Connect with us

ВИДЕО

Главният прокурор Иван Гешев благодари на парламента за възможността да представи доклад за дейността на прокуратурата по прилагането на закона за първите 8 месеца на годината

Published

on

Днес, 15.10.2020 г., след разрешение по чл. 198 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), главният прокурор на Република България Иван Гешев представи в парламента информация по конкретни наказателни производства, предизвикали интереса на народни представители по време на изслушването в Комисията по правни въпроси на доклада за дейността на прокуратурата по прилагането на закона в периода януари-август 2020 г.

„За мен е важно прокуратурата да бъде отчетна и прозрачна, нямам притеснение от отчет, а желание за постоянен диалог с Народното събрание, с отделните комисии. Очакванията на българското общество могат да бъдат постигнати само при взаимодействие между трите власти”, заяви Иван Гешев. Той изброи пред депутатите серия досъдебни производства, дела в съдебна фаза или приключили с присъди на различни инстанции, които се водят срещу висши държавни служители, кметове, служители на Агенция „Митници“, на Изпълнителната агенция „Автомобила администрация“ и др.

„Българската прокуратура ще разследва всеки, който е нарушил закона, независимо дали е полицай или протестиращ, дали е социално слаб или милиардер, дали е министър или дребен чиновник в президентството. Нямаме двойни стандарти. Ако двоен стандарт е да арестуваш министър от действащо правителство, дай Боже, всички главни прокурори след мен да действат по този начин“, каза  Иван Гешев. Той увери, че българската прокуратура няма да позволи да бъде въвлечена в „явно развиваща се политическа кампания“.

„По отношение на МВР ясно трябва да бъде казано, че извършваме проверки на сигнали за полицейско насилие, но се водят и над 50 досъдебни производства за хулигански действия, за причиняване на телесни повреди и други престъпления. В нито една страна от Европейския съюз никоя полиция няма да издържи да бъде бита толкова, колкото се случи с българската полиция на 2 септември“, добави Иван Гешев.

Той припомни, че по уведомления на прокуратурата до КПКОНПИ са замразени 3 млрд. лв. „Това са над 1,5 млрд. евро по случаи извън двата емблематични за едно лице, укриващо се в Дубай. По едното досъдебно производство са иззети множество артефакти с белези на културно-исторически ценности, като само законно притежаваните се оценяват на 1 млрд. евро. След претърсването са открити 6778 артефакта. Прокуратурата ще направи всичко възможно тези предмети да бъдат обект на съдебно-археологическа експертиза от най-добрите европейски експерти“, каза главният прокурор. Той поясни, че по другото досъдебно производство има повдигнати обвинения за убийствата на Йордан Динов и Манол Велев, за опит за убийство на Алексей Петров и на още едно лице. Разследват се и опити за изнасилване.

Главният прокурор предостави информация и за разследването, свързано със секретаря на президента по правните въпроси и антикорупцията. „В президенството не са влизали тежковъоръжени хора. Аз не мога да забраня определени политически импровизации, но нека проявяваме уважение към българските институции”, каза той.

В отговор на проявен от депутатите интерес, Гешев поясни, че не само са снети обяснения от министър-председателя по повод проверка за собственост на имоти в страна извън България, но че са извършени и други действия. Например – изискани са множество справки, снети са обяснения, приобщени са медийни публикации, има активна комуникация със съответните служби от Кралство Испания, но няма обратна информация.

Иван Гешев съобщи пред депутатите, че при претърсване през юли 2020 г. в дома на бивш служител в служба „Архив“ на МВР, в дома му са намерени 5 кашона с документи с гриф по Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ). „В тях  се съдържа информация за почти всички знакови политици след 1989 г., за почти всички криминални авторитети и почти всички бизнесмени след 1989 г., включително и оригинални документи за магистрати“, каза Гешев. Част от тях били от 2013 г.

„За да продължа по-нататък и да не кажете, че избягвам въпроса за депутата Делян Пеевски, ще кажа, че това, което бе установено като факт по делото „КТБ“, е , че всичко от него е върнато на банката. Предмет на разследване по това дело не са кредитополучателите, да получаваш кредит не е престъпление. Престъпление е това, за което българският народ казва: чуждото прави човека щедър. Престъпление е да имаш капитал от 100 милиона, да оперираш с 4 или 7 млрд., които не са твои, а са на вложители, а през система от контролирани от тебе фирми, да си пускаш активи и да раздадеш тези пари“, каза Иван Гешев.

„Ако някой твърди, че няма борба с корупцията и организираната престъпност, нека ми покаже друг период с по-добри резултати от тези, които изброих пред вас“, обърна се той към депутатите. Гешев предостави и информация за постигнатото в борбата с конвенционалната престъпност, с телефонните измами, които са намалели с над 90 % в сравнение с предходни години, за акциите срещу разпространението на наркотици, особено в районите на училищата и др.

„Гордея се, че прокуратурата и МВР направиха неща, които не са правени от 1989 г. насам. „Аз не твърдя, че прокуратурата е безгрешна, но твърдя, че тя не е виновна за всички проблеми в държавата“, добави главният прокурор.

Той обясни подробно какви са правомощията му и заяви, че твърденията за неговата „недосегаемост и всемогъщество“ са мит. „Не мога да се меся във вътрешното убеждение на прокурорите и да давам инструкции. Преди мен има писмено произнасяне на 5-6 прокурори. Главният прокурор не разследва, преценката е на базата на закона. Ние не съобразяваме действията си с политическите оценки“, каза той. „Нямам притеснения, ако искате, променете Конституцията или Закона за съдебната власт. Аз мога да декларирам, че ние ще продължим да работим“, добави главният прокурор.

Иван Гешев благодари на Народното събрание за възможността за представи доклада за работата на прокуратурата по прилагането на закона.

„За мен беше чест да съм пред представителите на народа и да излагам гледната точка на прокуратурата. Българските граждани трябва да бъдат информирани, нямаме причина да се страхуваме“, завърши той.

В пленарната зала на Народното събрание присъстваха заместник главните прокурори Красимира Филипова, Даниела Машева и Десислава Пиронева, както и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Докладът на Прокуратурата на Република България бе приет от парламента.

коментара

ВИДЕО

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Published

on

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Тази позиция изрази в ЕП българският представител и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Когато говорим за обща селскостопанска политика, не може да има идеологически разделения, категоричен бе евродепутатът.

От трибуната в Европарламента той заяви:

За пореден път тази зала доказва, че когато става дума за разпределение на финансови средства от общите данъци няма идеологически разделения. Винаги се гледа интересът на старите членове срещу новите такива. Историята с пакета „Мобилност“, уви, пак се повтаря.

Опитахме се да въведем изменения за изравняване на процентите, предложени от Съвета. Не се получи. Това ще доведе до ненадеждни доходи на земеделските производители и до спадане на конкурентоспособността.

Ангел Джамбазки не пропусна да скастри и колегите си от големите групи в ЕП:

След епичните дебати по времето на разгара на пандемията, когато тук се обсъждаха амазонските гори и джунгли, днес постигаме нов връх в политическия дебат. По времето, когато се обсъждат парите за земеделските производители, тук колеги в залата спорят дали бургерът е вегански или вегетариански. И дали може да бъде бургер, ако е вегански или вегетариански. Както се казва: щом Ви е важно, почитаеми, спорете! Но няма как да бъда съгласен с компромисите, които се предлагат от трите най-големи групи в ЕП.

Изказването на евродепутата Джамбазки проследете във видеото >>>

Припомняме, че евродепутатът Ангел Джамбазки от години води битка срещу несправедливия пакет „Мобилност“, който е удар срещу интереса на всички централно-европейски държави и тези от периферията на Европейския съюз.

Лицемерието на еврочиновниците по отношение на пакет „Мобилност“ си пролича най-вече в разгара на епидемията с COVID-19, когато българските шофьори буквално спасяваха човешки животи, като доставяха лекарства и консумативи на държавите в Западна Европа.

коментара

Continue Reading

ВИДЕО

Д-р Трифон Вълков: Носенето на маски на открито е абсурдно

Published

on

 

Намаляването на карантината от 14 на 10 дни след положителен резултат за COVID-19 е правилна мярка. Тези мерки дори дойдоха със закъснение, заяви в предаването „Лице в лице“ д-р Трифон Вълков от село Мосомище общ. Гоце Делчев, който работи на първа линия в Инфекциозната болница в София.

“Още преди няколко месеца на страницата на института „Роберт Кох“ беше написана статия, че техният опит с пациенти, които са над 17 000, след 5-ия – 7-ия ден отделянето на вируса в носоглътката и опасността ние да заразим при контакт, дори по-близък контакт, възприемчив индивид е много малка и има резон да бъдат намалени тези 14 дни”.

Цялото лекарско съсловие или по-голямата част от него е наясно, че няма как маски да предпазят напълно от заразяване, допълни д-р Трифон Вълков.

„Що се касае за носенето на маски на открито, споделям лично моето мнение и смятам, че това е абсурдно“.

Логика няма. Който търси логиката, трябва да я търси далеч от медицината. Тя не е медицинска. Медицинска логика в това аз да се разхождам навън – било 20, било 15, било 8 градуса, било и 25 градуса с маска, да си разхождам кучето в Южния парк и да нося маска при положение, че около мен няма никой или сме двама души на някакво разстояние около метър, а както казвате вие да сме в един ресторант 50 или човека, през маса наредени, на затворено, и няма как там да ни накарат да носим маски, защото ние сме седнали да вечеряме, то е абсурдно. Логиката не съществува.

Идеята да се затегнат тези мерки е опитът на здравната система да ограничи заболяваемостта с цел да предпази здравните заведения, но не е това начинът по който ще стане. Мисля, че тази практика се оказа губеща, тя се доказа във времето“, каза още д-р Вълков.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ