да свърши срещата с авторката предвидените за продажба бройки от книгата бяха изчерпани.

 

 

 

коментара

ВИДЕО

Ексклузивно ВИДЕО: Гоце Делчев си има абсолютен шампион за страната по бодибилдинг!

Published

on

Ексклузивно интервю с братята Костадин и Александър Шушутеви. Причината е техният успех в иднивидуалния спорт с който се занимават професионално. Град Гоце Делчев си има абсолютен шампион за страната по бодибилдинг! 

коментара

Continue Reading

ВИДЕО

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Published

on

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Тази позиция изрази в ЕП българският представител и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Когато говорим за обща селскостопанска политика, не може да има идеологически разделения, категоричен бе евродепутатът.

От трибуната в Европарламента той заяви:

За пореден път тази зала доказва, че когато става дума за разпределение на финансови средства от общите данъци няма идеологически разделения. Винаги се гледа интересът на старите членове срещу новите такива. Историята с пакета „Мобилност“, уви, пак се повтаря.

Опитахме се да въведем изменения за изравняване на процентите, предложени от Съвета. Не се получи. Това ще доведе до ненадеждни доходи на земеделските производители и до спадане на конкурентоспособността.

Ангел Джамбазки не пропусна да скастри и колегите си от големите групи в ЕП:

След епичните дебати по времето на разгара на пандемията, когато тук се обсъждаха амазонските гори и джунгли, днес постигаме нов връх в политическия дебат. По времето, когато се обсъждат парите за земеделските производители, тук колеги в залата спорят дали бургерът е вегански или вегетариански. И дали може да бъде бургер, ако е вегански или вегетариански. Както се казва: щом Ви е важно, почитаеми, спорете! Но няма как да бъда съгласен с компромисите, които се предлагат от трите най-големи групи в ЕП.

Изказването на евродепутата Джамбазки проследете във видеото >>>

Припомняме, че евродепутатът Ангел Джамбазки от години води битка срещу несправедливия пакет „Мобилност“, който е удар срещу интереса на всички централно-европейски държави и тези от периферията на Европейския съюз.

Лицемерието на еврочиновниците по отношение на пакет „Мобилност“ си пролича най-вече в разгара на епидемията с COVID-19, когато българските шофьори буквално спасяваха човешки животи, като доставяха лекарства и консумативи на държавите в Западна Европа.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ