Вълшебното село Пирин

Село Пирин е едно от най-красивите и живописни села в Пирин Планина. Намира се в историко-географската област Мървашко, на границата между Среден и Южен Пирин. Пътят до селото е отбивка на главния път, който свързва Гоце Делчев с долината на Струма. Самото село е отправна точка за х. Пирин и х. Малина.

През 19 век село Пирин е едно от най-големите села в Демирхисарската каза. Тогава селото е наброявало около 120 домакинства и повече от 400 жители. Бил е един от най-ясно изразените центрове на черна металургия. В селото са работели около 30 ковачници за подкови, пирони, клинци, земеделски сечива и други. В разцвета си, в началото на 20 век, селото се обитава от близо 1300 жители.

Село Пирин

Една от забележителностите на селото е възрожденската църква “Свети Никола”, която е обявена за паметник на културата. Тя е възобновена през 1885 година от Димитър Неделчев, върху основите на по-стар храм. Църквата представлява трикорабна псевдобазилика. Иконостаса е рисуван и частично резбован, а свещниците са от ковано желязо.

Църква "Св. Никола", с. Пирин
Църква „Св. Никола“, с. Пирин

След сражението при връх Кукла през 1903 година, част от Илинденско-Преображенското въстание, до апсидата на църквата са погребани част от тленните останки на войводата Спиро Петров и четника Димитър Гяуров. По-късно, там са погребани костите и на други четници, загинали в битката.

Църква "Св. Никола", с. Пирин

В село Пирин е нощувал Яне Сандански, преди да бъде причакан в засада няколко километра по-нагоре по пътя за Неврокоп. На лобното му място в м. Попови ливади (Папазчаир) днес има паметна плоча, а останките му са погребани в Църквата “Св. Св. Кирил и Методий” съвсем близо до Роженския манастир, където революционерът живеел.

Днес, от процъфтяващото село, е останал само споменът за тези славни години. Населението е около 120 души, а изпълнените с детски смях и глъч къщи, са се превърнали в призраци.

с. Пирин
с. Пирин

Едно от най-интересните и любопитни места в района на село Пирин е Пещера “Змейова дупка”. Намира се на 4 км. от селото и е изключително удоволствие за катерачите. За съжаление не е достъпна за обикновения турист.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене