Губернаторът Б. Михайлов: В следващите 7 дни започваме засилени проверки за маски и дистанция

„На този етап няма да бъдат затваряни училища в Благоевградска област заради Ковид-19, тъй като броят на заразените ученици е пренебрежимо малък”, заяви директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Преди това главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг на НОЩ обяви, че се очаква затваряне на училищата в Благоевградска област, а министър К. Ангелов апелира да не се пътува в региона заради многото случаи на зараза.

„За да се затвори училище, броят на заразените ученици в това училище трябва да надхвърли 15 %. На територията на Благоевградска област има 30 000 ученици, от които с положителни проби са 21 ученици, 11 учители, 2 училищни медицински сестри и 1 общ работник. Карантирани са 947 от 25 училища. В момента училищата не са източник на зараза“, категоричен е д-р Калоянов.

„С оглед ограничаването на разпространението на Ковид-19 в Пиринско, във всички общини започват засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки. В тях ще бъдат включени служители от общинските администрации от цялата област, от ОДБХ – Благоевград, РЗИ – Благоевград и МВР – Благоевград. Паралелно с това ще бъдат създадени общински екипи, които ще имат право да съставят актове при нарушения, което е регламентирано в чл. 209а от Закона за здравето”, заяви областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Това бе решено на срещата чрез видеоконферентен разговор, която той организира в качеството му на председател на Областния оперативен щаб, в която участваха представители на общините, директорът на РЗИ и на ОБДХ.

На срещата не е имало представител на община Благоевград, но вчера областният управител е провел разговор с кмета Румен Томов. „В следващите 7 дни започваме засилени проверки относно спазването на противоепидемичните мерки – спазване на физическа дистанция, дезинфекция на работните помещения, носене на лични предпазни средства и др. В тях ще бъдат включени служители от общинските администрации от цялата област, от ОДБХ, РЗИ и МВР.

Ще бъдат проверявани магазини, заведения, автобуси. При констатиране на нарушения ще се съставят актове, като глобите за физически лица при първо нарушение са от 300 до 1000 лв., а при повторно – от 1000 до 2000 лв.”, поясни областният управител Бисер Михайлов.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

К. Калоянов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене